Debate: Τι είπε ο Στ. Θεοδωράκης

Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2015 01:22
UPD:01:27
INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

«Εμείς έχουμε μια απλή ιδέα και λέμε: μετά το “Πρώτη φορά Αριστερά” ο λαός μπορεί να σκεφτεί πρώτη φορά στα σοβαρά», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κλείνοντας την παρέμβασή του στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών.

 «Να μη γυρίσει όμως στο παρελθόν, να μη γυρίσει στο κομματικό κράτος του ΠΑΣΟΚ, να μη γυρίσει στα ρουσφέτια της Νέας Δημοκρατίας», πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε και στην επόμενη μέρα, κάνοντας λόγο για «μικρό υπουργικό σχήμα, όχι πλειοψηφία με παλιούς βουλευτές, το πρώτο. Και το δεύτερο το σημαντικότερο είναι: να κοιτάξουμε τις δουλειές, να κοιτάξουμε την αντιμετώπιση της διαφθοράς μικρής και μεγάλης και να κοιτάξουμε την παιδεία. Αυτή είναι η νέα μεγάλη ιδέα που φέρνει το Ποτάμι: εργασία, δικαιοσύνη, παιδεία».

Αναφερόμενος στο τρίτο μνημόνιο είπε: «Το ότι ψηφίσαμε αυτές τις αποφάσεις δεν σημαίνει ότι δεν θα δώσουμε μάχη στο πλευρό των μεγάλων χαμένων των μνημονίων» και συνέχισε λέγοντας «σε όλα τα σημεία έχουμε απαντήσεις. Αλλά πάντα η ματιά μας είναι προς τον κόσμο που παράγει».

Ερωτηθείς για το κομματικό κράτος, ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι «μπορούμε δραστικά να μειώσουμε το κόστος αλλά και τα πρόσωπα στα ρετιρέ της εξουσίας. Αντιστοίχως θα πρέπει να ενισχύσουμε το δημόσιο που δουλεύει και παράγει», ενώ δεν απέφυγε να τοποθετηθεί και στο θέμα της αξιολόγησης λέγοντας «το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τον ιδιωτικό τομέα και τους υπόλοιπους πολίτες. Αυτό δεν γίνεται γιατί δεν τολμούν τα κόμματα να προχωρήσουν σε αξιολόγηση των υπαλλήλων, καθώς έχουν το δημόσιο για αποκούμπι των κομματικών στελεχών τους. Εμείς όμως θα την επιβάλουμε».

Αναφερόμενος στο θέμα της Παιδείας, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε: «Εμείς ζητάμε να καταργηθούν οι κομματικές νεολαίες στα πανεπιστήμια. Να υπάρχει διάλογος με τους φοιτητές, αλλά όχι κάτω από τη σημαία του κόμματος. Κι έχουμε αρνηθεί, παρ’ ότι νεανικό κόμμα, να ιδρύσουμε Νεολαία στα πανεπιστήμια», ενώ στη συνέχεια απαντώντας σε ερώτηση για το μεταναστευτικό είπε: «Έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας για τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, όμως δε πρέπει να μείνουμε σε αυτό. Η Ελλάδα έχασε χρήματα, και επί ΣΥΡΙΖΑ και επί Ν.Δ.,  για το μεταναστευτικό. Η ευθύνη είναι τεράστια. Η χώρα λοιδορείται με τις εικόνες που βλέπουμε στα ΜΜΕ».

Για το θέμα των κατοχικών αποζημιώσεων ο κ. Θεοδωράκης τοποθετήθηκε λέγοντας: «Το Ποτάμι λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει το κατοχικό δάνειο, πρέπει να διεκδικήσει αποζημίωση για τις αρχαιότητες, αλλά δεν θα πρέπει να παρουσιάζεται στην Ευρώπη ως ο φτωχός συγγενής ο οποίος κάθε φορά που πρέπει να εκπληρώσει κάποιες υποχρεώσεις, γυρνάει στο παρελθόν και ψάχνει ενόχους». ,

Στη συνέχεια ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε στα θέματα διαπλοκής λέγοντας: «Δεν θεωρώ ότι κάποιος πολιτικός Αρχηγός είναι διαπλεκόμενος. Το Ποτάμι όμως λέει ότι δεν θα δεχτεί καμία επίθεση χωρίς να δώσει απαντήσεις του ίδιου βάρους. Απαντώντας σε κάποια υπονοούμενα ότι το Ποτάμι έχει σχέση με τη διαφθορά, λέω ότι εδώ είμαστε να συγκρίνουμε και τα βιογραφικά μας και την πορεία του καθενός».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, κατά τη διάρκεια της ελεύθερης τοποθέτησης του, απηύθυνε ένα ερώτημα προς τους κ.κ. Τσίπρα και Μεϊμαράκη λέγοντας: «Το ερώτημά μας απέναντι στον κ. Μεϊμαράκη και τον κ. Τσίπρα είναι ένα: με ποιους θα κυβερνήσουν; Γιατί μας το κρύβουν; Ο κ. Μεϊμαράκης θα κυβερνήσει με τους υπουργούς του παρελθόντος; Και ο κ. Τσίπρας θα κυβερνήσει με τον κ. Παρασκευόπουλο τον ανοιχτών φυλακών; Με την κυρία Τασία των ανοιχτών συνόρων και με τον κ. Μπαλτά των κλειστών σχολείων; Θα πρέπει να δώσουν σήμερα μια απάντηση στον ελληνικό λαό».

Εξερχόμενος από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και κάνοντας μια αποτίμηση του ντιμπέιτ, ο κ. Θεοδωράκης, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Συμπαρίσταμαι στους Έλληνες πολίτες που νομίζω πως παρακολούθησαν μια κουβέντα που δεν είχε πολύ ενδιαφέρον. Δεν κρατήθηκε το ενδιαφέρον του κόσμου. Θα ήταν καλύτερο να είχαν γίνει αποδεκτές οι προτάσεις του κινήματός μας και να είχαμε σε όλα τα θέματα μια συζήτηση του ενός πολιτικού αρχηγού μ’ έναν άλλον πολιτικό αρχηγό. Δεν νομίζω ότι έγινε κανείς σοφότερος από το ντιμπέιτ αυτό».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή