Εκπροσώπους των αγροτών βλέπει ο Β. Αποστόλου

Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2015 11:58
UPD:11:59
INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.
A- A A+
Διαδοχικές επαφές με εκπροσώπους αγροτικών ενώσεων έχει σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, με βασικό θέμα συζήτησης τα νέα δεδομένα που δημιουργεί στον αγροτικό τομέα η συμφωνία με τους δανειστές.

Ο κύκλος των επαφών ξεκίνησε με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων, ενώ θα ακολουθήσει το μεσημέρι συνάντηση με την «Πανελλήνια Πρωτοβουλία Αγροτών Ελλάδας» και αργά το απόγευμα με την «Επιτροπή Αγώνα Κρήτης».

Σύμφωνα με το υπουργείο, στόχος των επαφών είναι η διατύπωση ρεαλιστικών προτάσεων για άμβλυνση των συνεπειών που θα έχουν οι αγρότες.

Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Συντονιστικής, ο αγροτικός κόσμος δέχεται ισχυρό πλήγμα με τον διπλασιασμό προκαταβολής φόρου και την κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου. Οι ίδιοι ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα δεχθούν την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης τους, αλλά και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένεται να επισημάνει στις συναντήσεις ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει κατά τη συζήτηση με τους εταίρους για την άμβλυνση των επιπτώσεων στον αγροτικό κόσμο, έχοντας ως αιχμές δύο εργαλεία: τον πραγματικό προσδιορισμό του αγροτικού εισοδήματος μέσα από την τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων, εκτός των μικρών παραγωγών με εισόδημα έως 5.000 ευρώ και τον επανακαθορισμό της έννοιας του επαγγέλματος του αγρότη, στοχεύοντας στη διαφορετική και στη διαφοροποιημένη φορολογική μεταχείρισή του.

Η εκτίμηση που διατυπώνεται είναι ότι από τη διαδικασία αυτή προκύπτει ουσιαστικό όφελος τόσο για τον αγρότη από τον συμψηφισμό του ΦΠΑ εισροών - εκροών, όσο και για το δημόσιο από την αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ. Επίσης, από την πλευρά του υπουργείου διαβεβαιώνουν ότι στη συζήτηση με τους εταίρους θα κατατεθούν διάφορες εναλλακτικές λύσεις, των οποίων η βασική φιλοσοφία είναι τα φορολογικά βάρη να κατανεμηθούν δίκαια, σύμφωνα με την πραγματική φοροδοτική δυνατότητα των φορολογουμένων, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους μικρομεσαίους αγρότες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή