Ο βρετανικός Τύπος σήμερα

«Φυλετική διάσταση»
Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2005 07:02
A- A A+

«Μισούμε τη Γαλλία και η Γαλλία μας μισεί», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Guardian, που ασχολείται με τις ταραχές στη Γαλλία και τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή τους.

Σε κεντρικό άρθρο της Guardian, σημειώνεται, ότι η Βρετανία δεν μπορεί να δώσει μεν μαθήματα, το γαλλικό μοντέλο της ενσωμάτωσης των μεταναστών όμως, έδωσε στον ρατσισμό το «ελεύθερο». Οι ταραχές έχουν μία φυλετική διάσταση και το βασικό πρόβλημα της Γαλλίας είναι ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί αυτό το δεδομένο, γράφει ο αρθρογράφος της Guardian.

Ο ίδιος σημειώνει ότι το πρόβλημα της φυλετικής συνοχής δεν έχει επιλυθεί ούτε στη Βρετανία. Η πολυπολιτισμικότητα όμως εξακολουθεί να παραμένει το καλύτερο υπαρκτό μοντέλο. Και ίσως, μετά τα γεγονότα στη Γαλλία, το μοναδικό που απέμεινε, σημειώνει η Guardian.

H εφημερίδα Daily Telegraph, γράφει, ότι εξ αιτίας της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που κήρυξε, ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ βρίσκεται αντιμέτωπος με την κριτική των πολιτικών του αντιπάλων, που δεν αποκλείουν να ενταθεί έτσι η κρίση.

Η εφημερίδα προβάλλει επίσης στην πρώτη της σελίδα τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Λονδίνο με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου της Κίνας, Χου Ζιντάο, ενώ αναφερόμενη στη σημερινή ψηφοφορία στη βουλή, σημειώνει πως ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος, βρίσκεται στην «κόψη του ξυραφιού», μετά την απόφαση των Συντηρητικών να μην υποχωρήσουν με τίποτα στο θέμα της παράτασης του χρόνου κράτησης υπόπτων χωρίς απαγγελία κατηγοριών. Οι Συντηρητικοί αντιτίθενται στο σχέδιο της κυβέρνησης για παράταση από τις 14 στις 90 ημέρες και προτείνουν να περιοριστεί η παράταση στις 28 ημέρες.

Στην κριτική που ασκείται στη γαλλική κυβέρνηση από νέα ενημέρωσης και πολιτικούς, σχετικά με τη λήψη των μέτρων για την αντιμετώπιση των ταραχών αναφέρεται στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Financial Times.

Προειδοποίηση της ΕΚΤ

Επίσης σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, υπό τον τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέτει στο στόχο της τα προβληματικά έθνη», η Financial Times, σημειώνει, ότι η ΕΚΤ προτίθεται να εντείνει τις πιέσεις της προς την Ιταλία, την Ελλάδα και άλλες χώρες της ευρωζώνης με δημοσιονομικά προβλήματα, προειδοποιώντας ότι δεν θα αποδεχτεί ως ενέχυρο το χρέος τους, «εάν συνεχισθεί η διολίσθηση της φερεγγυότητας στους», όπως γράφει.

Ενδεχόμενη άρνηση της ΕΚΤ να δεχτεί τιτλοποιήσεις, θα αποτελούσε εξευτελιστικό πλήγμα για την πολιτική των συγκεκριμένων κυβερνήσεων και θα δυσχέραινε την πώληση των τίτλων, γράφει η Financial Times.

Η εφημερίδα Times, αφιερώνει την πρώτη της σελίδα στην επικείμενη εκλογή νέου προέδρου από τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος και σημειώνει, ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση, ο Ντέιβιντ Ντέιβις, προηγείται του συνυποψηφίου του Ντέιβιντ Κάμερον στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του κόμματος, παρότι ο δεύτερος εξακολουθεί να προηγείται στις προτιμήσεις του συνόλου των ψηφοφόρων.

«Η μάχη των 90 ημερών» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Independent, που αναφέρεται στο νέο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, το οποίο στο κεντρικό της άρθρο χαρακτηρίζει «επικίνδυνο, δρακόντειο, ανελεύθερο και περιττό».

Σε άλλο μεγάλο της δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Η λεηλασία των κήπων της Βαβυλώνας», η Ιndependent, γράφει, ότι ενώ έχει περάσει διάστημα μεγαλύτερο των δύο χρόνων από την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν, εξακολουθούν να αγνοούνται 10.000 αριστουργήματα από το Εθνικό Μουσείο της Βαγδάτης.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή