Ο ευρωπαϊκός Τύπος

Κύκλος βίας
Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2005 10:14
A- A A+

«Ο νέος ηγέτης της ισλαμικής τρομοκρατίας» είναι ο τίτλος της γαλλικής Le Figaro, δίπλα σε μια φωτογραφία του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι. «Ο Ιορδανός άρχισε τον πόλεμο κατά της χώρας του» λέει η εφημερίδα αναφερόμενη στις επιθέσεις της Τετάρτης.

Η Εl Periodico της Βαρκελώνης κάνει λόγο για ένα ακόμα βήμα στην κλιμάκωση της βίας στην περιοχή, με επίκεντρο της Βαγδάτη.

Ο αλ Ζαρκάουι, λέει, εκδικήθηκε «μια κυβέρνηση την οποία θεωρεί κυβέρνηση αποστασίας και δοσίλογων» λόγω της σχέσης της με τις ΗΠΑ.

«Αμάν και Βαγδάτη, ο ίδιος τρόμος» λέει ο τίτλος της ABC στη Μαδρίτη. «Οι προτεραιότητες της Δύσης πρέπει να είναι ξεκάθαρες... όσο και οι στόχοι των τρομοκρατών» λέει η εφημερίδα που συμπληρώνει πως «είναι ζωτικής σημασίας να εγκατασταθεί η δημοκρατία στο Ιράκ και να αποτύχει η προσπάθεια της φονταμενταλιστικής τρομοκρατίας να είναι αυτό το κράτος αποτυχημένο, υπονομεύοντας κάθε κίνημα εκδημοκρατισμού στην περιοχή».

Αντίστροφη μέτρηση

Η κοινοβουλευτική ήττα του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, στο αμφιλεγόμενο αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο κάνει την γαλλική Le Monde, να κάνει λόγο για «οργή» του Μπλερ. Ο Τόνι Μπλερ «λέει πως η ήττα του δεν θέτει σε αμφισβήτηση την εξουσία του, αλλά θα δυσκολευτεί να πείσει άλλους για αυτό» αναφέρει η εφημερίδα.

«Σεβασμός στη Βρετανία» λέει η ουγγρική Nepszabadsag χαιρετίζοντας την απόρριψη του νομοσχεδίου. «Ο λαός αυτής της χώρας δεν προτίθεται να θυσιάσει την κερδισμένη με αγώνες ελευθερία του στο βωμό της τρομοκρατίας» σημειώνει η εφημερίδα λέγοντας ότι οι Βρετανοί «ενδιαφέρονται περισσότερο για τον τρόπο ζωής τους παρά για τις απειλές».

Αναφερόμενη στην καθυστερημένη παρέμβαση του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ σχετικά με τα επεισόδια που σημειώνονται στη Γαλλία, η ισπανική El Pais εκτιμά πως «ο Σιράκ προσπαθεί να κερδίσει χρόνο».

Κάτω από άλλες συνθήκες, λέει η γαλλική Liberation, η εμφάνιση του προέδρου σε μια σύνοδο κορυφής (με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροπντρίγκες Θαπατέρο) θα ήταν κωμική. «Στην πραγματικότητα, ο Ζακ Σιράκ είναι συγκλονισμένος από τα γεγονότα που αποκαλύπτουν το εύρος της πολιτικής του αδυναμίας» λέει η εφημερίδα.

«Τα τελευταία τρία χρόνια έξανε ατελείωτες μεγάλες ομιλίες για την κοινωνική συνοχή, τον αγώνα κατά των διακρίσεων και… τα χαρούμενα οικονομικά πρωινά του μέλλοντος... και το μόνο αποτέλεσμα ήταν μια τεράστια κρίση στα προάστια» λέει η Liberation.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή