Στον εσώτερο κόσμο του ελληνικού τοπίου

Έκθεση της Χρύσας Βέργη, στην γκαλερί Ευριπίδη
Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015 09:05
A- A A+

Μια αληθινή κατάδυση στον εσώτερο κόσμο του ελληνικού τοπίου, με μαγικούς τόπους και τη φυσική ομορφιά της Ελλάδας να  απογειώνεται, επιχειρεί η εικαστικός Χρύσα Βέργη, μέσα από τη  μεγάλη αναδρομική της έκθεση, «Η ψυχή του τοπίου - Αναδρομή 1989 - 2015».

Πρόκειται για την έκθεση που παρουσιάστηκε στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, στη Σύρο, η οποία - με προσθήκη μερικών νέων έργων - μεταφέρεται στην Αθήνα, στην γκαλερί Ευριπίδη, όπου εγκαινιάζεται σήμερα, Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως τις 17 Οκτωβρίου.

Κατεξοχήν τοπιογράφος

Τις τελευταίες δεκαετίες, η Χρύσα Βέργη έχει αναπτύξει μια ισχυρή παρουσία στη σύγχρονη ελληνική ζωγραφική, η οποία την έχει καθιερώσει στους χώρους της κριτικής και των φιλότεχνων, για τους καλλιτεχνικούς προβληματισμούς και την εικαστική ποιότητα του έργου της. Κατεξοχήν τοπιογράφος, έχει δημιουργήσει δικό της θεματολογικό και αισθητικό ύφος, που δίνει συχνά το στίγμα στο σύνολο της τοπογραφίας της ελληνικής ζωγραφικής. Συχνά, στα έργα της, ανιχνεύονται μηνύματα όχι μόνο νατουραλιστικά και ρεαλιστικά, όσο μεταφυσικά, συμβολικά και, συνάμα, αλληγορικά.

Αυτήν την προσωπική της σχέση με το φυσικό περιβάλλον, μια σχέση ειλικρινή, άφθαρτη στον χρόνο, που ξεκίνησε πριν τρεις δεκαετίες και γίνεται ολοένα πιο βαθιά και ουσιαστική, αποτυπώνει στα έργα της έκθεσης, κάνοντας μια περιήγηση στην πάλλουσα, γεμάτη ενέργεια ελληνική φύση.

«Γράφω και ξαναγράφω τον κόσμο με φως και σκιά»

Όπως σημειώνει η καλλιτέχνις στον κατάλογο της έκθεσης: «Η ζωγραφική στη φύση ενέχει δέος, ελευθερία, αίσθηση εσωτερικής απεραντοσύνης, ένωση με τη μήτρα, την παγκόσμια μητέρα, αίσθηση ότι ανήκω και μου ανήκει, ένωση, σύνδεση με την Αρχή, την κατανόηση της ζωής, της ύπαρξης, αποδοχή του φόβου του θανάτου. Μου υπενθυμίζεται διαρκώς το υπερβατικό, το θεϊκό, το αρχέγονο, το προϋπάρχον, αλλά και η άρρηκτη σχέση φύσης και ανθρώπου, το μέτρο, η αρμονία, η ισορροπία, η συνέχεια, το θαύμα του κύκλου της ζωής.

Δεν με ενδιαφέρει η “απεικόνιση” φευγαλέων φαινομένων, αλλά η σχέση της υφής του χώματος με τη ρευστότητα του νερού, ο τρόπος που ακουμπά το χρώμα του φύλλου στη διάφανη σκιά του, οι άπειρες απόλυτα αφαιρετικές ματιέρες που μετουσιώνονται σε ύλη, η κατακερματισμένη φόρμα του βυθού κάτω από τη διάφανη ρευστότητα της επιφάνειας, η παλλόμενη ζωή κάτω από το χώμα, οι αντιθέσεις ανάμεσα στο λείο, το απαλό και το τραχύ, το απότομο, οι αντιθέσεις ανάμεσα στο στέρεο και το ρευστό, το στεγνό, το ξηρό και το υγρό, ο μαγικός τρόπος που το φως αποκαλύπτει τις διαφορετικές υφές. Γράφω και ξαναγράφω τον κόσμο με φως και σκιά. Συνειδητοποιώ ότι δεν ζωγραφίζω τοπία, αλλά τη σχέση μου με το φυσικό μου περιβάλλον...».

Νέες εικαστικές προσεγγίσεις στην ερμηνεία του Τοπίου

Η υπηρεσιακή υπουργός Πολιτισμού, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα, σημειώνει: «Στη σειρά των έργων τής δημιουργού, που απαρτίζουν την έκθεσή της, η ζωγράφος ακροβατεί με μια αντιληπτική ματιά ανάμεσα στο αναγνωρίσιμο και το αφαιρετικό, την “τάξη” και το χάος».

Από την πλευρά της, η γκαλερίστα Νάσια Ευριπίδη σημειώνει: «Η Χρύσα Βέργη ανήκει σε αυτήν τη σπάνια γκάμα καλλιτεχνών, που, με το χαρακτηριστικό της αναγνωρίσιμο δείγμα εικαστικής γραφής, τολμά να αποχωριστεί το οικείο και το ασφαλές στη ζωγραφική αναπαράσταση του τοπίου, προχωρώντας τον αισθητικό της προβληματισμό σε νέες διαδρομές, τολμώντας νέες εικαστικές προσεγγίσεις στην ερμηνεία του Τοπίου».

Πληροφορίες
Γκαλερί Ευριπίδη: Ηρακλείτου 10 και Σκουφά - Κολωνάκι, τηλ.: 210 3615909. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή: 11.00 - 15.00 και 17.00 - 20.30, Σαββάτο: 11.00 - 15.00, Κυριακή και Δευτέρα: κλειστά.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς