Multimedia

Η επιστροφή των αλόγων Πρζεβάλσκι στις στέπες της Μογγολίας

Τρίτη, 21 Ιουλίου 2015 13:58

Τον Ιούλιο του 2015 τέσσερα άγρια άλογα του είδους Πρζεβάλσκι πραγματοποίησαν το ταξίδι της επιστροφής στην πατρίδα τους, τις στέπες στα νότια της Μογγολίας. Πρόκειται για την τέταρτη ομάδα αλόγων που πραγματοποιεί το διάρκειας 24 ωρών ταξίδι (με δύο στάσεις για ανεφοδιασμό) από την στρατιωτική αεροπορική βάση «Kbely» στην Πράγα προς την πόλη Μπουλγκάν της Μογγολίας, στο πλαίσιο προγράμματος για τον επαναπατρισμό των Πρζεβάλσκι, που υλοποιεί από το 2011 ο ζωολογικός κήπος της Πράγας σε συνεργασία με τον τσεχικό στρατό.

Τα σπάνια άλογα, τα οποία έχουν πάρει το όνομά τους από τον Ρώσο εξερευνητή και φυσιοδίφη Νικολάι Πρζεβάλσκι, αναπαράγονταν σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα σε συνθήκες αιχμαλωσίας πριν το εν λόγω πρόγραμμα.

Οι τέσσερις φοράδες (Κίρα, Ραμπέα, Παραντάις και Κερίδα) μεταφέρθηκαν αρχικά από την Πράγα σε ένα κέντρο εγκλιματισμού στην Τσεχία. Στη συνέχεια, κτηνίατροι πήραν δείγμα αίματος από τα ζώα, πριν τα τοποθετήσουν στα ειδικά κιβώτια μεταφοράς. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν σε ολόκληρη την Ευρώπη, ήταν απαραίτητο να αποφευχθεί η έκθεση των αλόγων στον ήλιο. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με το αεροπλάνο, το πλήρωμα φρόντιζε να διατηρεί τη θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα, καθώς οι κτηνίατροι προσπαθούσαν να κρατήσουν τα ζώα ήρεμα. Ύστερα από την προσγείωση στο αεροδρόμιο της Μπουλγκάν, τα κιβώτια φορτώθηκαν σε οχήματα για το δεύτερο σκέλος του ταξιδιού, προς το φυσικό καταφύγιο «Takhin Tal», στην αυστηρά Προστατευόμενη Περιοχή Γκόμπι Β.

Μετά την άφιξή τους στο καταφύγιο αργά τη νύχτα, τα άλογα μεταφέρθηκαν σε χώρο εγκλιματισμού, ενώ για ένα χρόνο θα παραμείνουν σε στάβλο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας εν όψει της απελευθέρωσής τους στη φύση, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί ο ελεύθερος πληθυσμός των Πρζεβάλσκι.