Ο βρετανικός Τύπος σήμερα

«Το μεγάλο λευκό ψέμα»
Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2005 07:09
A- A A+

Το ενδεχόμενο οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ να έχουν παραβιάσει θεμελιώδεις διεθνείς συνθήκες για τη χρήση όπλων είναι πλέον πολύ πιθανό, εκτιμά η Independent, αναφερόμενη στην παραδοχή από το Λευκό Οίκο της χρήσης λευκού φωσφόρου ως εμπρηστικού όπλου στη μάχη για την κατάληψη της Φαλούτζα.

Στο ρεπορτάζ της υπό τον τίτλο «Το μεγάλο λευκό ψέμα», η εφημερίδα τονίζει ότι η ιρακινή κυβέρνηση αποστέλλει επιθεωρητές στη Φαλούτζα για να ερευνήσουν κατά πόσο ο λευκός φώσφορος που χρησιμοποιήθηκε ευθύνεται για το θάνατο αμάχων. Παράλληλα, όπως σημειώνεται, η πίεση εντείνεται και προς τη βρετανική κυβέρνηση, καθώς ο υπουργός ¶μυνας, Τζον Ριντ δέχεται καταιγισμό υποδείξεων για την έναρξη έρευνας ώστε να διαπιστωθεί εάν και οι βρετανικές δυνάμεις έκαναν χρήση της ουσίας στο Ιράκ, καθώς και εάν η Βρετανία γνώριζε για τη χρήση της από τους Αμερικανούς.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και το κύριο άρθρο της Independent, το οποίο αναφερόμενο στην κυβέρνηση Μπους σημειώνει την «πικρή γεύση» που αφήνει μια κυβέρνηση, η τακτική της οποίας είναι αρχικά να διαψεύδει τις σε βάρος της κατηγορίες και μετά να τις παραδέχεται, αν κάποιος ανακαλύψει τα αποδεικτικά στοιχεία. «Ο πρόεδρος Μπους προδίδει τις θεμελιώδεις αξίες του έθνους του» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του άρθρου, που προσθέτει ότι μαζί με το διασυρμό του ονόματος των Ηνωμένων Πολιτειών, καταρρακώνεται και η φήμη της συμμάχου Βρετανίας.

«Ο κ. Μπλερ προκαλούσε τους επικριτές του πολέμου στο Ιράκ ρωτώντας τους κατά πόσο η χώρα θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση εάν παρέμενε στην εξουσία ο Σαντάμ Χουσεΐν. Αναλογιζόμενοι όσα πλέον γνωρίζουμε, σίγουρα είναι εύλογο να ρωτήσει κανείς κατά πόσο το Ιράκ θα ήταν σε χειρότερη κατάσταση με το Σαντάμ Χουσεΐν στην εξουσία», καταλήγει η εφημερίδα.

Συντάξεις, σχίσμα και σύζυγος πρωθυπουργού

Στον άξονα των μεγαλύτερων συνταξιοδοτικών απολαβών με αντάλλαγμα την παράταση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, κινούνται οι προτάσεις που θα καταθέσει στη βρετανική κυβέρνηση η αρμόδια επιτροπή, γράφουν οι Financial Times. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η επιτροπή που συστάθηκε υπό το λόρδο Τέρνερ προσανατολίζεται στο να υποδείξει ως κατάλληλο όριο συνταξιοδότησης τα 67 χρόνια, σε σύγκριση με το ισχύον όριο των 65 ετών.

Η Guardian, επιλέγει ως κύριο θέμα τις έριδες που έχουν προκύψει στο εσωτερικό της Αγγλικανικής Εκκλησίας, οι οποίες απειλούν ακόμα και την ηγεσία του Αρχιεπισκόπου του Κάντερμπερι, Ρόουαν Γουίλιαμς. Ο προκαθήμενος της τρίτης σε αριθμό πιστών χριστιανικής εκκλησίας (77 εκατομμύρια πιστοί) δέχθηκε τα πυρά 17 εκ των 38 συνολικά αγγλικανών αρχιεπισκόπων, με αφορμή την «ανοχή» που έχει επιδείξει στο θέμα των δεδηλωμένων ομοφυλόφιλων επισκόπων. Με επιστολή τους στο πλαίσιο της Συνόδου της Αγγλικανικής Εκκλησίας, οι 17 αρχιεπίσκοποι αμφισβητούν ανοιχτά την ικανότητα λήψης σωστών αποφάσεων του αρχιεπισκόπου Γουίλιαμς. Η εφημερίδα κάνει μάλιστα λόγο για απειλή σχίσματος.

Με τη σύζυγο του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, Σερί, ασχολείται η Daily Telegraph. Oπως γράφει η εφημερίδα, ο κ. Μπλερ παραδέχθηκε για πρώτη φορά δημοσίως ότι η σύζυγός του «βγάζει χρήματα» εκμεταλλευόμενη την ιδιότητά της. Τα έσοδά αυτά προέρχονται από πηγές όπως η έκδοση βιβλίων της και οι ομιλίες της σε διάφορες εκδηλώσεις.

Οι Times, τέλος, προειδοποιούν τουλάχιστον 100 χιλιάδες οδηγούς στη Βρετανία που δεν έχουν πληρώσει τουλάχιστον τρία πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί για παράνομη στάθμευση, να είναι έτοιμοι για τη λήψη μέτρων εναντίον τους από την τροχαία.

Με όπλο μια νέα βάση δεδομένων στην αρμόδια υπηρεσία, οι οδηγοί που έχουν παρανομήσει θα μπορούν να εντοπίζονται σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας βρίσκονται. Ως πρώτο μέτρο, η τροχαία θα μπορεί να «σηκώνει» το αυτοκίνητο όπου και αν αυτό εντοπίζεται.

Τα «σύγχρονα ερείπια» της Ελλάδας

Στην κατάσταση που επικρατεί στο πρώην βασιλικό κτήμα του Τατοΐου και την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να επιληφθεί της αποκατάστασης των πρώην ανακτόρων, αναφέρονται σε ρεπορτάζ τους από την Αθήνα οι Times. Oπως γράφει ο ανταποκριτής στην Αθήνα, Τζον Καρ, «ο βασιλιάς Κωνσταντίνος έφυγε βιαστικά μέσα στη νύχτα με την οικογένειά του το 1967, αφού ο ελληνικός λαός αγνόησε την έκκλησή του για εξέγερση ενάντια στη στρατιωτική χούντα, αφήνοντας πίσω όλα τα υπάρχοντά του».

Μετά από 40 χρόνια εγκατάλειψης, λεηλασιών και βανδαλισμών, προσθέτει η εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να προβεί στην καταγραφή των αντικειμένων που υπάρχουν στα πρώην ανάκτορα και τους βοηθητικούς χώρους του κτήματος.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή