«Ανακωχή» ΗΠΑ- Κίνας στην κυβερνοκατασκοπεία

Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015 13:23
UPD:13:24
REUTERS/ANDREW KELLY

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, ο κ. Ομπάμα είπε ότι συμφώνησε με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ στο ότι καμία εκ των δύο χωρών δεν θα προέβαινε σε οικονομική κυβερνοκατασκοπεία.

A- A A+

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσαν ότι θα προβούν σε νέες ενέργειες για την αντιμετώπιση του κυβερνοεγκλήματος.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, ο κ. Ομπάμα είπε ότι συμφώνησαν στο ότι καμία εκ των δύο χωρών δεν θα προέβαινε σε οικονομική κυβερνοκατασκοπεία. Η συμφωνία φαίνεται να καλύπτει τον τομέα των εμπορικών μυστικών, αλλά όχι αυτόν των πληροφοριών εθνικής ασφαλείας.

Παράλληλα, ο Σι δεσμεύτηκε επίσης για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι όποια κλιμάκωση των φερόμενων κυβερνοεγκλημάτων σε βάρος των ΗΠΑ από την Κίνα θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων. Ειδικότερα, αναφερόμενος στη χρήση κυρώσεων εναντίον ατόμων, επιχειρήσεων ή κρατικών εταιρειών, είπε ότι θα εφαρμοστούν, όπως και «άλλα εργαλεία που διαθέτουμε» για το κυνήγι κυβερνοεγκληματιών, είτε αναδρομικά είτε προληπτικά.

Σημειώνεται πως και οι δύο χώρες αρνούνται ότι έχουν προβεί σε κυβερνοεπιχειρήσεις κλοπής εμπορικών μυστικών, με τον Κινέζο πρόεδρο να δηλώνει ότι καμία τους δεν θα «υποστήριζε εν γνώση της» τέτοιου είδους πρακτικές και να τονίζει ότι και οι δύο θα συμμορφωθούν με τις νόρμες συμπεριφοράς στον κυβερνοχώρο, καθώς η αντιπαράθεση και οι τριβές δεν αποτελούν σωστή επιλογή.

Στο μεταξύ, σε ένα από τα μεγαλύτερα περιστατικά κυβερνοεπίθεσης τελευταία, πάνω από 650.000 κινεζικά smartphones χρησιμοποιήθηκαν, εν αγνοία των κατόχων τους, στο πλαίσιο μιας επίθεσης που «γκρέμισε» έναν web server. Ειδικότερα, το site που στοχεύθηκε «χτυπήθηκε» με 4,5 δισ. ξεχωριστά requests for data μέσα σε μία ημέρα.

Προτεινόμενα για εσάς