Την εκτίμηση ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς σημασία έχει να μπορεί να αφήσει τα αποτυπώματά της «κι αυτά δεν θα μπορούσαμε να τα αφήσουμε εάν είχαμε έλθει σε ρήξη με τους δανειστές από τις 20 Φεβρουαρίου» εξέφρασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγνωρίζοντας ότι «υποστήκαμε ήττα».
Μιλώντας στον ραδιοσταθμό στο «Κόκκινο» ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι «όχι, δεν έκανε χειρότερα τα πράγματα (…). Αλίμονο αν αποφασίσουμε ότι δεν πρέπει να απευθυνόμαστε στον κόσμο. Αν σκεφθούμε αυτό που είπε ο Χάμπερμας, ότι δηλαδή ”η Γερμανία έχασε σε μία ημέρα την εικόνα που έχτιζε επί 50 χρόνια”, θα δούμε πως δεν θα γινόταν χωρίς το δημοψήφισμα. (…) Χάρη σε αυτό, πολλοί κατάλαβαν ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι, με τέτοιες ασύμμετρες πιέσεις».
Για τα περί σχεδίου Σόιμπλε
Σχετικά με τα σενάρια για Grexit και τα περί σχεδίου Σόιμπλε, ανέφερε πως «όταν σκεφτόμασταν τον σχεδιασμό των διαπραγματεύσεων δεν είχαμε υπολογίσει σωστά ότι ένα μέρος των αντιπάλων μας είχε το Grexit ως πρωταρχικό στόχο».
Συμπλήρωσε ότι «ο Σόιμπλε, νομίζω, ότι πραγματικά πίστευε πως η Ελλάδα δεν είχε χώρο στην Ευρωζώνη».
Ανέφερε, επίσης πως «μπορεί κάποιοι να μας κατηγορήσουν ότι ήμασταν αγαθοί και δεν υπολογίσαμε σωστά τους συσχετισμούς, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την προσπάθειά μας».
Για τη συμφωνία του Ιουλίου
Για τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου σημείωσε, «θα σας θυμίσω την απάντηση που έδωσε ο Τσου Εν Λάι, όταν τον ρώτησαν ποια ήταν η γνώμη του για τη Γαλλική Επανάσταση: ”Είναι πολύ νωρίς για να το κρίνουμε”, είπε (…). Υποστήκαμε ήττα, αλλά για μια κυβέρνηση της Αριστεράς σημασία έχει να μπορεί να αφήσει τα αποτυπώματά της. Αποτυπώματα, όπως οι αλλαγές που κάναμε στις φυλακές, στη δικαιοσύνη, κ.λπ. Αυτά δεν θα γίνονταν, εάν είχαμε έλθει σε ρήξη με τους δανειστές από την 20η Φεβρουαρίου».
«Αμείλικτη η λογική των θεσμών»
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, τόνισε ότι σε μεγάλο μέρος των πιστωτών υπήρχε η ιδέα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπρεπε να πετύχει (…), να μη χαλάσει ο Τσίπρας τη μανέστρα».
«Είναι αμείλικτη η λογική των θεσμών. Έχουν κάνει πολλές φορές αυτήν τη δουλειά, ξέρουν πού θέλουν να φθάσουν και τι θα κάνουν για αυτό», συμπλήρωσε.
Περιθώρια για αλλαγές στη συμφωνία
Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, υπάρχουν περιθώρια για αλλαγές στη συμφωνία, αρκεί «η διαπραγμάτευση να είναι στοχευμένη σε 4-5 πράγματα». Σημασία μεγάλη έχει «και το τι κάνουμε εκτός Μνημονίου» προσέθεσε, κάνοντας και αυτοκριτική για το επτάμηνο της διακυβέρνησης.
«Και εμείς (σ.σ ως ΣΥΡΙΖΑ) και τα κινήματα κοιτάζαμε μόνο τι θα γίνει με τα μνημόνια και δεν βλέπαμε τι θα μπορούσαμε σε πολλούς τομείς να κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει, όπως υποδηλώνει και το σύνθημα, να πάει «μπροστά», αλλά σημείωσε πως «όταν όμως έχεις υποστεί ήττα, τότε χρειάζεται συζήτηση με ποιους στόχους και με ποια μέσα. Έτσι πρέπει να κάνουν οι αριστεροί άνθρωποι».
«Η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα δεν είναι απάντηση»
Για τη Λαϊκή Ενότητα και τα περί εθνικού νομίσματος κάλεσε τους «συντρόφους και τις συντρόφισσες» να σκεφθούν εάν τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αριστερά μπορούν να αντιμετωπισθούν με επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.
«Δεν είναι αυτή η λύση, διότι δεν είναι καν η απάντηση στο σωστό ερώτημα (…). Δεν απορρίπτω τη συζήτηση και για το νόμισμα, αυτή όμως θα πρέπει να είναι μέρος της συζήτησης για τη στρατηγική της Αριστεράς» σημείωσε.
Πηγή: ΑΜΠΕ