Σε κλοιό πιέσεων για μέτρα και ισοδύναμα η κυβέρνηση

Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2015 09:07
UPD:09:13
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, κοινή σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ). 

A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Υπό διαρκή πίεση, αφενός από την πλευρά των δανειστών για τη λήψη των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί - μερικά από αυτά ακόμη και από τον περασμένο Αύγουστο -, αφετέρου από τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από τα νέα μέτρα, βρίσκεται η κυβέρνηση.

Ενδεικτικό της πίεσης που υφίσταται το Μαξίμου είναι ότι μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων θα πρέπει η Ελλάδα να έχει συμφωνήσει σε όλα τα ανοικτά ζητήματα, όπως για παράδειγμα το ασφαλιστικό, τα «κόκκινα δάνεια», τα κλειστά επαγγέλματα, τα νέα δημοσιονομικά μέτρα, τη φορολογική μεταρρύθμιση, τις αλλαγές στα εργασιακά, τις ιδιωτικοποιήσεις και το νέο Ταμείο Αποκρατικοποίησεων.

Κι αν για το ασφαλιστικό το υπουργείο χθες επισήμανε ότι «η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών και η τελική νομοθετική ρύθμιση, που θα γίνει περί τα μέσα Νοεμβρίου, θα λάβει υπόψη της τις προτάσεις που θα προκύψουν από τον κοινωνικό διάλογο» μεγάλη δυσκολία φαίνεται ότι υπάρχει για την εξεύρεση ισοδύναμων ώστε να μην ισχύσει ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Κι αυτό διότι ουδείς στην κυβέρνηση επιθυμεί τα ισοδύναμα να πλήξουν άλλες κοινωνικές ομάδες ή οριζόντια όλες τις κοινωνικές ομάδες. Άλλωστε ουδείς πρέπει να ξεχνά ότι η πρόταση για αύξηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση ήταν πρόταση της κυβέρνησης, η οποία επιλέχθηκε ακριβώς για να εξευρεθούν χρήματα και να κλείσουν τρύπες. Σε κάθε περίπτωση η εντολή του Πρωθυπουργού είναι να βρεθεί λύση στο θέμα και είναι πολύ πιθανό την Παρασκευή που λήγει η προθεσμία να δοθεί παράταση για μία ακόμη εβδομάδα.

Σε λίγη ώρα υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, κοινή σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ). Αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και η προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής στον κοινωνικό τομέα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή