Τι σηματοδοτεί η συμμετοχή Τσακαλώτου - Δραγασάκη - Μπαλτά στην Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ

Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2015 11:20
UPD:11:27
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Φωτογραφία αρχείου.

A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Την ώρα που ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος από τη Λίμα του Περού επιβεβαίωνε τη σύμπτωση απόψεων κυβέρνησης - ΔΝΤ για ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και απομείωση του χρέους, ο Αλέξης Τσίπρας, στη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρούσε και τελικά πέτυχε να «συνδέσει» Μαξίμου και κυβέρνηση με το κόμμα, το οποίο στη μετά συμφωνίας εποχή θα λειτουργεί, όπως όλα δείχνουν, χωρίς συνιστώσες.

Επί της ουσίας ο κ. Τσίπρας χθες πέρασε από τη βάσανο της Κ.Ε. τη θέση-πρόταση, στη νέα 17μελή Πολιτική Γραμματεία να συμμετέχουν ex officio, πλην του ιδίου και του γραμματέα του κόμματος και τρεις υπουργοί (Τσακαλώτος, Δραγασάκης, Μπαλτάς).

Η αρχική πρόταση του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να συμμετέχει και ο Ν. Φίλης ο οποίος όμως επικαλέστηκε φόρτο εργασίας. Από την πλευρά του, ο Γ. Δραγασάκης εξέφρασε την άποψη ότι αν προταθούν πρέπει και να ψηφιστούν από την Κεντρική Επιτροπή ώστε να εκλείψει ο κίνδυνος να καταψηφιστεί κάποιος ή κάποιοι από το σώμα, ενώ ο κ. Μπαλτάς επιθυμούσε να συμμετάσχει κι έτσι επελέγη η λύση της ex officio συμμετοχής.

Τελικά στην ψηφοφορία που ακολούθησε από μια λίστα 19 υποψήφιων εξελέγησαν οκτώ νέα μέλη, που μαζί με τα τέσσερα παλαιά θα πλαισιώσουν την νέα 17μελή Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Νέος γραμματέας εκλέχθηκε ομόφωνα ο προεδρικός Παναγιώτης Ρήγας ενώ στο όργανο μετέχουν πέντε μέλη της ομάδας των «53» και ένας ΠΑΣΟΚογενής, ο Αντ. Κοτσακάς.

Έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι, παρότι ήταν υποψήφιος, δεν κατάφερε να εκλεγεί ο Στέλιος Παππάς, πατέρας του υπουργού Επικρατείας και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Νίκου Παππά.

Τέλος, σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και τα 19 άρθρα, ενώ τόσο αυτήν την εβδομάδα όσο και την επόμενη η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία πρέπει να εφαρμόσουν μια σειρά από μνημονιακές υποχρεώσεις που δεν χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση όπως για παράδειγμα τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, τα μέτρα για το πετρέλαιο θέρμανσης και οι διατάξεις για τις κατασχέσεις της κύριας κατοικίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή