Σε συμφωνία με την Τουρκία για την αναχαίτιση της ροής των προσφύγων από το τουρκικό έδαφος κατέληξαν χθες Ε.Ε. και Τουρκία, η κάθε πλευρά ωστόσο έθεσε τους όρους της.
Οι Ευρωπαίοι χαιρέτισαν ένα σχέδιο βασισμένο σε «αμοιβαίες δεσμεύσεις». Όμως η δεδηλωμένη πολιτική υποστήριξη δεν σημαίνει ολοκλήρωση της διαδικασίας, καθώς οι πιο ευαίσθητες λεπτομέρειες της συμφωνίας παραμένουν προς διαπραγμάτευση.
Η ανακοίνωση της συμφωνίας έγινε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και μετά την επίσκεψη στην Άγκυρα δύο Ευρωπαίων επιτρόπων οι πρότειναν βοήθεια στην Τουρκία, προκειμένου να υποδεχθεί περισσότερους πρόσφυγες και να της ζητήσουν να δεχθεί επανεισδοχές παράτυπων μεταναστών που έρχονται στην Ευρώπη περνώντας από το έδαφός της.
Η Τουρκία δεσμεύεται ότι θα κάνει τα πάντα ώστε να παραμείνουν στο έδαφός της οι πρόσφυγες ή οι μετανάστες που φθάνουν εκεί, μέσω καλύτερης φύλαξης των συνόρων της. Περιμένουμε συγκεκριμένα πράγματα από την Τουρκία στη λογική «σας βοηθάμε και θα μας βοηθήσετε», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η Τουρκία απαιτεί βοήθεια τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο από τις Βρυξέλλες εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να συγκεντρωθεί αυτό το ποσό. Αυτή η πλευρά του σχεδίου δράσης θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης «τις επόμενες ημέρες», ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Προκειμένου να ικανοποιηθούν οι τουρκικές απαιτήσεις, το σχέδιο δράσης διανοίγει την προοπτική κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ.
Η Άγκυρα θέλει επίσης να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της με την Ε.Ε. και να θεωρηθεί ασφαλής χώρα (της οποίας οι πολίτες δεν θα μπορούν να θεωρηθούν a priori πρόσφυγες) από τους Ευρωπαίους.
Οι προθέσεις της Τουρκίας έγιναν χθες ξεκάθαρες από τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. «Δεν θα υπογράψουμε μια συμφωνία επανεισδοχής προτού εξασφαλίσουμε πρόοδο στο θέμα των θεωρήσεων διαβατηρίου στο χώρο Σένγκεν», υπογράμμισε.
«Όμως η απευλευθέρωση των θεωρήσεων προκαλεί κρύο ιδρώτα σε ορισμένα κράτη μέλη», υπογράμμισε Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε ότι «δεν πρέπει να υπάρξει απελευθέρωση χωρίς όρους με θεωρήσεις που θα μπορούν να δίνονται σε άτομα των οποίων δεν γνωρίζουμε ακριβώς την ταυτότητα».
Εξάλλου, οι Ευρωπαίοι θέλησαν να δείξουν καλή θέληση αποδεχόμενοι να συζητήσουν τη «ζώνη ασφαλείας» την οποία ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να δημιουργήσει πάνω από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.