Γιαννάκου: Εξαιρετικής σημασίας η συνδιαλλαγή μεταξύ των θρησκειών

Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2005 18:24
A- A A+

«Σε μία εποχή που κινδυνεύουμε να επιβεβαιωθεί σε κάποιο βαθμό το βιβλίο του Χάντινκτον "Η Σύγκρουση των Πολιτισμών", η δουλειά που κάνει το Πατριαρχείο σε συνεργασία με μετριοπαθείς μουσουλμάνους, με το Βατικανό, αλλά και με όλα τα δόγματα, ακόμα και με το Δαλάι Λάμα, προσλαμβάνει τεράστια πολιτική αξία.

Η ανοχή, η συνδιαλλαγή μεταξύ των θρησκειών και η προσπάθεια ανοικτής συνεργασίας των θρησκειών να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους και να μην δημιουργήσουν προοπτικές συγκρούσεων που κρύβονται κάτω από άλλα προσχήματα, είναι εξαιρετικής σημασίας και είναι άξιο συγχαρητηρίων το Πατριαρχείο γιατί υποστηρίζει με πάθος εδώ και χρόνια αυτή την πολιτική», δήλωσε η Υπουργός Παιδείας Κα. Μαριέττα Γιαννάκου, λίγο πριν την έναρξη του 2ου Διαθρησκειακού Διαλόγου «Διάλογος και Συνεργασία για την Ειρήνη και την Ανεξιθρησκία στην Ν.Α. Ευρώπη, τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία».

Νωρίτερα η Υπουργός Παιδείας συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στον Αρχιεπισκοπικό Οίκο στο Φανάρι. Η Υπουργός σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους τόνισε «Με τον Πατριάρχη συζητάμε τα πάντα.

Είμαστε σε καλό δρόμο, καταρχήν, στα θέματα Παιδείας εδώ στην Κωνσταντινούπολη. Επιλύουμε τώρα και εκκρεμότητες που αφορούν στα βιβλία των παιδιών εδώ στα σχολεία.

Στηρίζουμε οικονομικά το Συνέδριο που γίνεται και θέλω να επαναλάβω τη θέση μας ότι θα στηρίξουμε και τη Χάλκη η οποία πρέπει να ανοίξει... Είναι και πολύ σημαντικό για την Τουρκία να αποδείξει ότι δίνει όλες τις ελευθερίες, εφόσον θέλει να έχει ευρωπαϊκό δρόμο... Η Τουρκία δικαιούται να είναι σε ανοιχτό ευρωπαϊκό δρόμο, όμως όλα τα υπόλοιπα εξαρτώνται από αυτή».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή