Multimedia

Βουτιά στον «εύθραυστο» Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο

Τρίτη, 30 Ιουνίου 2015 12:05

Δύτες, απεσταλμένοι της UNESCO, κολυμπούν για ώρες στα κρυστάλλινα νερά του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου, ανάμεσα σε σαλάχια, δελφίνια και υφαλοκαρχαρίες, προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση ενός εκ των μεγαλύτερων οικοσυστημάτων στον κόσμο, μεγέθους όσο η Μ. Βρετανία, η Ολλανδία και η Ελβετία μαζί.

Το οικοσύστημα, που απαρτίζεται από χιλιάδες ξεχωριστούς πολύχρωμους κοραλλιογενείς υφάλους, βρίσκεται ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Αυστραλίας. Αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες, αποφέροντας στη χώρα έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Πρόκειται, ωστόσο, για μια «εύθραυστη» ζώνη που απειλείται τόσο από την ανθρώπινη δραστηριότητα, όσο και από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με τα  κοράλλια να συρρικνώνονται και με ζωικά είδη, όπως τα ντιγκόνγκ και τις μεγάλες πράσινες χελώνες να κινδυνεύουν. Σύμφωνα με την Greenpeace, το 50% των κοραλλιών του υφάλου έχει χαθεί τα τελευταία 30 χρόνια.

Την Τετάρτη αναμένεται η απόφαση της UNESCO, για το αν θα τοποθετηθεί ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, στη λίστα των απειλούμενων Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς, κάτι που η κυβέρνηση της Αυστραλίας απεύχεται. Μια τέτοια απόφαση, θα επέβαλε περιορισμούς στις εμπορικές ναυτιλιακές δραστηριότητες και σε πιθανές επεκτάσεις λιμανιών, κάτι που θα έπληττε την αγορά εμπορευμάτων και ενέργειας της χώρας. Μέλη της κυβέρνησης ασκούν έντονες πιέσεις στο εξωτερικό για την αποτροπή του παραπάνω ενδεχομένου, την ίδια ώρα που δύτες της UNESCO ελέγχουν την περιοχή προκειμένου να βγάλουν τα τελικά συμπεράσματά τους.

 «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτοί (οι εκπρόσωποι της UNESCO) θεωρούσαν ότι ο ύφαλος ήταν νεκρός, ότι ήταν καταδικασμένος γιατί ήταν σε κακή θέση. Ωστόσο δεν είναι έτσι τα πράγματα» αναφέρει στο Reuters ο Πίτερ Γκας, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στην περιοχή. «Κατά την άποψή μου, την οποία συμμερίζονται πολλοί ακόμη, ο ύφαλος έχει ξεπεράσει τα προβλήματα και έχει αρχίσει σταδιακά να βελτιώνεται», συμπληρώνει. 

Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος. Αποξηραμένα κοράλλια και όστρακα διακρίνονται σε παραλία του νησιού Λέιντι Έλιοτ, βορειοανατολικά της πόλης Μπούνταμπεργκ στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας. 
REUTERS / DAVID GRAY

Αποξηραμένα κοράλλια και όστρακα διακρίνονται σε παραλία του νησιού Λέιντι Έλιοτ, βορειοανατολικά της πόλης Μπούνταμπεργκ στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας. 

Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος. Ο Πίτερ Γκας, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στο νησί Λέιντι Έλιοτ, ετοιμάζεται να καταδυθεί στα νερά της περιοχής «Κόραλ Γκάρντενς», προκειμένου να επιθεωρήσει την κατάσταση του υφάλου. Ο Γκας βουτά με τη μάσκα του κάθε πρωί, πριν αναλάβει τις διοικητικές του αρμοδιότητες στο ξενοδοχείο.
REUTERS / DAVID GRAY

Ο Πίτερ Γκας, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στο νησί Λέιντι Έλιοτ, ετοιμάζεται να καταδυθεί στα νερά της περιοχής «Κόραλ Γκάρντενς», προκειμένου να επιθεωρήσει την κατάσταση του υφάλου. Ο Γκας βουτά με τη μάσκα του κάθε πρωί, πριν αναλάβει τις διοικητικές του αρμοδιότητες στο ξενοδοχείο.

Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος. Τουρίστας βουτά στα νερά της λιμνοθάλασσας του νησιού Λέιντι Έλιοτ. Η λιμνοθάλασσα, που κατακλύζεται από χελώνες κατά τη διάρκεια της υψηλής παλίρροιας, είναι προσβάσιμη μόνο για κολύμβηση με αναπνευστήρα εκείνη την περίοδο.
REUTERS / DAVID GRAY

Τουρίστας βουτά στα νερά της λιμνοθάλασσας του νησιού Λέιντι Έλιοτ. Η λιμνοθάλασσα, που κατακλύζεται από χελώνες κατά τη διάρκεια της υψηλής παλίρροιας, είναι προσβάσιμη μόνο για κολύμβηση με αναπνευστήρα εκείνη την περίοδο.

Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος. Τουρίστας βουτά στα νερά της περιοχής «Κόραλ Γκάρντενς» στο νησί Λέιντι Έλιοτ.
REUTERS / DAVID GRAY

Τουρίστας βουτά στα νερά της περιοχής «Κόραλ Γκάρντενς» στο νησί Λέιντι Έλιοτ.

Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος. Τουρίστες στέκονται μπροστά από κτίσματα που ανήκουν σε ξενοδοχειακό συγκρότημα του νησιού Λέιντι Έλιοτ, ενώ παράλληλα διακρίνεται και μια χελώνα που σκάβει ανάμεσα στα κοράλλια της λιμνοθάλασσας για να βρει φαγητό.
REUTERS / DAVID GRAY

Τουρίστες στέκονται μπροστά από κτίσματα που ανήκουν σε ξενοδοχειακό συγκρότημα του νησιού Λέιντι Έλιοτ, ενώ παράλληλα διακρίνεται και μια χελώνα που σκάβει ανάμεσα στα κοράλλια της λιμνοθάλασσας για να βρει φαγητό.

Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος. Ο Πίτερ Γκας επιθεωρεί την κατάσταση του υφάλου.
REUTERS / DAVID GRAY

Ο Πίτερ Γκας επιθεωρεί την κατάσταση του υφάλου.

Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος. Τουρίστας κολυμπά κοντά σε μια χελώνα, η οποία ψάχνει για φαγητό, στη λιμνοθάλασσα του νησιού Λέιντι Έλιοτ.
REUTERS / DAVID GRAY

Τουρίστας κολυμπά κοντά σε μια χελώνα, η οποία ψάχνει για φαγητό, στη λιμνοθάλασσα του νησιού Λέιντι Έλιοτ.

Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος. Ο Πίτερ Γκας (αριστερά) βουτά μαζί με τον Όλιβερ Λάνιον και τον Λιούις Μάρσαλ, υπαλλήλους της Υπηρεσίας Πάρκων και Άγριας Ζωής του Κουίνσλαντ, ελέγχοντας την κατάσταση του υφάλου.
REUTERS / DAVID GRAY

Ο Πίτερ Γκας (αριστερά) βουτά μαζί με τον Όλιβερ Λάνιον και τον Λιούις Μάρσαλ, υπαλλήλους της Υπηρεσίας Πάρκων και Άγριας Ζωής του Κουίνσλαντ, ελέγχοντας την κατάσταση του υφάλου.

Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος. Τουρίστες κοιτούν τα νερά της περιοχής «Κόραλ Γκάρντενς», μέσα από γυάλινο παράθυρο σκάφους.
REUTERS / DAVID GRAY

Τουρίστες κοιτούν τα νερά της περιοχής «Κόραλ Γκάρντενς», μέσα από γυάλινο παράθυρο σκάφους.

Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος. Σκάφος με τουρίστες πλέει στα νερά της περιοχής «Κόραλ Γκάρντενς».
REUTERS / DAVID GRAY

Σκάφος με τουρίστες πλέει στα νερά της περιοχής «Κόραλ Γκάρντενς».

Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος. Τουρίστες ετοιμάζονται να επιβιβαστούν σε σκάφος, που θα τους οδηγήσει σε σημείο όπου μπορούν να καταδυθούν. 
REUTERS / DAVID GRAY

Τουρίστες ετοιμάζονται να επιβιβαστούν σε σκάφος, που θα τους οδηγήσει σε σημείο όπου μπορούν να καταδυθούν. 

Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος. Μετά την κατάδυση στα νερά της περιοχής «Κόραλ Γκάρντενς», οι τουρίστες επιστρέφουν με τη βάρκα στην ακτή.
REUTERS / DAVID GRAY

Μετά την κατάδυση στα νερά της περιοχής «Κόραλ Γκάρντενς», οι τουρίστες επιστρέφουν με τη βάρκα στην ακτή.

Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος. Ηλιοβασίλεμα σε παραλία του νησιού Λέιντι Έλιοτ. 
REUTERS / DAVID GRAY

Ηλιοβασίλεμα σε παραλία του νησιού Λέιντι Έλιοτ. 

Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος. Το νησί Λέιντι Έλιοτ όπως φαίνεται από ψηλά.
REUTERS / DAVID GRAY

Το νησί Λέιντι Έλιοτ όπως φαίνεται από ψηλά.

Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος. Ο πιλότος Τζον Πίκερ ετοιμάζεται για προσγείωση στο νησί Λέιντι Έλιοτ.
REUTERS / DAVID GRAY

Ο πιλότος Τζον Πίκερ ετοιμάζεται για προσγείωση στο νησί Λέιντι Έλιοτ.

Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος. Εναέρια λήψη των κατοικιών του Χέρβει Μπέι, το οποίο βρίσκεται βόρεια του Μπρίσμπεϊν, στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας.
REUTERS / DAVID GRAY

Εναέρια λήψη των κατοικιών του Χέρβει Μπέι, το οποίο βρίσκεται βόρεια του Μπρίσμπεϊν, στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας.

Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος. Άποψη του λιμανιού του Χέρβει Μπέι, το οποίο βρίσκεται βόρεια του Μπρίσμπεϊν.
REUTERS / DAVID GRAY

Άποψη του λιμανιού του Χέρβει Μπέι, το οποίο βρίσκεται βόρεια του Μπρίσμπεϊν.

Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος. Λιμενεργάτες φορτώνουν πλοίο με κάρβουνο, στο λιμάνι του Γκλαντστόουν.
REUTERS / DAVID GRAY

Λιμενεργάτες φορτώνουν πλοίο με κάρβουνο, στο λιμάνι του Γκλαντστόουν.

Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος. Ένα πλοίο φορτώνεται με κάρβουνο στο λιμάνι του Γκλάντστοουν.
REUTERS / DAVID GRAY

Ένα πλοίο φορτώνεται με κάρβουνο στο λιμάνι του Γκλάντστοουν.

Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος. Πυκνά σύννεφα καλύπτουν τον ουρανό πάνω από το νησί Λέιντι Έλιοτ, ενώ στο βάθος διακρίνεται εμπορικό πλοίο που μεταφέρει κάρβουνο.
REUTERS / DAVID GRAY

Πυκνά σύννεφα καλύπτουν τον ουρανό πάνω από το νησί Λέιντι Έλιοτ, ενώ στο βάθος διακρίνεται εμπορικό πλοίο που μεταφέρει κάρβουνο.

Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος. Σωρός επεξεργασμένου μετάλλου στο λιμάνι Μπάρνεϊ Πόιντ, στην πόλη Γκλαντστόουν του Κουίνσλαντ. 
REUTERS / DAVID GRAY

Σωρός επεξεργασμένου μετάλλου στο λιμάνι Μπάρνεϊ Πόιντ, στην πόλη Γκλαντστόουν του Κουίνσλαντ. 

Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος. Βλάστηση σε κοραλλιογενή παραλία του νησιού Λέιντι Έλιοτ.
REUTERS / DAVID GRAY

Βλάστηση σε κοραλλιογενή παραλία του νησιού Λέιντι Έλιοτ.

Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος. Ο Γαλαξίας μας, όπως διακρίνεται στον νυχτερινό ουρανό του νησιού Λέιντι Έλιοτ. 
REUTERS / DAVID GRAY

Ο Γαλαξίας μας, όπως διακρίνεται στον νυχτερινό ουρανό του νησιού Λέιντι Έλιοτ.