Multimedia

Κιότο: «Ξυπνώντας» τις αρχαίες παραδόσεις

Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015 15:24

Το Κιότο, η παλιά αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, φημίζεται κυρίως για τους όμορφους ναούς και τους εντυπωσιακούς της κήπους. Λιγότερο γνωστές φαίνεται πως είναι οι πτυχές που αφορούν τις μυστικές παραδόσεις της πόλης, τους μύθους και τους θρύλους. Σύμφωνα με αυτούς, ορισμένα σημεία αποτελούν «αποθήκες» ενέργειας, ενώ άλλες περιοχές θεωρείται ότι κατοικούνται από «σκοτεινές» δυνάμεις που επηρεάζουν ακόμη και τους περαστικούς.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες του κέντρου Μοντοριμπάσι, ωστόσο, ο αρχαίος πολιτισμός των 1.200 χρόνων ζωντανεύει από μια ομάδα κατοίκων του Κιότο που έχει σκοπό να αναδείξει τις αόρατες αυτές δυνάμεις και τους θρύλους του παρελθόντος. Τα μέλη της ομάδας βλέπουν τις δραστηριότητές τους ως στροφή σε παραδόσεις που αγνοήθηκαν στα χρόνια της ταχείας οικονομικής ανάπτυξης της Ιαπωνίας και ως την αρχή μιας νέας κουλτούρας που θα μπορούσε να βρει ευρεία απήχηση.

Το κέντρο πολιτισμού και παλαιοπωλείο είναι ιδιοκτησία του ζωγράφου και συλλέκτη έργων τέχνης με θέμα τον θάνατο, Κέντο Ουατανάμπε. Στον δεύτερο όροφο, ο Ουατανάμπε εκθέτει τα έργα του, ενώ σε διπλανό χώρο πραγματοποιούνται συναντήσεις, παραστάσεις και φωτογραφίσεις με παραδοσιακά κιμονό. Το Μοντοριμπάσι βρίσκεται κοντά στο αυτοκρατορικό παλάτι της πόλης, σε μία από τις κεντρικές περιοχές των θρύλων του Κιότο. 

Κιότο: «Ξυπνώντας» τις αρχαίες παραδόσεις - 1. Κόσμος περπατά κατά μήκος του ποταμού Χορικάβα στο Κιότο, σε μια περιοχή η οποία θεωρούνταν πύλη που συνέδεε τον ανθρώπινο κόσμο με την πνευματική σφαίρα. 
EPA / EVERETT KENNEDY BROWN

Κόσμος περπατά κατά μήκος του ποταμού Χορικάβα στο Κιότο, σε μια περιοχή η οποία θεωρούνταν πύλη που συνέδεε τον ανθρώπινο κόσμο με την πνευματική σφαίρα. 

Κιότο: «Ξυπνώντας» τις αρχαίες παραδόσεις - 2. Ο Γιασουγιούκι Ιζουτάνι, ειδικός της παραδοσιακής ιαπωνικής ιατρικής και ιερέας Σίντο (της μοναδικής θρησκείας στην Ιαπωνία ως τον 6ο μ.Χ. αιώνα), εξετάζει τη φυσική κατάσταση ασθενούς βάσει της θεωρίας των πέντε στοιχείων και των εννοιών «γιν» και «γιανγκ», στο κατάστημα / κέντρο πολιτισμού Μοντοριμπάσι στο Κιότο. Ο Ιζουτάνι αποτελεί μέλος της κοινότητας νέων του Κιότο που συγκεντρώνονται στο Μοντοριμπάσι και της οποίας το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αναβίωση των ελάχιστα γνωστές πτυχών της παραδοσιακής ιαπωνικής κουλτούρας.
EPA / EVERETT KENNEDY BROWN

Ο Γιασουγιούκι Ιζουτάνι, ειδικός της παραδοσιακής ιαπωνικής ιατρικής και ιερέας Σίντο (της μοναδικής θρησκείας στην Ιαπωνία ως τον 6ο μ.Χ. αιώνα), εξετάζει τη φυσική κατάσταση ασθενούς βάσει της θεωρίας των πέντε στοιχείων και των εννοιών «γιν» και «γιανγκ», στο κατάστημα / κέντρο πολιτισμού Μοντοριμπάσι στο Κιότο. Ο Ιζουτάνι αποτελεί μέλος της κοινότητας νέων του Κιότο που συγκεντρώνονται στο Μοντοριμπάσι και της οποίας το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αναβίωση των ελάχιστα γνωστές πτυχών της παραδοσιακής ιαπωνικής κουλτούρας.

Κιότο: «Ξυπνώντας» τις αρχαίες παραδόσεις - 3. Ο Γιασουγιούκι Ιζουτάνι, ειδικός της παραδοσιακής ιαπωνικής ιατρικής και ιερέας Σίντο, επί το έργον.
EPA / EVERETT KENNEDY BROWN

Ο Γιασουγιούκι Ιζουτάνι, ειδικός της παραδοσιακής ιαπωνικής ιατρικής και ιερέας Σίντο, επί το έργον.

Κιότο: «Ξυπνώντας» τις αρχαίες παραδόσεις - 4. Ο Γιασουγιούκι Ιζουτάνι κάνει μοξοθεραπεία (εφαρμογή θερμότητας από βότανα που καίγονται σε ειδικά σημεία του σώματος).
EPA / EVERETT KENNEDY BROWN

Ο Γιασουγιούκι Ιζουτάνι κάνει μοξοθεραπεία (εφαρμογή θερμότητας από βότανα που καίγονται σε ειδικά σημεία του σώματος).

Κιότο: «Ξυπνώντας» τις αρχαίες παραδόσεις - 5. Ο Γιασουγιούκι Ιζουτάνι κάνει μοξοθεραπεία (εφαρμογή θερμότητας από βότανα που καίγονται σε ειδικά σημεία του σώματος).
EPA / EVERETT KENNEDY BROWN

Ο Γιασουγιούκι Ιζουτάνι κάνει μοξοθεραπεία (εφαρμογή θερμότητας από βότανα που καίγονται σε ειδικά σημεία του σώματος).

Κιότο: «Ξυπνώντας» τις αρχαίες παραδόσεις - 6. Ο ζωγράφος, ειδικός σε θέματα σχετικά με τον θάνατο και ιδιοκτήτης του κέντρου Μοντοριμπάσι, Κέντο Ουατανάμπε παρουσιάζει μια παλιά ζωγραφιά. Το κέντρο πολιτισμού και κατάστημα πώλησης αντικών έχει πάρει το όνομά του από γέφυρα της περιοχής η οποία θεωρούνταν πύλη σύνδεσης του ανθρώπινου με τον πνευματικό κόσμο.
EPA / EVERETT KENNEDY BROWN

Ο ζωγράφος, ειδικός σε θέματα σχετικά με τον θάνατο και ιδιοκτήτης του κέντρου Μοντοριμπάσι, Κέντο Ουατανάμπε παρουσιάζει μια παλιά ζωγραφιά. Το κέντρο πολιτισμού και κατάστημα πώλησης αντικών έχει πάρει το όνομά του από γέφυρα της περιοχής η οποία θεωρούνταν πύλη σύνδεσης του ανθρώπινου με τον πνευματικό κόσμο.

Κιότο: «Ξυπνώντας» τις αρχαίες παραδόσεις - 7. Ο Νομπούο Γιοσίντα και ο Μακότο Σάι, που εργάζονται ως ηθοποιοί σε ρόλους σαμουράι, εξασκούνται στην ξιφασκία, στο κέντρο Μοντοριμπάσι.
EPA / EVERETT KENNEDY BROWN

Ο Νομπούο Γιοσίντα και ο Μακότο Σάι, που εργάζονται ως ηθοποιοί σε ρόλους σαμουράι, εξασκούνται στην ξιφασκία, στο κέντρο Μοντοριμπάσι.

Κιότο: «Ξυπνώντας» τις αρχαίες παραδόσεις - 8. Μια γυναίκα κοιτά παλιά κιμονό στο κατάστημα Μοντοριμπάσι. 
EPA / EVERETT KENNEDY BROWN

Μια γυναίκα κοιτά παλιά κιμονό στο κατάστημα Μοντοριμπάσι. 

Κιότο: «Ξυπνώντας» τις αρχαίες παραδόσεις - 9. Η ηθοποιός του εναλλακτικού κινηματογράφου Έμι Κιμούρα ποζάρει για μια φωτογραφία, στο κέντρο Μοντοριμπάσι.
EPA / EVERETT KENNEDY BROWN

Η ηθοποιός του εναλλακτικού κινηματογράφου Έμι Κιμούρα ποζάρει για μια φωτογραφία, στο κέντρο Μοντοριμπάσι.

Κιότο: «Ξυπνώντας» τις αρχαίες παραδόσεις - 10. Κάδρα στους τοίχους του κέντρου Μοντοριμπάσι.
EPA / EVERETT KENNEDY BROWN

Κάδρα στους τοίχους του κέντρου Μοντοριμπάσι.

Κιότο: «Ξυπνώντας» τις αρχαίες παραδόσεις - 11. Η είσοδος του σιντοϊστικού ιερού Σεϊμέι, το οποίο φημίζεται για τις «μαγικές» και θεραπευτικές του δυνάμεις. Στην παλιά πόλη του Κιότο, ιστορίας 1200 χρόνων, παρατηρείται τον τελευταίο καιρό μια στροφή προς τις αρχαίες παραδόσεις και πνευματικές πεποιθήσεις από ομάδες νέων πολιτών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις δραστηριότητές τους ως την αρχή μιας νέας κουλτούρας που μπορεί τελικά να βρει μαζικότερη ανταπόκριση.
EPA / EVERETT KENNEDY BROWN

Η είσοδος του σιντοϊστικού ιερού Σεϊμέι, το οποίο φημίζεται για τις «μαγικές» και θεραπευτικές του δυνάμεις. Στην παλιά πόλη του Κιότο, ιστορίας 1200 χρόνων, παρατηρείται τον τελευταίο καιρό μια στροφή προς τις αρχαίες παραδόσεις και πνευματικές πεποιθήσεις από ομάδες νέων πολιτών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις δραστηριότητές τους ως την αρχή μιας νέας κουλτούρας που μπορεί τελικά να βρει μαζικότερη ανταπόκριση.

Κιότο: «Ξυπνώντας» τις αρχαίες παραδόσεις - 12. Πιστοί αγγίζουν ένα μπρούτζινο φρούτο, το οποίο θεωρείται ότι προστατεύει από την αρνητική ενέργεια, στο ιερό Σεϊμέι, στο Κιότο. 
EPA / EVERETT KENNEDY BROWN

Πιστοί αγγίζουν ένα μπρούτζινο φρούτο, το οποίο θεωρείται ότι προστατεύει από την αρνητική ενέργεια, στο ιερό Σεϊμέι, στο Κιότο. 

Κιότο: «Ξυπνώντας» τις αρχαίες παραδόσεις - 13. Επισκέπτες σιντοϊστικού ιερού στο Κιότο παρατηρούν αφίσες που απεικονίζουν κατορθώματα του Άμπε-νο-Σεϊμέι, ο οποίος έζησε τον 11ο αιώνα και ήταν κρατικός υπάλληλος ειδικός στη μαγεία και τη μαντεία. 
EPA / EVERETT KENNEDY BROWN

Επισκέπτες σιντοϊστικού ιερού στο Κιότο παρατηρούν αφίσες που απεικονίζουν κατορθώματα του Άμπε-νο-Σεϊμέι, ο οποίος έζησε τον 11ο αιώνα και ήταν κρατικός υπάλληλος ειδικός στη μαγεία και τη μαντεία. 

Κιότο: «Ξυπνώντας» τις αρχαίες παραδόσεις - 14. Μια γυναίκα πουλά φυλαχτά στο ιερό Σεϊμέι. 
EPA / EVERETT KENNEDY BROWN

Μια γυναίκα πουλά φυλαχτά στο ιερό Σεϊμέι. 

Κιότο: «Ξυπνώντας» τις αρχαίες παραδόσεις -15. Φυλαχτά για προστασία από το «κακό» διατίθενται προς πώληση στο ιερό Σεϊμέι στο Κιότο.
EPA / EVERETT KENNEDY BROWN

Φυλαχτά για προστασία από το «κακό» διατίθενται προς πώληση στο ιερό Σεϊμέι στο Κιότο.

Κιότο: «Ξυπνώντας» τις αρχαίες παραδόσεις - 16. Τουρίστρια αγκαλιάζει ένα δέντρο για να πάρει την «θεραπευτική» του ενέργεια, στο ιερό Σεϊμέι του Κιότο.
EPA / EVERETT KENNEDY BROWN

Τουρίστρια αγκαλιάζει ένα δέντρο για να πάρει την «θεραπευτική» του ενέργεια, στο ιερό Σεϊμέι του Κιότο.

Κιότο: «Ξυπνώντας» τις αρχαίες παραδόσεις - 17. Η Σιχόρι Χάτορι, ζωγράφος του παραδοσιακού ιαπωνικού ρεύματος Νιχόνγκα διαβάζει ένα βιβλίο με μάσκες του θεάτρου Νο, στο στούντιό της στο Κιότο. Η Χάτορι, μέλος της κοινότητας που ενδιαφέρεται για την ανάδειξη των ξεχασμένων παραδόσεων του Κιότο, είναι διάσημη για τα έργα της, τα οποία απεικονίζουν φαντάσματα και πλάσματα βγαλμένα από ιαπωνικούς θρύλους.  
EPA / EVERETT KENNEDY BROWN

Η Σιχόρι Χάτορι, ζωγράφος του παραδοσιακού ιαπωνικού ρεύματος Νιχόνγκα διαβάζει ένα βιβλίο με μάσκες του θεάτρου Νο, στο στούντιό της στο Κιότο. Η Χάτορι, μέλος της κοινότητας που ενδιαφέρεται για την ανάδειξη των ξεχασμένων παραδόσεων του Κιότο, είναι διάσημη για τα έργα της, τα οποία απεικονίζουν φαντάσματα και πλάσματα βγαλμένα από ιαπωνικούς θρύλους.  

Κιότο: «Ξυπνώντας» τις αρχαίες παραδόσεις - 18. Ο συγγραφέας Τόρου Κατσουράγκι, μέλος της ομάδας των κατοίκων του Κιότο που ενδιαφέρονται για την αναβίωση των αρχαίων παραδόσεων, συνομιλεί με επισκέπτρια του ιερού Κονοτζίμα. Το ενδιαφέρον του Κατσουράγκι επικεντρώνεται στην μελέτη στις επιδράσεις του αραβικού και εβραϊκού πολιτισμού στην αρχαία ιαπωνική κουλτούρα. Σύμφωνα με διάφορους μύθους, το ιερό Κονοτζίμα συνδέεται με χριστιανούς, εβραίους ή ζωροάστρες οι οποίοι έφτασαν στην Ιαπωνία χιλιάδες χρόνια πριν. 
EPA / EVERETT KENNEDY BROWN

Ο συγγραφέας Τόρου Κατσουράγκι, μέλος της ομάδας των κατοίκων του Κιότο που ενδιαφέρονται για την αναβίωση των αρχαίων παραδόσεων, συνομιλεί με επισκέπτρια του ιερού Κονοτζίμα. Το ενδιαφέρον του Κατσουράγκι επικεντρώνεται στην μελέτη στις επιδράσεις του αραβικού και εβραϊκού πολιτισμού στην αρχαία ιαπωνική κουλτούρα. Σύμφωνα με διάφορους μύθους, το ιερό Κονοτζίμα συνδέεται με χριστιανούς, εβραίους ή ζωροάστρες οι οποίοι έφτασαν στην Ιαπωνία χιλιάδες χρόνια πριν. 

Κιότο: «Ξυπνώντας» τις αρχαίες παραδόσεις - 19. Η Μίνα Νακασίμα υποδύεται ένα μυθικό χαρακτήρα, τον οποίο δημιούργησε στο πλαίσιο θεατρικής παράστασης που ανεβάζει στο Κιότο. Η Νακασίμα είναι μέλος της ομάδας πολιτών που ενδιαφέρονται για την ανάδειξη της παράδοσης του Κιότο και προσπαθεί μέσα από τις περφόρμανς της να οπτικοποιήσει τα νοήματα των αρχαίων κινεζικών και ιαπωνικών ιδεογραμμάτων. 
EPA / EVERETT KENNEDY BROWN

Η Μίνα Νακασίμα υποδύεται ένα μυθικό χαρακτήρα, τον οποίο δημιούργησε στο πλαίσιο θεατρικής παράστασης που ανεβάζει στο Κιότο. Η Νακασίμα είναι μέλος της ομάδας πολιτών που ενδιαφέρονται για την ανάδειξη της παράδοσης του Κιότο και προσπαθεί μέσα από τις περφόρμανς της να οπτικοποιήσει τα νοήματα των αρχαίων κινεζικών και ιαπωνικών ιδεογραμμάτων.