Άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τον ΣΥΡΙΖΑ ζητεί ο Αλ.Τσίπρας

Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2015 21:33
UPD:16/09/2015 00:39
Eurokinissi
A- A A+

«Το δίλημμα της Κυριακής είναι απλό: θέλουμε την Ελλάδα τον πολλών ή την Ελλάδα των λίγων; Την Ελλάδα της προόδου ή της συντήρησης; Ποιούς επιθυμούμε να μας κυβερνήσουν την επόμενη τετραετία; Η Ν.Δ. ή ο ΣΥΡΙΖΑ» διερωτήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε συγκέντρωση στη Λάρισα, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να δώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο κ.Τσίπρας, ο οποίος είναι επίσης και επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματος στον νομό, σχολίασε ότι δεν είναι μια υποψηφιότητα συμβολική αλλά ουσιαστική. «Είναι υποψηφιότητα μάχης για τους αγρότες του κάμπου, τους αυτοαπασχολούμενους, τον κόσμο της εργασίας και της δημιουργίας αυτού του νομού», τόνισε.

Ζήτησε δε «ισχυρή εντολή διακυβέρνησης, ισχυρή εντολή αλλαγής με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία», ενώ στάθηκε για μία ακόμη φορά με ιδιαίτερη ένταση στο θέμα της διαπλοκής και των συμφερόντων, παρατηρώντας ότι «τώρα, που η οικονομική ολιγαρχία και το κατεστημένο της διαπλοκής συσπειρώνονται ανοιχτά γύρω από τη Ν.Δ., ο λαός μας έχει ξεκάθαρα μία -και μόνον μία- επιλογή: Να συσπειρωθεί γύρω από τη μόνη πολιτική δύναμη που τους τρομάζει».

Όπως ανέφερε, «όλο αυτό το σύστημα συμφερόντων που παίζει αυτές τις τελευταίες ημέρες τα ρέστα του, την Κυριακή θα δεχτεί το τρίτο και τελειωτικό χτύπημα στη κάλπη». «Η επτάμηνη άνοιξη που έζησε ο λαός μας με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει χαμένη. Στις 20 Σεπτέμβρη, παίρνουμε τις τύχες στα χέρια μας. Ξεμπερδεύουμε με το παλιό. Κερδίζουμε το αύριο», υπογράμμισε. «Ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίζει κυβέρνηση, όλων των Ελλήνων, ανεξάρτητα από την ψήφο τους στην κάλπη της Κυριακής, ανεξάρτητα από την ιδεολογική και πολιτική τοποθέτησή τους», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στο αγροτικό ζήτημα ο τέως πρωθυπουργός ανέφερε ότι η συμφωνία της 12ης Ιουλίου αφήνει ανοιχτά πεδία διαπραγμάτευσης για την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου. Είναι μάχη που θα δώσουμε μαζί, πρόσθεσε, για να δώσουμε τις λύσεις που θα μας πάνε μπροστά. Αναφέρθηκε δε στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση του στον αγροτικό τομέα το επτάμηνο που πέρασε, τονίζοντας ότι αποτελούν αξιόπιστα δείγματα γραφής.

Σε ό,τι αφορά τη νέα συμφωνία σχολίασε ότι κύριο μέλημα είναι να αμβλυνθεί η φορολογική επιβάρυνση που προβλέπει η συμφωνία, με παρεμβάσεις για την προστασία του εισοδήματος των αγροτών και τη δίκαιη κατανομή των βαρών, παράλληλα με την προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα. «Και θα το πράξουμε» υπογράμμισε και αναφέρθηκε ενδεικτικά σε μέτρα για την γεωργία και την κτηνοτροφία όπως τα ακόλουθα:

  • Όλοι οι κάτοχοι γεωργικής εκμετάλλευσης θα έχουν την υποχρέωση να τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων, εκτός από τους μικρούς παραγωγούς με εισόδημα έως 5.000 ευρώ. Εκεί θα ενταχθεί και η δαπάνη για το αγροτικό πετρέλαιο, ώστε να μην υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση.
  • Θα προσδιοριστεί το αγροτικό εισόδημα και τη φορολόγησή του με βάση τον επανακαθορισμό της έννοιας της «αγροτικής επιχείρησης» και της «γεωργικής εκμετάλλευσης», αλλά και της έννοιας του «αγρότη» σε συνεργασία με τους φορείς των αγροτών:
  • Στις «γεωργικές εκμεταλλεύσεις» ορίζεται γενικό αφορολόγητο όριο.
  • Αναγνωρίζεται ως τεκμαρτή δαπάνη η αμοιβή της οικογενειακής εργασίας, καθώς και βάσει νέου επικαιροποιημένου υπολογισμού, οι αποσβέσεις κεφαλαίου και πάγιων.

Από αυτές τις διαδικασίες, παρατήρησε, αλλά και από την πάταξη της φοροδιαφυγής, θα προκύψουν τα αντισταθμιστικά ισοδύναμα «για να εξαλείψουμε την υπερφορολόγηση των αγροτών». Επίσης, αναφέρθηκε στην έκδοση αγροτικής κάρτας και συμπλήρωσε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα λειτουργήσει η νέα δημόσια Αναπτυξιακή Τράπεζα, αλλά και στην σταδιακή εξομοίωση των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΑΓΑ με τις αντίστοιχες του ΙΚΑ.

Όσον αφορά στην κτηνοτροφία αναφέρθηκε στον εξορθολογισμό των βοσκοτόπων και των ενισχύσεων, στην ανάθεση της σύνταξης διαχειριστικών σχεδίων ώστε να ρυθμιστεί το περίπλοκο θέμα των «βοσκησίμων γαιών» και στο γεγονός ότι το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη στη Βουλή, αλλά και στην εξειδίκευση των όρων και προϋποθέσεων για τους κτηνοτροφικούς οικισμούς τα κτηνοτροφικά πάρκα και τις κτηνοτροφικές ζώνες. 

Ο τέως πρωθυπουργός σχολίασε ότι η συμφωνία της 12ης Ιουλίου δεν είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ μοναδική πυξίδα όπως για την Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. «Για εμάς, υπάρχει πολιτική, πέρα και έξω από τη συμφωνία της 12ης Ιούλη», παρατήρησε και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που παρουσίασε προ ημερών στην Θεσσαλονίκη, το οποίο όπως ανέφερε έχει δύο βασικούς πυλώνες: την αναδιανομή προς όφελος του κόσμου της εργασίας και της πρωτογενούς παραγωγής και τη διεύρυνση των παραγωγικών δυνατοτήτων, που προϋποθέτει ριζικές θεσμικές αλλαγές και ρήξη με τη δομή της διαπλοκής.

Ο κ.Τσίπρας σχολιάζοντας το ζήτημα της «αποχής» από τις εκλογές, σχολίασε, μεταξύ άλλων: «Δεν θα διευκολύνουμε το σχέδιο τους για ″αριστερή παρένθεση″ με την αποχή και την σπατάλη της ψήφου μας. Όποιος την Κυριακή μείνει σπίτι του και δεν ψηφίσει, στην πράξη ψηφίζει την επιστροφή του καθεστώτος που βύθισε τη χώρα 40 χρόνια τώρα στη χρεοκοπία. Γιατί αφήνει εκείνον που θα πάει στην κάλπη να ψηφίσει και για αυτόν. Έτσι, ο κ. Μεϊμαράκης, ο κ. Σαμαράς και όλο το συνάφι της διαπλοκής, θα έχουν κερδίσει δύο ψήφους: εκείνου που πήγε και τους ψήφισε και εκείνου που δεν πήγε και δεν μας ψήφισε».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή