Παρουσίαση του προγράμματος «Σύζευξις»

Π. Παυλόπουλος: «Αποτελεί το κατώφλι της εισόδου της Δημόσιας Διοίκησης στον 21ο αιώνα»
Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2005 15:16
A- A A+

Το πρόγραμμα «Σύζευξις», που αποτελεί το βασικότερο εργαλείο για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, με την ανάπτυξη προηγμένων τηλεπικοινωνιακών υποδομών και τη χρήση υπηρεσιών πληροφόρησης προστιθέμενης αξίας, παρουσίασε σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος.

Οπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, με το εν λόγω πρόγραμμα «είναι δυνατό να χτυπηθεί αποτελεσματικά η γραφειοκρατία και να μετατραπεί η Δημόσια Διοίκηση από δυνάστη σε υπηρέτη του πολίτη».

Ο υπουργός χαρακτήρισε το πρόγραμμα «Σύζευξις» ως ένα έργο που θα αποτελέσει το κατώφλι της εισόδου της Δημόσιας Διοίκησης στον 21ο αιώνα, ενώ σημείωσε ότι είναι το πρώτο μεγάλο έργο του υπουργείου Εσωτερικών, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», το οποίο μπαίνει σε παραγωγική λειτουργία.

Το Εθνικό Δίκτυο Δημόσιας Διοίκησης «Σύζευξις» υλοποιείται από την «Κοινωνία της Πληροφορίας» ΑΕ, χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» κατά 75% και κατά 25% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 100.000.000 ευρώ, ενώ το κέρδος για το Δημόσιο ανέρχεται στα 65 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο θα μπορούν να χρησιμοποιούν 2.500 φορείς της Δημόσιας Διοίκησης και 150.000 στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και όλοι οι έλληνες πολίτες και επιχειρήσεις.

Το Εθνικό Δίκτυο Δημόσιας Διοίκησης «Σύζευξις» αποτελεί έργο παροχής προηγμένων τηλεπικοινωνιακών και τηλεματικών υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας σε φορείς του Δημόσιου Τομέα. Περιλαμβάνει προηγμένες υπηρεσίες μετάδοσης φωνής, δεδομένων και εικόνας σε πανελλαδική κλίμακα.

Κύριος σκοπός του Εθνικού Δικτύου Δημόσιας Διοίκησης είναι η βελτίωση της λειτουργίας των φορέων της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης με αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων σε αυτούς τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και με την παροχή προηγμένων τηλεματικών υπηρεσιών.

Μεταξύ των δυνατοτήτων του «Σύζευξις» είναι :

- Η παροχή προηγμένων τηλεματικών υπηρεσιών και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, όπως: Προηγμένες υπηρεσίες τηλεφωνίας, τηλεομοιοτυπίας, πρόσβαση στο Διαδίκτυο με όλες τις παρελκόμενες υπηρεσίες, τηλεδιάσκεψη, τηλεκπαίδευση, υπηρεσίες απομακρυσμένης πρόσβασης (τηλεργασία), υπηρεσίες πιστοποίησης και ασφάλειας ηλεκτρονικών συναλλαγών (υποδομή δημοσίου κλειδιού) κ.λπ.

- Ο ευρυζωνικός χαρακτήρας του: Το "Σύζευξις" αποτελεί το πρώτο εγχείρημα παροχής ευρυζωνικών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών μεγάλης κλίμακας στη Ελλάδα, με ουσιαστικές επιπτώσεις στη βελτίωση της αποδοτικότητας των δημόσιων φορέων.

- Η γεωγραφική διασπορά του έργου, το οποίο διασυνδέει φορείς - χρήστες σε όλη την ελληνική επικράτεια.

- Η παροχή ενιαίων τιμών για τις τηλεφωνικές κλήσεις εκτός του "Σύζευξις" (αστική-υπεραστική-κινητή-διεθνής) σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική. Οι τηλεφωνικές κλήσεις εντός του "Σύζευξις" παρέχονται ατελώς.

- Η αποτελεσματική εκμετάλλευση των πληροφοριακών συστημάτων των φορέων του Δημόσιου Τομέα μέσω της λειτουργικής διασύνδεσης των συστημάτων αυτών (π.χ Πληροφοριακά Συστήματα Περιφερειών, Νομαρχιών, ΚΕΠ κ.λπ).

- Η αποτελεσματικότερη συνεργασία των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης μέσω υπηρεσιών, όπως η τηλεδιάσκεψη και η τηλεργασία που συνεπάγεται εξοικονόμηση χρόνου για τον πολίτη και τις υπηρεσίες.

- Η ανάπτυξη σημαντικής υποδομής τηλεκπαίδευσης, που δίνει τη δυνατότητα διενέργειας προγραμμάτων εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης στο χώρο εργασίας.

- Η βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη, ιδιαίτερα για διαδικασίες, οι οποίες απαιτούν εμπλοκή περισσοτέρων του ενός φορέα, με τελικό στόχο την εξυπηρέτησή του από μία υπηρεσία (υπηρεσίες μιας στάσης π.χ ΚΕΠ).

Η επίτευξη των στόχων του «Σύζευξις», εξαρτάται άμεσα τόσο από την αρτιότητα και την αποτελεσματικότητα των τεχνολογικών λύσεων που θα υλοποιηθούν, όσο και από το βαθμό υιοθέτησής τους από τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης στο πλαίσιο των καθημερινών τους καθηκόντων.

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η δημιουργία ενός δικτύου από στελέχη των φορέων που εντάσσονται στο «Σύζευξις» το οποίο θα αποτελέσει τον πυρήνα αξιοποίησης των υπηρεσιών που θα προσφερθούν. Στόχος, όπως τόνισε ο υπουργός, είναι πάντα ο άνθρωπος, είτε πρόκειται για τον πολίτη χρήστη των υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης είτε για το στέλεχος της Δημόσιας Διοίκησης.

Συγκεκριμένα τα προγράμματα κατάρτισης που θα σχεδιαστούν θα εμπλέκουν μια σειρά από διαδικασίες και μεθόδους κατάρτισης:

- Παράδοση μαθημάτων σε αίθουσα διδασκαλίας (face-to-face).

- Μαθήματα κατάρτισης στο χώρο του Διαδικτύου.

Ασφάλεια και Πιστοποίηση

Το έργο «Σύζευξις» αποτελεί την κυριότερη παρέμβαση για τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών, που θα εξασφαλίσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις προς την κατεύθυνση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Μέσω της υλοποίησης της Αρχής Πιστοποίησης και μέσω ενός συστήματος υποδομής Δημοσίου Κλειδιού (ΡΚΙ - Public Key Infrastructure), θα αντιμετωπισθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι ανάγκες για ασφάλεια των πληροφοριών και πιστοποίησης των συναλλαγών που θα διακινούνται και διενεργούνται μέσω του δικτύου «Σύζευξις». Βασικός στόχος είναι η επίτευξη υψηλού βαθμού ασφάλειας στη διαβίβαση των πληροφοριών και η προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Τα πιο σημαντικά θέματα που αφορούν την ασφάλεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της ηλεκτρονικής διακίνησης πληροφοριών είναι:

- Αυθεντικοποίηση (Authentication): Ο έλεγχος της αυθεντικότητας, δηλαδή της ταυτότητας των μερών μιας ηλεκτρονικής συναλλαγής ή μιας ανταλλαγής πληροφοριών με ηλεκτρονικά μέσα.

- Εξουσιοδότηση (Authorization): Η εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε πόρους, πηγές, βάσεις δεδομένων, πληροφοριακά συστήματα, σύμφωνα με τα δικαιώματα και τους ρόλους των χρηστών.

- Εμπιστευτικότητα (Confidentiality): Η προστασία των πληροφοριών (τοπικά αποθηκευμένων ή ηλεκτρονικά μεταδιδόμενων) από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.

- Ακεραιότητα (Integrity): Η προστασία των πληροφοριών (τοπικά αποθηκευμένων ή ηλεκτρονικά μεταδιδόμενων) από μη εξουσιοδοτημένη τροποποίηση, προερχόμενη από «κακόβουλους χρήστες», ή προκαλούμενη από ακούσια πρόκληση βλάβης.

- Καταλογισμός Ευθύνης (Non-Repudiation): H βεβαιότητα ότι κανένα μέρος μιας ηλεκτρονικής συναλλαγής δεν μπορεί να αρνηθεί τη συμμετοχή του σε αυτή. Αποτελεί τη βασική λειτουργία που διατηρεί την εμπιστοσύνη σε ένα περιβάλλον ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Συνολικά θα υλοποιηθεί η έκδοση ψηφιακών πιστοποιητικών, για πενήντα χιλιάδες (50.000) στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και η έκδοση δύο χιλιάδων (2.000) ψηφιακών πιστοποιητικών "εξυπηρετητή" για την ταυτοποίηση εξυπηρετητών (server authentication) πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογών σε περιβάλλον Διαδικτύου.

Επίσης, η υπηρεσία τηλεδιάσκεψης πολλαπλών σημείων επιτρέπει την πραγματοποίηση τηλεδιασκέψεων μεταξύ περισσότερων από δύο απομακρυσμένων σημείων. Στο πλαίσιο του έργου θα υλοποιηθεί η παραπάνω υπηρεσία η οποία θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους φορείς του έργου. Αυτό θα διευκολύνει πάρα πολύ την επικοινωνία των υπηρεσιών σε απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές επιταχύνοντας διοικητικές διαδικασίες και μειώνοντας το κόστος λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης. Ακόμη το «Σύζευξις» θα διασυνδεθεί και με τα αντίστοιχα δίκτυα της ΕΕ, ενώ, τέλος, θα δημιουργηθεί και Portal, όπου θα φιλοξενούνται πολύτιμα στοιχεία για τη διάρθρωση, τη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του προγράμματος και θα είναι πύλη προς τον πολίτη για τους δικτυακούς τόπους των φορέων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή