Μπείτε στον κόσμο των προνομίων της Ναυτεμπορικής. Γίνετε συνδρομητής στην έντυπη έκδοση και αποκτήστε άμεση πρόσβαση σε όλα τα Premium Services.
Δύτες, απεσταλμένοι της UNESCO, κολυμπούν για ώρες στα κρυστάλλινα νερά του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου, ανάμεσα σε σαλάχια, δελφίνια και υφαλοκαρχαρίες, προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση ενός εκ των μεγαλύτερων οικοσυστημάτων στον κόσμο, μεγέθους όσο η Μ. Βρετανία, η Ολλανδία και η Ελβετία μαζί.
Το οικοσύστημα, που απαρτίζεται από χιλιάδες ξεχωριστούς πολύχρωμους κοραλλιογενείς υφάλους, βρίσκεται ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Αυστραλίας. Αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες, αποφέροντας στη χώρα έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Πρόκειται, ωστόσο, για μια «εύθραυστη» ζώνη που απειλείται τόσο από την ανθρώπινη δραστηριότητα, όσο και από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με τα κοράλλια να συρρικνώνονται και με ζωικά είδη, όπως τα ντιγκόνγκ και τις μεγάλες πράσινες χελώνες να κινδυνεύουν. Σύμφωνα με την Greenpeace, το 50% των κοραλλιών του υφάλου έχει χαθεί τα τελευταία 30 χρόνια.
Την Τετάρτη αναμένεται η απόφαση της UNESCO, για το αν θα τοποθετηθεί ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, στη λίστα των απειλούμενων Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς, κάτι που η κυβέρνηση της Αυστραλίας απεύχεται. Μια τέτοια απόφαση, θα επέβαλε περιορισμούς στις εμπορικές ναυτιλιακές δραστηριότητες και σε πιθανές επεκτάσεις λιμανιών, κάτι που θα έπληττε την αγορά εμπορευμάτων και ενέργειας της χώρας. Μέλη της κυβέρνησης ασκούν έντονες πιέσεις στο εξωτερικό για την αποτροπή του παραπάνω ενδεχομένου, την ίδια ώρα που δύτες της UNESCO ελέγχουν την περιοχή προκειμένου να βγάλουν τα τελικά συμπεράσματά τους.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτοί (οι εκπρόσωποι της UNESCO) θεωρούσαν ότι ο ύφαλος ήταν νεκρός, ότι ήταν καταδικασμένος γιατί ήταν σε κακή θέση. Ωστόσο δεν είναι έτσι τα πράγματα» αναφέρει στο Reuters ο Πίτερ Γκας, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στην περιοχή. «Κατά την άποψή μου, την οποία συμμερίζονται πολλοί ακόμη, ο ύφαλος έχει ξεπεράσει τα προβλήματα και έχει αρχίσει σταδιακά να βελτιώνεται», συμπληρώνει.