Νέος προσωπάρχης του Τσέινι, λόγω «Πλέιμγκεϊτ»

Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2005 21:26
A- A A+

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι διόρισε σήμερα επικεφαλής του επιτελείου του τον σύμβουλό του Ντέιβιντ Αντινγκτον, στη θέση του παραιτηθέντος προσωπάρχη Λιούις Λίμπι, ο οποίος παραπέμπεται σε δίκη για ψευδορκία στην έρευνα για το ποιος αποκάλυψε την ταυτότητα μυστικού πράκτορα της CIA.

H σχέση της Βάλερι Πλέιμ με τη CIA διέρρευσε στον Τύπο το 2003, όταν ο διπλωμάτης σύζυγός της κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπους ότι κατασκευάζει στοιχεία για να πείσει τον λαό να υποστηρίξει τη στρατιωτική δράση κατά του Ιράκ.

Ο Λίμπι κατηγορείται για παρακώλυση δικαιοσύνης, ψευδορκία και ψευδείς δηλώσεις σχετικά με την αποκάλυψη σε δημοσιογράφους απόρρητων πληροφοριών για την Πλέιμ. Αν βρεθεί ένοχος ο Λίμπι αντιμετωπίζει ως και 30 χρόνια φυλάκισης καθώς και πολύ υψηλό πρόστιμο.

Σημειώνεται ότι ο Τζόρτζ Μπους ο πρεσβύτερος πέρασε το 1982 έναν νόμο στο Κογκρέσο για την «προστασία της ταυτότητος στελεχών των μυστικών υπηρεσιών».

Ο κ. Τσέινι διόρισε επίσης τον Τζον Χάνα -που υπηρέτησε στο επιτελείο του για την εθνική ασφάλεια από τον Μάρτιο του 2001- ως βοηθό του για θέματα εθνικής ασφάλειας. Ο Λίμπι διατηρούσε και τις δυο αυτές θέσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή