Κινέζοι χάκερ θεωρείται ότι βρίσκονται πίσω από μια μαζική κυβερνοεπίθεση/ παραβίαση προσωπικών δεδομένων περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων εργαζομένων της κυβέρνησης των ΗΠΑ, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, το OPM (Office of Personnel Management) επιβεβαίωσε ότι τόσο πρώην όσο και νυν εργαζόμενοι έχουν επηρεαστεί, ενώ η παραβίαση αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει κάθε ομοσπονδιακή υπηρεσία.
Η υπόθεση έχει επιπτώσεις στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι χάκερ θεωρείται ότι είχαν τη βάση τους στη Λαϊκή Δημοκρατία- με το Πεκίνο να κάνει λόγο για «ανεύθυνους ισχυρισμούς».
«Μέσα στο τελευταίο έτος, το ΟΡΜ άρχισε μια επιθετική προσπάθεια αναβάθμισης της στάσης του στην κυβερνοασφάλεια, προσθέτοντας πολλαπλά εργαλεία και δυνατότητες στα δίκτυά του. Ως αποτέλεσμα, τον Απρίλιο του 2015, το ΟΡΜ αντιλήφθηκε το συμβάν, που επηρέαζε τα συστήματα πληροφορικής και δεδομένων του, το οποίο είχε λάβει χώρα πριν τη διείσδυση αυτών των (συστημάτων) ελέγχων ασφαλείας» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Η αποστολή ενημερωτικών email αρχίζει στις 8 Ιουνίου και θα συνεχιστεί ως τις 19, και αναμένεται να τα λάβουν περίπου 4 εκατ. άτομα.
Η Σούζαν Κόλινς, μέλος της Senate Intelligence Committee, είπε ότι οι χάκερ θεωρείται ότι είχαν βάση στην Κίνα, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό άλλη μια ένδειξη επιτυχούς απόπειρας κατασκοπείας από ξένη δύναμη, επικεντρωνόμενη σε δεδομένα ανθρώπων με διαβάθμιση ασφαλείας. «Οι κυβερνοεπιθέσεις είναι γενικά ανώνυμες...η προέλευσή τους είναι δύσκολο να προσδιοριστεί» είπε ο Χονγκ Λέι, εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ. «Το να μην γίνεται βαθιά έρευνα και να χρησιμοποιούνται λέξεις όπως “πιθανό” είναι ανεύθυνο και μη επιστημονικό».
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του CNN, Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ίσως να πρόκειται για τη μεγαλύτερη παραβίαση των δικτύων υπολογιστών της κυβέρνησης που έχει γίνει ποτέ. Ερευνητές εκτιμούν ότι οι χάκερ υπάγονται στην κινεζική κυβέρνηση και ειδικότερα στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, που θεωρείται πως δημιουργούν μία τεράστια βάση δεδομένων Αμερικανών πολιτών.