Multimedia

Η επιστροφή των αλόγων Πρζεβάλσκι στις στέπες της Μογγολίας

Τρίτη, 21 Ιουλίου 2015 13:58

Τον Ιούλιο του 2015 τέσσερα άγρια άλογα του είδους Πρζεβάλσκι πραγματοποίησαν το ταξίδι της επιστροφής στην πατρίδα τους, τις στέπες στα νότια της Μογγολίας. Πρόκειται για την τέταρτη ομάδα αλόγων που πραγματοποιεί το διάρκειας 24 ωρών ταξίδι (με δύο στάσεις για ανεφοδιασμό) από την στρατιωτική αεροπορική βάση «Kbely» στην Πράγα προς την πόλη Μπουλγκάν της Μογγολίας, στο πλαίσιο προγράμματος για τον επαναπατρισμό των Πρζεβάλσκι, που υλοποιεί από το 2011 ο ζωολογικός κήπος της Πράγας σε συνεργασία με τον τσεχικό στρατό.

Τα σπάνια άλογα, τα οποία έχουν πάρει το όνομά τους από τον Ρώσο εξερευνητή και φυσιοδίφη Νικολάι Πρζεβάλσκι, αναπαράγονταν σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα σε συνθήκες αιχμαλωσίας πριν το εν λόγω πρόγραμμα.

Οι τέσσερις φοράδες (Κίρα, Ραμπέα, Παραντάις και Κερίδα) μεταφέρθηκαν αρχικά από την Πράγα σε ένα κέντρο εγκλιματισμού στην Τσεχία. Στη συνέχεια, κτηνίατροι πήραν δείγμα αίματος από τα ζώα, πριν τα τοποθετήσουν στα ειδικά κιβώτια μεταφοράς. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν σε ολόκληρη την Ευρώπη, ήταν απαραίτητο να αποφευχθεί η έκθεση των αλόγων στον ήλιο. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με το αεροπλάνο, το πλήρωμα φρόντιζε να διατηρεί τη θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα, καθώς οι κτηνίατροι προσπαθούσαν να κρατήσουν τα ζώα ήρεμα. Ύστερα από την προσγείωση στο αεροδρόμιο της Μπουλγκάν, τα κιβώτια φορτώθηκαν σε οχήματα για το δεύτερο σκέλος του ταξιδιού, προς το φυσικό καταφύγιο «Takhin Tal», στην αυστηρά Προστατευόμενη Περιοχή Γκόμπι Β.

Μετά την άφιξή τους στο καταφύγιο αργά τη νύχτα, τα άλογα μεταφέρθηκαν σε χώρο εγκλιματισμού, ενώ για ένα χρόνο θα παραμείνουν σε στάβλο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας εν όψει της απελευθέρωσής τους στη φύση, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί ο ελεύθερος πληθυσμός των Πρζεβάλσκι. 

Η επιστροφή των αλόγων Πρζεβάλσκι στις στέπες της Μογγολίας - 1. Η Ραμπέα (μπροστά), η οποία γεννήθηκε στη Λειψία τον Σεπτέμβριο του 2009, φωτογραφίζεται στον χώρο εγκλιματισμού, στο χωριό Ντόλνι Ντομπρεγιόφ, στην Τσεχία.
EPA / FILIP SINGER

Η Ραμπέα (μπροστά), η οποία γεννήθηκε στη Λειψία τον Σεπτέμβριο του 2009, φωτογραφίζεται στον χώρο εγκλιματισμού, στο χωριό Ντόλνι Ντομπρεγιόφ, στην Τσεχία.

Η επιστροφή των αλόγων Πρζεβάλσκι στις στέπες της Μογγολίας - 2 . Ο χώρος εγκλιματισμού των αλόγων Πρζεβάλσκι.
EPA / FILIP SINGER

Ο χώρος εγκλιματισμού των αλόγων Πρζεβάλσκι.

Η επιστροφή των αλόγων Πρζεβάλσκι στις στέπες της Μογγολίας - 3. Ο επικεφαλής της ομάδας κτηνιάτρων, Ρόμαν Βόντιτσκα ετοιμάζει τα ηρεμιστικά που θα χορηγηθούν στα άλογα, κατά την περίοδο του εγκλιματισμού.
EPA / FILIP SINGER

Ο επικεφαλής της ομάδας κτηνιάτρων, Ρόμαν Βόντιτσκα ετοιμάζει τα ηρεμιστικά που θα χορηγηθούν στα άλογα, κατά την περίοδο του εγκλιματισμού.

Η επιστροφή των αλόγων Πρζεβάλσκι στις στέπες της Μογγολίας - 4. Κτηνίατροι εξετάζουν τη ναρκωμένη Παραντάις, πριν το ταξίδι προς τη Μογγολία.
EPA / FILIP SINGER

Κτηνίατροι εξετάζουν τη ναρκωμένη Παραντάις, πριν το ταξίδι προς τη Μογγολία.

Η επιστροφή των αλόγων Πρζεβάλσκι στις στέπες της Μογγολίας - 5. Κτηνίατροι εξετάζουν τη ναρκωμένη Ραμπέα, πριν το ταξίδι προς τη Μογγολία.
EPA / FILIP SINGER

Κτηνίατροι εξετάζουν τη ναρκωμένη Ραμπέα, πριν το ταξίδι προς τη Μογγολία.

Η επιστροφή των αλόγων Πρζεβάλσκι στις στέπες της Μογγολίας - 6. Υπάλληλοι του Ζωολογικού Κήπου της Πράγας φορτώνουν κιβώτιο μεταφοράς των αλόγων σε στρατιωτικό αεροσκάφος, στην αεροπορική βάση «Kbely», στην Πράγα.
EPA / FILIP SINGER

Υπάλληλοι του Ζωολογικού Κήπου της Πράγας φορτώνουν κιβώτιο μεταφοράς των αλόγων σε στρατιωτικό αεροσκάφος, στην αεροπορική βάση «Kbely», στην Πράγα.

Η επιστροφή των αλόγων Πρζεβάλσκι στις στέπες της Μογγολίας - 7. Υπάλληλος του Ζωολογικού Κήπου της Πράγας εγκαθιστά σύστημα κλιματισμού στο αεροσκάφος με το οποίο θα μεταφερθούν τα άλογα στη Μογγολία. 
EPA / FILIP SINGER

Υπάλληλος του Ζωολογικού Κήπου της Πράγας εγκαθιστά σύστημα κλιματισμού στο αεροσκάφος με το οποίο θα μεταφερθούν τα άλογα στη Μογγολία. 

Η επιστροφή των αλόγων Πρζεβάλσκι στις στέπες της Μογγολίας - 8. Η έρημος Γκόμπι, όπως φαίνεται από το στρατιωτικό αεροσκάφος που μεταφέρει στη Μογγολία τα τέσσερα σπάνια άλογα του είδους Πρζεβάλσκι.
EPA / FILIP SINGER

Η έρημος Γκόμπι, όπως φαίνεται από το στρατιωτικό αεροσκάφος που μεταφέρει στη Μογγολία τα τέσσερα σπάνια άλογα του είδους Πρζεβάλσκι.

Η επιστροφή των αλόγων Πρζεβάλσκι στις στέπες της Μογγολίας - 9. Υπάλληλοι του αεροδρομίου της πόλης Μπουλγκάν, στη Μογγολία, ξεφορτώνουν κιβώτιο μεταφοράς αλόγου από το αεροσκάφος.
EPA / FILIP SINGER

Υπάλληλοι του αεροδρομίου της πόλης Μπουλγκάν, στη Μογγολία, ξεφορτώνουν κιβώτιο μεταφοράς αλόγου από το αεροσκάφος.

Η επιστροφή των αλόγων Πρζεβάλσκι στις στέπες της Μογγολίας - 10. Φρουρός στέκεται δίπλα στα κιβώτια μεταφοράς των αλόγων, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς το φυσικό καταφύγιο «Takhin Tal», στην αυστηρά Προστατευόμενη Περιοχή Γκόμπι Β της Μογγολίας.
EPA / FILIP SINGER

Φρουρός στέκεται δίπλα στα κιβώτια μεταφοράς των αλόγων, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς το φυσικό καταφύγιο «Takhin Tal», στην αυστηρά Προστατευόμενη Περιοχή Γκόμπι Β της Μογγολίας.

Η επιστροφή των αλόγων Πρζεβάλσκι στις στέπες της Μογγολίας - 11. Στιγμιότυπο από τη μεταφορά των αλόγων από το αεροδρόμιο της Μπουλγκάν προς το φυσικό καταφύγιο «Takhin Tal».
EPA / FILIP SINGER

Στιγμιότυπο από τη μεταφορά των αλόγων από το αεροδρόμιο της Μπουλγκάν προς το φυσικό καταφύγιο «Takhin Tal».

Η επιστροφή των αλόγων Πρζεβάλσκι στις στέπες της Μογγολίας - 12. Η Ραμπέα πίνει νερό, κατά τη διάρκεια της μεταφοράς προς το φυσικό καταφύγιο «Takhin Tal».
EPA / FILIP SINGER

Η Ραμπέα πίνει νερό, κατά τη διάρκεια της μεταφοράς προς το φυσικό καταφύγιο «Takhin Tal».

Η επιστροφή των αλόγων Πρζεβάλσκι στις στέπες της Μογγολίας - 13. Τα φορτηγά με τα οποία μεταφέρονται τα άλογα.
EPA / FILIP SINGER

Τα φορτηγά με τα οποία μεταφέρονται τα άλογα.

Η επιστροφή των αλόγων Πρζεβάλσκι στις στέπες της Μογγολίας - 14. Χωρικοί περπατούν δίπλα στα φορτηγά που μεταφέρουν τα άλογα, κατά τη διάρκεια σύντομης στάσης.
EPA / FILIP SINGER

Χωρικοί περπατούν δίπλα στα φορτηγά που μεταφέρουν τα άλογα, κατά τη διάρκεια σύντομης στάσης.

Η επιστροφή των αλόγων Πρζεβάλσκι στις στέπες της Μογγολίας - 15. Φορτηγό περνά δίπλα από παραδοσιακό κατάλυμα της Μογγολίας, γνωστό με το όνομα γκερ ή γιουρτ.
EPA / FILIP SINGER

Φορτηγό περνά δίπλα από παραδοσιακό κατάλυμα της Μογγολίας, γνωστό με το όνομα γκερ ή γιουρτ.

Η επιστροφή των αλόγων Πρζεβάλσκι στις στέπες της Μογγολίας - 16. Ντόπιοι παρακολουθούν τα φορτηγά που μεταφέρουν τα άλογα Πρζεβάλσκι.
EPA / FILIP SINGER

Ντόπιοι παρακολουθούν τα φορτηγά που μεταφέρουν τα άλογα Πρζεβάλσκι.

Η επιστροφή των αλόγων Πρζεβάλσκι στις στέπες της Μογγολίας - 17. Στιγμιότυπο από το ταξίδι προς το φυσικό καταφύγιο «Takhin Tal».
EPA / FILIP SINGER

Στιγμιότυπο από το ταξίδι προς το φυσικό καταφύγιο «Takhin Tal».

Η επιστροφή των αλόγων Πρζεβάλσκι στις στέπες της Μογγολίας - 18. Η Κερίδα βγαίνει από το κιβώτιο μεταφοράς της, έχοντας ολοκληρώσει το επτάωρο ταξίδι από το αεροδρόμιο της Μπουλγκάν προς το καταφύγιο «Takhin Tal».
EPA / FILIP SINGER

Η Κερίδα βγαίνει από το κιβώτιο μεταφοράς της, έχοντας ολοκληρώσει το επτάωρο ταξίδι από το αεροδρόμιο της Μπουλγκάν προς το καταφύγιο «Takhin Tal».

Η επιστροφή των αλόγων Πρζεβάλσκι στις στέπες της Μογγολίας - 19. Άλογα Πρζεβάλσκι τρέχουν, στο φυσικό καταφύγιο «Takhin Tal».
EPA / FILIP SINGER

Άλογα Πρζεβάλσκι τρέχουν, στο φυσικό καταφύγιο «Takhin Tal».

Η επιστροφή των αλόγων Πρζεβάλσκι στις στέπες της Μογγολίας - 20. Άλογα Πρζεβάλσκι τρέχουν, στο φυσικό καταφύγιο «Takhin Tal».
EPA / FILIP SINGER

Άλογα Πρζεβάλσκι τρέχουν, στο φυσικό καταφύγιο «Takhin Tal».

