UEFA: Πιο αυστηρά τα μέτρα στον έλεγχο αντι-ντόπινγκ ενόψει EURO 2016

Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2015 17:18
UPD:17:19
EPA/JAVIER LIZON

Η εφαρμογή των νέων μέτρων θα ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου 2016 και οι έλεγχοι θα υποβάλλονται τόσο στη διάρκεια της προετοιμασίας των ομάδων, αλλά και μετά την άφιξή τους στη Γαλλία.

A- A A+

Πιο αυστηρά μέτρα παίρνει η UEFA στον έλεγχο αντι-ντόπινγκ των παικτών, ενόψει της τελικής φάσης του EURO 2016.

Όπως ανακοινώθηκε από την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία καθιερώνεται το «βιολογικό διαβατήριο» για στεροειδή σε κάθε ποδοσφαιριστή που θα συμμετέχει στη διοργάνωση του επόμενου καλοκαιριού, ενώ θα υποβάλλονται σε συχνούς ελέγχους οι παίκτες που πιθανότατα θα βρίσκονται στις αποστολές των εθνικών ομάδων στα γήπεδα της Γαλλίας.

Η εφαρμογή των νέων μέτρων θα ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου 2016 και οι έλεγχοι θα υποβάλλονται τόσο στη διάρκεια της προετοιμασίας των ομάδων, αλλά και μετά την άφιξή τους στη Γαλλία.

«Εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης των διατάξεων, σχετικών με την μετάδοση πληροφοριών για τον εντοπισμό των ομάδων και των ποδοσφαιριστών, τη μακροπρόθεσμη διατήρηση των δειγμάτων που θα επιτρέπει την αναδρομική αναγνώριση των απαγορευμένων ουσιών καθώς και την άσκηση του παγκοσμίου προγράμματος για τα αντιντόπινγκ κοντρόλ (αίματος και ούρων), εντός κι εκτός των αγώνων», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της UEFA και προσθέτει: «Σκοπός είναι η ανταλλαγή πληροφοριών για τα βιολογικά προφίλ των ποδοσφαιριστών,  αλλά και πληροφοριών για τον εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων ντόπινγκ. Μέχρι στιγμής, έχουν υπογραφεί συμβάσεις με την ONAD της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας, του Βελγίου, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σουηδίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Θα ακολουθήσουν, κι άλλοι».

Μπορεί στο παρελθόν τα ποσοστά των παικτών που έχουν βρεθεί να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών να είναι πολύ μικρά, παρ'  όλα αυτά το πρόγραμμα αντι-ντόπινγκ που θα εφαρμοστεί στο προσεχές EURO θα είναι το πιο αυστηρό που έχει γίνει μέχρι τώρα. Αυτό παραχδέχθηκε ο πρόεδρος της ιατρικής επιτροπής της UEFA, Μισέλ Ντουγκ:

«Όσες ομάδες θα συμμετέχουν στο επόμενο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα θα ελέγχονται τόσο κατά την προετοιμασία τους, πριν την έναρξη της τελικής φάσης, όσο και μετά την άφιξή τους στη Γαλλία. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν εκτεταμένες δοκιμές αίματος και ούρων. Οι συμμετέχουσες ομάδες, θα υποβληθούν στο πιο εκτεταμένο πρόγραμμα αντί-ντόπινγκ που έχει εφαρμοστεί ποτέ σε Euro. Ακόμη κι αν τα ποσοστά ντόπινγκ παραμένουν χαμηλά, σε διοργανώσεις της UEFA, δεν πρέπει να εφησυχάσουμε».

 

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις