Ανοίγει το θέμα της ηγεσίας στη Ν.Δ.

Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2015 09:03
UPD:09:50
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Αποφασισμένος να ανοίξει με δική του πρωτοβουλία το ζήτημα της ηγεσίας εμφανίζεται ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης στη Ν.Δ. την επαύριο της νέας εκλογικής ήττας του κόμματος και ενώ πυκνώνουν οι αντιπαραθέσεις για τη στρατηγική αλλά και το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος.

Η ήττα της Ν.Δ. στις εκλογές της Κυριακής, πέραν της έντονης απογοήτευσης, προκαλεί και ιδιαίτερη ανησυχία στις τάξεις της γαλάζιας παράταξης όσον αφορά το εκλογικό της μέλλον. Και αυτό γιατί έρχεται να προστεθεί σε μία ακολουθία αρνητικών αποτελεσμάτων απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και φέρνει σε παλαιότερους τις αρνητικές μνήμες των συνεχών εκλογικών αποτυχιών της Ν.Δ. έναντι στο ΠΑΣΟΚ, που κράτησε το κόμμα για 11 χρόνια μακριά από την εξουσία (από το 1993 έως το 2004).

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης (φωτ. αρχείου) δείχνει αποφασισμένος να αναλάβει ο ίδιος την πρωτοβουλία των κινήσεων και να ανοίξει γρήγορα το ζήτημα της ηγεσίας, προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο αμφισβήτησής του.

Υπενθυμίζεται ότι η Ν.Δ. έχασε για πρώτη φορά από τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014 με διαφορά 3,9 μονάδων, ηττήθηκε εκ νέου στις βουλευτικές του Ιανουαρίου του 2015 με 8,5 μονάδες, βρέθηκε να υπολείπεται 22 μονάδες πίσω από το «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ στο δημοψήφισμα του Ιουλίου και προχθές έμεινε 7,5 μονάδες πίσω από τον διασπασμένο ΣΥΡΙΖΑ.

Το γεγονός, μάλιστα, ότι η Ν.Δ. κατήλθε στις προχθεσινές εκλογές απέναντι σε έναν διασπασμένο ΣΥΡΙΖΑ, που υπέγραψε μάλιστα και μνημόνιο, οδηγεί πολλά «γαλάζια» στελέχη στο συμπέρασμα ότι τα αίτια της ήττας είναι βαθύτερου χαρακτήρα και οφείλονται στην αδυναμία διασαφήνισης φυσιογνωμίας. Δεν έλειψαν, όμως, και οι πρώτες αιχμές κατά των επιλογών του κ. Μεϊμαράκη, ενώ κάποια στελέχη ζήτησαν να συγκληθούν τα όργανα του κόμματος για να συζητηθούν τα αίτια της εκλογικής ήττας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο κ. Μεϊμαράκης δείχνει αποφασισμένος να αναλάβει ο ίδιος την πρωτοβουλία των κινήσεων και να ανοίξει γρήγορα το ζήτημα της ηγεσίας, προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο αμφισβήτησής του. «Η διαδικασία (σ.σ.: της εκλογής) θα ανοίξει χωρίς να ζητηθεί και όλα θα γίνουν στην ώρα τους» αποκάλυψε χθες το περιβάλλον του προέδρου της Ν.Δ. το οποίο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης.

Κύκλοι του προέδρου της Ν.Δ. αποσύνδεσαν μάλιστα την εκλογή της ηγεσίας από το τακτικό συνέδριο της Ν.Δ. που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2016, παραπέμποντας ουσιαστικά σε ορισμό της διαδικασίας σε σύντομο χρόνο. «Είτε μείνει είτε φύγει ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι εγγύηση, ένα κεφάλαιο για την παράταξη» πρόσθεσαν.

Η στρατηγική του κόμματος

Ταυτόχρονα, όμως, άνοιξε ήδη και η συζήτηση για τον ιδεολογικό χαρακτήρα της Ν.Δ. με μια μεγάλη μερίδα στελεχών να ζητεί από τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη να επαναφέρει το κόμμα στον μεσαίο, κεντροδεξιό χώρο, όπου τοποθετείται η μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων. «Εάν θέλει η Ν.Δ. να επικρατήσει του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει υποχρεωτικά να παίξει στο κέντρο» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος.

Αντίστοιχη άποψη διετύπωσε και ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος απέδωσε την προχθεσινή ήττα στο ότι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης παρέλαβε πριν από λίγους μήνες μια Ν.Δ. «ταλαιπωρημένη από τα κηρύγματα των ακροδεξιών παραφυάδων». Ασκησε, μάλιστα, σκληρή κριτική στον Αντώνη Σαμαρά για τη δεξιά στροφή που πήρε η Ν.Δ. επί των ημερών του.

«Οταν, λοιπόν, ο πρόεδρος πήρε την απόφαση τη βραδιά του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου να πάει (επιτέλους) σπίτι του, είχαν οδηγήσει τον χώρο στα τάρταρα» πρόσθεσε αναφερόμενος στους «ακραίους» της Ν.Δ. και επισήμανε ότι οι «κρυπτο-ακροδεξιές θέσεις» δεν έχουν διαχρονικά καμία θέση στον χώρο της Ν.Δ. Φωτογράφισε, μάλιστα, τον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά και εμπνευστή της αποτυχημένης πολιτικής της «αριστερής παρένθεσης», Χρύσανθο Λαζαρίδη.

Στον αντίποδα, όμως, μια σειρά στελεχών όπως ο Μάκης Βορίδης, ο Αδωνις Γεωργιάδης, η Αννα Ασημακοπούλου και ο Φαήλος Κρανιδιώτης τάχθηκαν δημοσίως με δηλώσεις τους υπέρ της σκληρής ρητορικής του Αντώνη Σαμαρά και απέδωσαν την ήττα στη στρατηγική της συναίνεσης και της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η ιδεολογική καμπάνια της Ν.Δ. παρήγαγε πολιτική νομιμοποίηση για τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο Μάκης Βορίδης. «Αγαπηθήκαμε πολύ με τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα ξεπαρεού, που λένε» ανέφερε.

Ακόμη πιο σαφής ήταν όμως ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ανέφερε: «Χρειάζεται νέα στρατηγική και όχι να φοβάσαι μην σε πουν ακροδεξιό ή φασίστα. Ηττήθηκε ξεκάθαρα η στρατηγική της εθνικής συνεννόησης που ήθελε να βάλει να βάλει πλάτη η Ν.Δ. στον Τσίπρα».

Από την πλευρά της, η Αννα Ασημακοπούλου ανέφερε ότι «δημιούργησε σύγχυση στο μυαλό του κόσμου το γεγονός ότι λέγαμε από τη μία πως ο κ. Τσίπρας έφερε την καταστροφή και από την άλλη του ζητούσαμε συνεργασία», ενώ ο Φαήλος Κρανιδιώτης δήλωσε ότι «η κεντροδεξιά στην Ελλάδα ή θα είναι λαϊκή ή δεν θα υπάρχει».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή