Συνεδριάζουν οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. για το θέμα των προσφύγων

Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2015 08:48
UPD:12:14
REUTERS/OGNEN TEOFILOVSKI

Στη συνεδρίασή τους στις 14 Σεμπτμβρίου οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης είχαν συμφωνήσει σε ένα επείγον σχέδιο μετεγκατάστασης 40.000 προσφύγων (φωτ. αρχείου). 

A- A A+

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των διαφορών τους όσον αφορά το θέμα της κατανομής των προσφύγων.

Συγκεκριμένα, θα συζητήσουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επείγουσα μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων. Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίασή τους στις 14 Σεμπτμβρίου οι υπουργοί Εσωτερικών είχαν συμφωνήσει σε ένα επείγον σχέδιο μετεγκατάστασης 40.000 προσφύγων.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην προεδρία του Λουξεμβούργου, οι 28 ενδέχεται να συμφωνήσουν σε ένα κείμενο στο οποίο δεν θα υπάρχει όρος που προσδιορίζει ως «υποχρεωτικές» τις ποσοστώσεις.

Η συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών θα προηγηθεί της έκτακτης συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την Τετάρτη.

Οι ευρωπαϊκές χώρες επιχειρούν αυτή την εβδομάδα να συμφωνήσουν επί μιας αρχής κατανομής για την υποδοχή προσφύγων και να αποδεσμεύσουν οικονομική βοήθεια για τις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία οι οποίες φιλοξενούν σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες.

EURONEWS

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), το ευρωπαϊκό συμβούλιο είναι ίσως η «τελευταία ευκαιρία της Ευρώπης να καταλήξει σε μια ενιαία και συνεκτική απάντηση» στην πιο σοβαρή μεταναστευτική κρίση που έχει αντιμετωπίσει από 1945.

Χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «στο τέλος θα υπάρξει μια συμφωνία για τη μετεγκατάσταση των 120.000 προσφύγων».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έχει καλέσει τους άλλους ηγέτες των χωρών μελών της Ε.Ε. να δεχθούν να μοιραστούν την ευθύνη για την αντιμετώπιση της χειρότερης προσφυγικής κρίσης που έχει δει η Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σκληραίνει τη στάση της η Ουγγαρία

EURONEWS

Η Ουγγαρία, χώρα από την οποία έχουν περάσει 225.000 μετανάστες από την αρχή του έτους, ενίσχυσε χθες την αστυνομία και το στρατό με νέες εξουσίες στο πλαίσιο μιας «κατάστασης κρίσης λόγω της μαζικής μετανάστευσης».

Πλέον ο στρατός μπορεί να χρησιμοποιεί όπλα με πλαστικές σφαίρες ή  ακόμη και τουφέκια εναντίον των μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα.

«Τα σύνορά μας είναι σε κίνδυνο (...) Η Ουγγαρία και όλη η Ευρώπη βρίσκονται σε κίνδυνο», δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν και πρόσθεσε: «Δεν χτυπούν την πόρτα μας, την παραβιάζουν». 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή