Τ. Πετρόπουλος: Θα επανεξεταστεί το θέμα της επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας

«Στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα δούμε την διασύνδεση με τα έσοδα και θα επαναφέρουμε το θέμα», είπε ο υφυπουργός
Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2015 13:30
UPD:13:51
Βουλή
A- A A+
Στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που εκτιμάται ότι θα έρθει το Νοέμβριο, θα επανεξεταστεί η διάταξη για την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας έως και δύο κατηγορίες χαμηλότερα, σύμφωνα με όσα είπε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος, παρεμβαίνοντας στην συζήτηση των Επιτροπών της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο. Παράλληλα ανακοίνωσε την λήφη μέτρων προνοιακής στήριξης των παλιννοστούντωνομογενών που δεν λαμβάνουν σύνταξη.
 
Η συγκεκριμένη δυνατότητα που αφορά κυρίως τους μηχανικούς και τους δικηγόρους καταργείται και ο Τ. Πετρόπουλος παραδέχθηκε ότι «ήταν μία αναγκαία ευχέρεια που υπήρχε ως το τέλος του 2016, ιδιαίτερα για τους μηχανικούς». Στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα δούμε και την διασύνδεση με τα έσοδα και θα επαναφέρουμε το θέμα, δεσμεύθηκε ο υφυπουργός λέγοντας με νόημα: «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται κάθε ώρα, ακόμη και αυτή την στιγμή».

Σε ό,τι αφορά τους παλιννοστούντες ομογενείς ο Τ. Πετρόπουλος υπενθύμισε ότι «από το 2013 δεν έπαιρναν καμία σύνταξη. Θα καλύψουμε αυτή την ανάγκη. Είναι πρόβλημα όλων των κυβερνήσεων που δεν φρόντισαν να τους καλύψουν». «Θα επιχειρήσουμε όχι άμεσα, λίγο αργότερα, να κάνουμε διακρατικές συμφωνίες με τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Θα το δούμε και στο πλαίσιο της σύνδεσής τους με την Ε.Ε.», τόνισε και εξήγγειλε ότι θα ληφθούν «άμεσα μέτρα προνοιακής πολιτικής για την στήριξη τους».

Για την κατάργηση ορισμένων διατάξεων ο Τ. Πετρόπουλος επεσήμανε ότι «καταργούνται γιατί ολοκλήρωσαν τον σκοπό τους». Τέτοιες είναι η διάταξη για τους εγκλωβισμένους στην αδυναμία να πάρουν σύνταξη, για τις γυναίκες εργαζόμενες στον ΗΣΑΠ και για την ασφάλιση των αθλητικογράφων που ήταν πάντα στο ΙΚΑ και μετακινήθηκαν στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Αναφερόμενος στις ποινικές διώξεις για ασφαλιστικές εισφορές ο υφυπουργός Εργασίας επεσήμανε πως «η μόνη ποινική κύρωση είναι για οφειλές στο ΙΚΑ» και πως «καταργήσαμε τις ποινικές διώξεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες».

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή