Ανάγκη καινούριων λύσεων για παλιά προβλήματα

Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2005 18:16

A- A A+

Πώς θα τελειώσουν οι ταραχές στη Γαλλία; Η αστική βία δεν έχει απλώς αυξηθεί τον τελευταίο καιρό, σε σχέση με τα επεισόδια που σημειώνονται σποραδικά τις δύο τελευταίες δεκαετίες σε διάφορα προάστια. Εχει αλλάξει χαρακτήρα. Αυτό που παρακολουθούμε είναι ένα νέο είδος αντάρτικου πόλης που κινείται με εξαιρετική ταχύτητα. Οι πρωταγωνιστές του καίνε, σπάνε, καταστρέφουν, αποφεύγουν την άμεση επαφή με τις δυνάμεις της τάξης, μετακινούνται γρήγορα.

Στους κόλπους αυτού του κινήματος παρατηρείται μια νέα αλληλεγγύη εναντίον ενός υπουργού των Εσωτερικών που έβαλε όλους τους νέους των προαστίων στο ίδιο σακί. Με τις φραστικές του προκλήσεις, ο Νικολά Σαρκοζί έγινε στόχος, επιτρέποντας στους «πυρομανείς» να εμφανιστούν με μια πολιτική ψευδο-συνείδηση.

Αυτό που προέχει είναι χωρίς αμφιβολία η αποκατάσταση της τάξης. Αν όμως δεν βρεθούν καινούργιες λύσεις, το μόνο που θα γίνει θα είναι να συγκαλυφθεί μια τρομακτική πραγματικότητα. Με αντάλλαγμα την ηρεμία, θα παραδοθούν τα προάστια είτε σε κάποιους αξιωματούχους που θα διαφθείρουν τον πληθυσμό με την παραοικονομία, είτε σε κάποιους ιμάμηδες που θα εγγυώνται μια τάξη με τους δικούς της νόμους.

Υπάρχουν όμως τέτοιες λύσεις; Η μήπως όλα έχουν δοκιμαστεί κι έχουν αποτύχει; Mια άλλη πολιτική για τα προάστια είναι δυνατή.

Προϋποθέτει μέθοδο, μέσα, ανθρώπινη παρουσία και πολιτική βούληση. Απαιτεί επενδύσεις, που δεν είναι τόσο σημαντικές σε σύγκριση με το κόστος των βίαιων ταραχών και τις επιπτώσεις τους στην κοινωνία.

Από τον αστυνομικό διοικητή, μέχρι τους δασκάλους, τους δημάρχους, τους δικαστές και τους υπεύθυνους των κοινωνικών οργανώσεων, όλοι όσοι ζουν την καθημερινότητα των προαστίων ζητούν το ίδιο πράγμα: αφήστε μας να δουλέψουμε και να ξεπεράσουμε στην πράξη τα στείρα διλήμματα μεταξύ πρόληψης και καταστολής, δώστε μας όμως αυτή τη φορά τα μέσα για να το πράξουμε.

Πηγή: Liberation

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή