Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένεται να δώσει στην Τουρκία προθεσμία δύο ετών, για να θέσει τέρμα στην πρακτική των βασανιστηρίων, να ενισχύσει την αρχή της ανεξιθρησκίας και να διασφαλίσει τον έλεγχο του στρατού από την πολιτική ηγεσία, γράφουν οι Financial Times.
Απόδειξη των σημαντικών μεταρρυθμίσεων στις οποίες θα πρέπει να προβεί η Τουρκία, προκειμένου να ενταχθεί στην Ε.Ε., αποτελεί η λίστα με τα 150 αιτήματα της Επιτροπής, η οποία αναμένεται να παραδοθεί στην Aγκυρα αυτό το μήνα.
Συγκεκριμένα, η Κομισιόν, ζητά από την Τουρκία να επιδείξει «μηδενική ανοχή» στο θέμα των βασανιστηρίων, να καταργήσει όσα στρατιωτικά δικαστήρια δικάζουν πολίτες και να διασφαλίσει την ανεξάρτητη λειτουργία του δικαστικού συστήματος. Ζητά, επίσης, από την Aγκυρα να θεσπίσει ειδική νομοθεσία, η οποία θα προασπίζει τα δικαιώματα των μη μουσουλμανικών θρησκευτικών μειονοτήτων και κοινοτήτων. Τέλος, καλεί την Τουρκία να κινηθεί «προς την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων με την Κύπρο».
Η εφημερίδα Financial Times, λέει, ότι έχει δει το προσχέδιο, στο οποίο αναφέρεται ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε., αναμένεται να γίνουν πιο σκληρές μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, προκειμένου να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και να περιοριστούν οι φόβοι των πολιτών της κοινότητας σχετικά με τη δυνατότητα της Τουρκίας να αποτελέσει μέλος της Ε.Ε.
Αξιωματούχοι στην Aγκυρα λένε ότι γνωρίζουν το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζουν αλλά πιστεύουν ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν είναι ακόμα έτοιμη για τόσο ριζικές αλλαγές.
Κλιματολογικές αλλαγές
Η Independent, στο πρωτοσέλιδό της αναφέρεται στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας απ' όλο τον κόσμο, που πραγματοποιείται στο Λονδίνο με πρωτοβουλία του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ. «Δέκα τρόποι για να σωθεί ο πλανήτης», είναι πηχυαίος τίτλος, καθώς κύριο θέμα της συνόδου είναι οι κλιματολογικές αλλαγές.
Ωστόσο, η εφημερίδα επισημαίνει, ότι η Βρετανία δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους που έθεσε για την προστασία του περιβάλλοντος, αφού οι εκλύσεις διοξειδίου του άνθρακα έχουν και πάλι αυξηθεί. Ο κ. Μπλερ πρέπει να πάρει κάποια σκληρά μέτρα, λέει η Independent και προτείνει δέκα από αυτά.
Μπιν Λάντεν ή Aλ Ζαρκάουι;
«Τι απέγινε ο Μπιν Λάντεν», διερωτάται η Daily Telegraph, η οποία μας υπενθυμίζει ότι το τελευταίο μήνυμα του αρχηγού της Αλ Κάιντα προς το δυτικό κόσμο, προβλήθηκε πριν από ακριβώς ένα χρόνο, λίγο πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.
Η εφημερίδα χαρακτηρίζει «παράξενη» την εξαφάνισή του, προσθέτοντας ότι κατά κάποιους είναι ήδη νεκρός, ενώ για κάποιους άλλους απλά κρύβεται επειδή φοβάται για τη ζωή του. Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν δεν είναι πια το πρόσωπο του «ιερού πολέμου» εναντίον της Δύσης, λέει το άρθρο.
«Ο Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, ο Ιορδανός που ευθύνεται για κάποια από τα πλέον αιματηρά εγκλήματα στο Ιράκ, είναι ο νέος ήρωας στις ισλαμικές ιστοσελίδες ακραίων οργανώσεων», σχολιάζει η Τelegraph.
«Οι μυστικές υπηρεσίες της Δύσης πιστεύουν ότι εκείνος διαχειρίζεται τις χρηματοδοτήσεις της οργάνωσης και πραγματοποιεί τις στρατολογήσεις για τη «Τζιχάντ» εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Φοβούνται, μάλιστα, ότι ήδη σχεδιάζει να επεκτείνει τις παραστρατιωτικές επιχειρήσεις του στον Αραβικό κόσμο και στην Ευρώπη».
Aλλα θέματα
Οργισμένοι συγγενείς των θυμάτων των βομβιστικών επιθέσεων της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο, απειλούν να μποϊκοτάρουν την τελετή που πραγματοποιείται σήμερα στον καθεδρικό του Αγίου Παύλου, γράφει Guardian. Οι οικογένειες είναι απογοητευμένες από την αντιμετώπιση της κυβέρνησης του κ. Μπλερ και διαμαρτύρονται για τις αποζημιώσεις που ακόμα δεν έχουν καταβληθεί.
Oλες οι βρετανικές εφημερίδες κάνουν λόγο για πολιτική απομόνωση του Ντέιβιντ Μπλάνκετ, αφού κατηγορείται και για νέο σκάνδαλο, το οποίο μπορεί να έχει κόστος στην πολιτική του καριέρα. O κ. Μπλάνκετ αγόρασε μετοχές και έγινε μέλος του Δ.Σ. μιας εταιρείας γενετικής, λίγες ημέρες πριν το διορισμό του στο υπουργείο Εσωτερικών.
«Περισσότερα ερωτηματικά παρά απαντήσεις», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Times, η οποία κάνει λόγο για μοιραίο λάθος του στελέχους των Εργατικών.
ΠΗΓΗ: BBC