Ο ευρωπαϊκός Τύπος

Ο Γερμανός ασθενής
Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2005 07:55
A- A A+

Λίγες εφημερίδες στη Γερμανία χαιρετίζουν τη συμφωνία για τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, με καγκελάριο την ηγέτιδα των Χριστιανοδημοκρατών, ¶νγκελα Μέρκελ.

Η Berliner Zeitung, αμφιβάλλει εάν ο συνασπισμός των συντηρητικών παρατάξεων με τους Σοσιαλδημοκράτες θα λύσει τα επιτακτικά προβλήματα της Γερμανίας. «Η συμφωνία μεταξύ των κομμάτων δεν αναφέρεται σε κάποιο απτό σχέδιο κυβερνητικής δράσης. Δεν υπάρχει στρατηγική για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας ή της αγοράς εργασίας», γράφει η εφημερίδα.

Η Die Welt, εξάλλου, προειδοποιεί ότι η συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού είναι «μια καταστροφική θεραπεία», η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση της φορολογίας, σε βάρος των πολιτών. Η εφημερίδα προβλέπει μεγαλύτερο κρατικό παρεμβατισμό, επέκταση των φαινομένων φοροδιαφυγής και περισσότερες μεταφορές επενδύσεων στο εξωτερικό.

Στην Αυστρία, η Der Standard, γράφει ότι η κυβέρνηση Μέρκελ χρησιμοποιεί την αύξηση του ΦΠΑ ώστε να «γιατρέψει» τη γερμανική οικονομία το 2006. «Αν όμως η «ιατρική ομάδα» των Μέρκελ και Μίντερφερινγκ, ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών, δε βελτιώσει την κατάσταση εντός του ερχόμενου έτους, μπορεί να ετοιμάσει τις βαλίτσες της γιατί δε θα έχει δεύτερη ευκαιρία», τονίζει η αυστριακή εφημερίδα.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η γαλλική Le Monde. «Μακριά από την ένωση των δυνάμεών τους για την προώθηση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, οι δύο εταίροι αλληλοεξουδετερώθηκαν», σημειώνει η εφημερίδα, που προσθέτει ότι οι βάσεις των αλλαγών που προώθησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο Γκέρχαρντ Σρέντερ δε φαίνεται ότι θα αξιοποιηθούν. «Μια χαμένη ευκαιρία», συμπεραίνει στο σχόλιό της η Le Monde.

Από την άλλη πλευρά, η ισπανική El Pais, εκτιμά ότι μόνο ένας παρόμοιος μεγάλος συνασπισμός είναι σε θέση να επιβάλλει τα απαραίτητα μέτρα για την έξοδο από την κρίση στη Γερμανία. «Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς άλλη κυβέρνηση να αποφασίζει την αύξηση του ΦΠΑ κατά 3% και το πάγωμα των συντάξεων», εξηγεί η εφημερίδα.

Δραστικά μέτρα

Στη Γαλλία, η παριζιάνικη Liberation, στέκεται στο «πρωτοφανές» 18ήμερο των επεισοδίων μεταξύ αστυνομίας και νεαρών μεταναστών. «Η διάρκεια αυτή δείχνει πόσο βαθιά πρέπει να είναι η αγανάκτηση που εκφράζεται», σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι ομοίως δραστικά πρέπει να είναι και τα μέτρα για την εξάλειψη της αγανάκτησης αυτής. «Πρέπει να βρούμε τρόπους να πείσουμε τους νεαρούς που φωνάζουν οργισμένοι και γεμάτοι μίσος ότι κάτι μπορεί να αλλάξει», τονίζει η Liberation.

Παράλληλα, επικρίνει την αργή αντίδραση της κυβέρνησης - λόγω της αντιπαλότητας του πρωθυπουργού Ντε Βιλπέν και του υπουργού Εσωτερικών Σαρκοζί – αλλά προσθέτει ότι η εξεύρεση λύσης δεν είναι εύκολη. «Αν μπορούμε να πάρουμε ένα μάθημα από τα γεγονότα, αυτό είναι ότι η πολιτική του βλέπουμε και αντιδρούμε δε δικαιολογείται πλέον», συμπεραίνει η γαλλική εφημερίδα.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή