Οι μεγάλες προκλήσεις βρίσκονται μπροστά μας, επισημαίνει ο Αλ. Τσίπρας

Το δίλημμα των εκλογών, όπως το παρουσιάζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2015 22:48
UPD:22:51
ΑΠΕ ΜΠΕ/STR

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια κατήφειας και παρακμής ο ελληνικός λαός και ο κόσμος της παραγωγής μπορεί να αισθάνεται αισιόδοξος ότι υπάρχει τόσο η βούληση όσο και η γνώση για να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τις χρόνιες στρεβλώσεις του ελληνικού παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου

A- A A+

Οι μεγάλες προκλήσεις βρίσκονται μπροστά μας, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Αγορά».

Σύμφωνα με τον τέως πρωθυπουργό, το δίλημμα των εκλογών συνοψίζεται στο εξής: Θα επιτρέψουν οι ζωντανές και παραγωγικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας την επιστροφή στο μοντέλο της ευνοιοκρατίας, της διαπλοκής, της διαφθοράς και των καρτέλ που λυμαίνονται την αγορά ή θα δώσει την δυνατότητα στο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει μια πολιτική εκκαθάρισης των πραγματικών στρεβλώσεων της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της δημόσιας διοίκησης με σοβαρό παραγωγικό σχεδιασμό, αξιοκρατική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, και στήριξη των καινοτομικών πρωτοβουλιών;

Ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια κατήφειας και παρακμής ο ελληνικός λαός και ο κόσμος της παραγωγής μπορεί να αισθάνεται αισιόδοξος ότι υπάρχει τόσο η βούληση όσο και η γνώση για να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τις χρόνιες στρεβλώσεις του ελληνικού παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου που συσσωρεύτηκαν τις δεκαετίες κυριαρχίας του χρεοκοπημένου πολιτικού και οικονομικού συστήματος.

Υπό αυτό το πρίσμα, εξηγεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου δεν έχουν τον χαρακτήρα επιλογής διαχείρισης της Συμφωνίας με τους εταίρους μας. Αντιθέτως, συνεχίζει, φέρνουν στην επιφάνεια τα μεγάλα στρατηγικά διλήμματα για τον προσανατολισμό της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τις επόμενες δεκαετίες.

«Διότι μετά από επτά χρόνια συνεχόμενης ύφεσης, η ελληνική οικονομία έχει συμπιεστεί τόσο, ώστε είναι δεδομένο ότι σύντομα θα αρχίσει η διαδικασία της ανάκαμψης. Το θέμα είναι ο ρυθμός αυτής της ανάκαμψης αλλά κυρίως ο χαρακτήρας και ο προσανατολισμός της, δηλαδή τα κοινωνικά συμφέροντα τα οποία θα ικανοποιεί» υποστηρίζει.

Αναφερόμενος στην Ν.Δ., ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι η στρατηγική της είναι ακραία νεοφιλελεύθερη και ταυτίζεται με τις πολιτικές αποδιάρθρωσης που εφαρμόστηκαν μέχρι το 2014. Δηλαδή, στην προετοιμασία του εδάφους για μια ανάκαμψη που θα στηρίζεται στην συμπίεση των μισθών, την ακραία απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, στη διάλυση της μεσαίας επιχειρηματικότητας και την διαρκή συγκέντρωση της παραγωγής και των υπηρεσιών σε μεγάλους ομίλους.

Αντίθετα, επισημαίνει, η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στον αντίποδα αυτών των αντιλήψεων. Διότι, αναλύει ο κ. Τσίπρας, για μας η ανάπτυξη που στηρίζεται πάνω στα κοινωνικά ερείπια, θα είναι ασθενική, μικρής διάρκειας και άνεργη. Θα υπονομεύει την καθημερινότητα της κοινωνικής πλειοψηφίας και θα οδηγήσει εκ νέου όπως και στο παρελθόν στην πολιτική και οικονομική αποσταθεροποίηση.

Κατά συνέπεια, υπερθεματίζει, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας πρέπει να βασιστεί στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της χώρας, με έμφαση στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος και των παρεχόμενων υπηρεσιών, στην καινοτομία και στην υψηλή τεχνολογία.

Η απάντηση στο δίλημμα αυτό, ο κ. Τσίπρας, δεν θα κρίνει μόνο τον προσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια, αλλά πολύ περισσότερο θα κρίνει την μελλοντική θέση των κοινωνικών δυνάμεων που επλήγησαν από την κρίση την τελευταία εξαετία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή