Φαινόμενο ντόμινο θα προκαλέσει το κλείσιμο συνόρων, προειδοποιεί η Σλοβενία

Εάν η Ουγγαρία κλείσει τα σύνορά της με την Κροατία, η Λιουμπλιάνα θα πράξει το ίδιο
Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015 12:53
UPD:12:57
EPA/ANTONIO BAT

«Αν αρχίσουν να κλείνουν τα σύνορα στο βορρά ή εφαρμοστούν πολύ πιο αυστηροί έλεγχοι, η Σλοβενία θα ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο - δεν μπορούμε να αφήσουμε ανεξέλεγκτο αριθμό προσφύγων ή μεταναστών να κατακλύσει τη Σλοβενία», ανέφερε ο Μίρο Τσεράρ (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μίρο Τσεράρ προειδοποίησε ότι το κλείσιμο των συνόρων από οποιαδήποτε χώρα στην Ευρώπη λόγω της προσφυγικής κρίσης ενδέχεται να προκαλέσει «φαινόμενο ντόμινο», καθώς όλες οι χώρες που επηρεάζονται θα πρέπει να εφαρμόσουν ανάλογα μέτρα.

Ο κ. Τσέραρ, ο οποίος συζήτησε στο περιθώριο της συνόδου των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες το θέμα της προσφυγικής κρίσης με τους ομολόγους της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς και τον Αυστριακό καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν, τόνισε ότι εάν η Ουγγαρία κλείσει τα σύνορα με την Κροατία για τους πρόσφυγες, αυτό θα οδηγήσει σε κατεύθυνση του προσφυγικού κύματος προς τη Σλοβενία.

«Αν αρχίσουν να κλείνουν τα σύνορα στο βορρά ή εφαρμοστούν πολύ πιο αυστηροί έλεγχοι, η Σλοβενία θα ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο - δεν μπορούμε να αφήσουμε ανεξέλεγκτο αριθμό προσφύγων ή μεταναστών να κατακλύσει τη Σλοβενία», ανέφερε.

Μιλώντας σχετικά με τη συνάντηση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν, ο κ. Τσέραρ είπε ότι είναι ρεαλιστική η πιθανότητα η Ουγγαρία να κλείσει τις επόμενες ημέρες τα σύνορα με την Κροατία. Ο Σλοβένος πρωθυπουργός χαρακτήρισε ακραίο το μέτρο, σημειώνοντας ότι δεν το εγκρίνει και ότι θα ήταν πιο λογική μία τέτοια απόφαση, αν η Αυστρία και η Γερμανία ενέτειναν τους ελέγχους στα σύνορα.

Η Σλοβενία, αν  η Ουγγαρία τα σύνορά της με την Κροατία, θα λάβει μέτρα, τα οποία ήδη προετοιμάζει, τόνισε ο Σλοβένος πρωθυπουργός. «Πρέπει να φροντίσουμε για την ασφάλεια, καθώς επίσης να επιδείξουμε αλληλεγγύη και ανθρωπισμό. Η αστυνομία, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας είναι σε κατάσταση ετοιμότητας και οι ένοπλες δυνάμεις μπορούν να αναπτυχθούν για την παροχή βοήθειας», διευκρίνισε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή