Γαλλία: Συνεχίστηκαν για 13η νύχτα τα επεισόδια

Παρά την κήρυξη στρατιωτικού νόμου για απαγόρευση της κυκλοφορίας
Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2005 07:58
UPD:08:05
A- A A+

Συνεχίστηκαν τα επεισόδια τη νύχτα στη Γαλλία, παρά την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης την Τρίτη.

Τουλάχιστον 558 οχήματα πυρπολήθηκαν - 418 στην επαρχία και 140 στην περιοχή των Παρισίων - ενώ 204 άνθρωποι συνελήφθησαν το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη, στη 13η συναπτή νύκτα ταραχών στην Γαλλία, σύμφωνα με προσωρινό επίσημο απολογισμό των εθνικών αστυνομικών αρχών στις 04:00' τοπική ώρα 06:00 ώρα Ελλάδας.

Ανάμεσα στα πιο αξιοσημείωτα επεισόδια της βραδιάς ήταν ο εμπρησμός των γραφείων μιας τοπικής εφημερίδας, της Nice Martin και ο προπηλακισμός ενός τουλάχιστον Ρώσου δημοσιογράφου στη Λυών. Επίσης στη Λυών, οι αρχές διέκοψαν την λειτουργία των δημοσίων συγκοινωνιών μετά από επιθέσεις σε πολλά λεωφορεία και έναν σταθμό του μετρό.

Ακόμη, ένας άνθρωπος ο οποίος είχε τραυματιστεί στη Νις βρισκόταν σε «κρίσιμη κατάσταση», σύμφωνα με την γαλλική Αστυνομία.

Στην Μπασέν, κοντά στην Μπορντώ, νεαροί προκάλεσαν έκρηξη σε λεωφορείο που κινείτο με φυσικό αέριο. Ο οδηγός του λεωφορείου, ο οποίος ήταν ο μόνος επιβαίνων, επέζησε. Στη Σαλόν-συρ-Σαόν, μια βιβλιοθήκη πυρπολήθηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς.

Λιγότερα επεισόδια αναφέρθηκαν στην περιοχή Σεν-Σαιν-Ντενί, κοντά στο Παρίσι.

Ο υπουργός Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί, έκανε λόγο πάντως νωρίτερα (τα μεσάνυκτα) για «μείωση» των επεισοδίων. Πολλές επαρχίες επέβαλαν την απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυκτα βάσει ενός νόμου του 1955 που ανέσυρε η κυβέρνηση ντε Βιλπέν.

«Η Γαλλία είναι πληγωμένη. Δεν μπορεί να αναγνωρίσει τον εαυτό της στους δρόμους και τις ανάστατες περιοχές όπου αυτά τα ξεσπάσματα μίσους και βίας καταστρέφουν και σκοτώνουν», είχε δηλώσει την Τρίτη στη Βουλή ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή