Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η αξιοποίηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ε.Ε., ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε σήμερα ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και γγ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας.
Ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα, με αφορμή εκδήλωση για τα 45 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας που διοργάνωσε, χθες, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, συναντήθηκε το πρωί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/11/07/1117001.htm , τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο, καθώς και με τον γραμματέα της ΝΔ κ.Βαγγέλη Μεϊμαράκη, και το απόγευμα με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.
Κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι είχε «μία εγκάρδια και καρποφόρα συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Είναι γνωστό το ενδιαφέρον του κ. Καραμανλή για τις εξελίξεις, αφού είναι συμμέτοχος στην προσπάθεια να αναζωπυρωθεί ο διάλογος που θα καταλήξει σε λύση του Κυπριακού, με αλλαγές στο σχέδιο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, που θα είναι αποδεκτές από τον κυπριακό λαό και θα καλύπτουν και τις απαιτήσεις του πολιτικού κόσμου».
Να αξιοποιηθεί η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., με στόχο να υπαναχωρήσει η Αγκυρα από τις αδιάλλακτες θέσεις της, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος.
Σ' αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας , θα πρέπει να ασκήσουμε όλη τη δυνατή επιρροή μας, και την πίεση προς την Ε.Ε., ώστε να γίνει απαιτητική απέναντι στην Τουρκία. Ο κ. Χριστόφιας κάλεσε τον κ. Αλαβάνο να παραστεί στο συνέδριο του ΑΚΕΛ, πρόταση που έγινε αποδεκτή.
Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας «θα κάνει τα πάντα ώστε όλοι οι κάτοικοι του νησιού με την επανένωση να γεύονται τα αγαθά της Ε.Ε.», διαβεβαίωσε τον κ. Χριστόφια ο γραμματέας της ΝΔ.
Ο κ. Χριστόφιας τόνισε πως «επειδή η έγνοια είναι η ίδια, βρίσκουμε και την κοινή γλώσσα» και πως «τα τετελεσμένα εδραιώνονται και δεν είναι προς το συμφέρον, ούτε των Ελληνοκυπρίων, ούτε των Τουρκοκυπρίων».
O κ. Χριστόφιας συναντήθηκε και με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. «Εμείς δεν ξεχνάμε το Κυπριακό και παρακολουθούμε με άγρυπνο μάτι τα γεγονότα, καθώς βλέπουμε συνολικά την όξυνση στην περιοχή μας, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και πιστεύουμε ότι είναι ένας λόγος παραπάνω να επιλυθεί με μια δίκαιη και βιώσιμη λύση το Κυπριακό. Διότι σε μια περιοχή με τόσα μεγάλα προβλήματα μια ακόμα πληγή μπορεί να οδηγήσει σε πιο ανεξέλεγκτες καταστάσεις», δήλωσε η κα Παπαρήγα.