Στην «επιστημονική προφυγιά» που δημιούργησε η οικονομική κρίση αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο πλαίσιο συνάντησής του με τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή, ο οποίος τού παρέδωσε την ετήσια Έκθεση Πεπραγμένων για τη Δημόσια Διοίκηση.
Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, εξαιτίας της κρίσης, η χώρα μας δεν μπορεί να αξιοποιήσει τα καλύτερα μυαλά, με αποτέλεσμα αυτά να φεύγουν στο εξωτερικό, δημιουργώντας ένα είδος προσφύγων. Μαλιστα, σημείωσε ότι αυτό «αποτελεί μία μεγάλη παθογένεια και όσο εντείνεται η κρίση, αυτό θα εντείνεται και ένας από τους λόγους που πρέπει να αγωνισθούμε όλοι για να σταματήσει αυτή η κατάσταση είναι και η αξιοποίηση ό,τι άξιων ανθρώπων έχουμε στην Ελλάδα».
Αφορμή για το σχόλιο του Προέδρου της Δημοκρατίας στάθηκε η επισήμανση του κ. Ρακιντζή, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη δημόσια διοίκηση αυτήν τη στιγμή είναι η φυγή Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό.
Στη συνέχεια, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η κρίση έχει δημιουργήσει προϋποθέσεις, ώστε να έχουμε πολύ συχνή αλλαγή των κανόνων δικαίου και της νομοθεσίας μας.
Όπως παρατήρησε, αυτή η αλλαγή έχει το έξης τεράστιο μειονέκτημα, ούτε οι διοικούμενοι, ούτε καν οι υπάλληλοι που καλούνται να εφαρμόσουν αυτούς τους κανόνες δικαίου, αυτήν τη νομοθεσία, δεν γνωρίζουν -πολλές φορές- το περιεχόμενό τους.
Δηλαδή, παρανομούν χωρίς να γνωρίζουν ότι δεν ισχύει πια αυτό το οποίο είχαν συνηθίσει να θεωρούν νόμιμο. Αυτό για την καρδιά του κράτους δικαίου και την αρχή της νομιμότητας έχει πολύ μεγάλη σημασία, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι πρέπει να πάψει να υπάρχει αυτή η συχνή αλλαγή νομοθεσίας, να προσπαθήσουμε να νομοθετούμε, όσο γίνεται, με προοπτική.
Ο κ. Ρακιντζής ανέφερε ότι βασική αρχή για την ανάπτυξη είναι η ασφάλεια δικαίου και παρατήρησε ότι η συχνή αλλαγή των κανόνων βάλλει κατά της ασφάλειας δικαίου, γεγονός το οποίο προβληματίζει τους επενδυτές, που δεν γνωρίζουν τι καθεστώς θα υπάρχει σε βάθος χρόνου.
Μάλιστα, τάχθηκε κατά της εύκολης αλλαγής των κανόνων και παράλληλα υπέρ της κωδικοποίησης, που δεν υπάρχει σήμερα, σε κρίσιμα σημεία, για να λάβει την απάντηση από τον κ. Παυλόπουλο ότι χρειάζεται και σταθερή φορολογική νομοθεσία, όσον αφορά τις επενδύσεις.