Η επιστροφή των αλόγων Πρζεβάλσκι στις στέπες της Μογγολίας - 21. Παιδιά παίζουν πάνω σε γλυπτό που αναπαριστά άλογο Πρζεβάλσκι, στην Προστατευόμενη Περιοχή Γκόμπι Β της Μογγολίας.
EPA / FILIP SINGER

Παιδιά παίζουν πάνω σε γλυπτό που αναπαριστά άλογο Πρζεβάλσκι, στην Προστατευόμενη Περιοχή Γκόμπι Β της Μογγολίας.

Η επιστροφή των αλόγων Πρζεβάλσκι στις στέπες της Μογγολίας - 22. Φύλακας εργάζεται στον υπολογιστή του, στο φυσικό καταφύγιο «Takhin Tal», στην αυστηρά Προστατευόμενη Περιοχή Γκόμπι Β της Μογγολίας.
EPA / FILIP SINGER

Φύλακας εργάζεται στον υπολογιστή του, στο φυσικό καταφύγιο «Takhin Tal», στην αυστηρά Προστατευόμενη Περιοχή Γκόμπι Β της Μογγολίας.

Η επιστροφή των αλόγων Πρζεβάλσκι στις στέπες της Μογγολίας - 23. Φύλακες έχουν πιάσει μια κατσίκα, την οποία πρόκειται να σφάξουν για να γιορτάσουν την επιτυχή ολοκλήρωση της αποστολής μεταφοράς των αλόγων Πρζεβάλσκι στο φυσικό τους περιβάλλον. 
EPA / FILIP SINGER

Φύλακες έχουν πιάσει μια κατσίκα, την οποία πρόκειται να σφάξουν για να γιορτάσουν την επιτυχή ολοκλήρωση της αποστολής μεταφοράς των αλόγων Πρζεβάλσκι στο φυσικό τους περιβάλλον. 

Η επιστροφή των αλόγων Πρζεβάλσκι στις στέπες της Μογγολίας - 24. Φύλακες συμμετέχουν με τις οικογένειές τους σε εορταστικό γεύμα για την ολοκλήρωση της αποστολής.
EPA / FILIP SINGER

Φύλακες συμμετέχουν με τις οικογένειές τους σε εορταστικό γεύμα για την ολοκλήρωση της αποστολής.

Η επιστροφή των αλόγων Πρζεβάλσκι στις στέπες της Μογγολίας - 25. Φύλακας περπατά μπροστά από γκερ, στο καταφύγιο «Takhin Tal».
EPA / FILIP SINGER

Φύλακας περπατά μπροστά από γκερ, στο καταφύγιο «Takhin Tal».

Η επιστροφή των αλόγων Πρζεβάλσκι στις στέπες της Μογγολίας - 26. Ο έναστρος ουρανός της Μογγολίας.
EPA / FILIP SINGER

Ο έναστρος ουρανός της Μογγολίας.

Η επιστροφή των αλόγων Πρζεβάλσκι στις στέπες της Μογγολίας - 27. Άλογα Πρζεβάλσκι, σε χώρο εγκλιματισμού, στο καταφύγιο «Takhin Tal».
EPA / FILIP SINGER

Άλογα Πρζεβάλσκι, σε χώρο εγκλιματισμού, στο καταφύγιο «Takhin Tal».

Η επιστροφή των αλόγων Πρζεβάλσκι στις στέπες της Μογγολίας - 28. Άλογο Πρζεβάλσκι, σε χώρο εγκλιματισμού, στο καταφύγιο «Takhin Tal».
EPA / FILIP SINGER

Άλογο Πρζεβάλσκι, σε χώρο εγκλιματισμού, στο καταφύγιο «Takhin Tal».

Η επιστροφή των αλόγων Πρζεβάλσκι στις στέπες της Μογγολίας - 29. Νομάς καβαλά το άλογό του, κοντά στο καταφύγιο «Takhin Tal», στη Μογγολία.
EPA / FILIP SINGER

Νομάς καβαλά το άλογό του, κοντά στο καταφύγιο «Takhin Tal», στη Μογγολία.

Η επιστροφή των αλόγων Πρζεβάλσκι στις στέπες της Μογγολίας - 30. Άλογο Πρζεβάλσκι τρέχει, στο καταφύγιο «Takhin Tal».
EPA / FILIP SINGER

Άλογο Πρζεβάλσκι τρέχει, στο καταφύγιο «Takhin Tal».