Επικοινωνία Κέρι – Λαβρόφ για τη Συρία

Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2015 21:25
UPD:23:04
REUTERS/STEPHANIE KEITH

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Η Συρία βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, οι δύο υπουργοί συνομίλησαν σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει συντονισμός στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και επισήμαναν την αναγκαιότητα να αποφευχθούν περιστατικά εμπλοκών στον εναέριο χώρο της Συρίας, όπου η Ρωσία και ένας διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, από την πλευρά του, εξέφρασε την ανησυχία του ότι ο στόχος των ρωσικών αεροπορικών βομβαρδισμών στην Συρία δεν είναι οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (Ι.Κ.), όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι.

Όπως ανέφερε, κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο υπουργών δεν έγινε «συζήτηση για το επιχειρησιακό επίπεδο» της ρωσικής επέμβασης.

Παράλληλα ο κ. Κίρμπι τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε έναν πόλεμο μέσω αντιπροσώπων με την Ρωσία στη Συρία, μέσα από την υποστήριξη των δύο δυνάμεων στις αντιμαχόμενες ένοπλες πλευρές στο συριακό έδαφος.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος του Ιράν.

«Δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω, αλλά πιστεύω ότι αυτό αναδεικνύει ολοένα και περισσότερο την ανάγκη να συγκροτήσουμε τις κατάλληλες διαδικασίες αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων», υπογράμμισε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή