Multimedia

Κιότο: «Ξυπνώντας» τις αρχαίες παραδόσεις

Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015 15:24

Το Κιότο, η παλιά αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, φημίζεται κυρίως για τους όμορφους ναούς και τους εντυπωσιακούς της κήπους. Λιγότερο γνωστές φαίνεται πως είναι οι πτυχές που αφορούν τις μυστικές παραδόσεις της πόλης, τους μύθους και τους θρύλους. Σύμφωνα με αυτούς, ορισμένα σημεία αποτελούν «αποθήκες» ενέργειας, ενώ άλλες περιοχές θεωρείται ότι κατοικούνται από «σκοτεινές» δυνάμεις που επηρεάζουν ακόμη και τους περαστικούς.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες του κέντρου Μοντοριμπάσι, ωστόσο, ο αρχαίος πολιτισμός των 1.200 χρόνων ζωντανεύει από μια ομάδα κατοίκων του Κιότο που έχει σκοπό να αναδείξει τις αόρατες αυτές δυνάμεις και τους θρύλους του παρελθόντος. Τα μέλη της ομάδας βλέπουν τις δραστηριότητές τους ως στροφή σε παραδόσεις που αγνοήθηκαν στα χρόνια της ταχείας οικονομικής ανάπτυξης της Ιαπωνίας και ως την αρχή μιας νέας κουλτούρας που θα μπορούσε να βρει ευρεία απήχηση.

Το κέντρο πολιτισμού και παλαιοπωλείο είναι ιδιοκτησία του ζωγράφου και συλλέκτη έργων τέχνης με θέμα τον θάνατο, Κέντο Ουατανάμπε. Στον δεύτερο όροφο, ο Ουατανάμπε εκθέτει τα έργα του, ενώ σε διπλανό χώρο πραγματοποιούνται συναντήσεις, παραστάσεις και φωτογραφίσεις με παραδοσιακά κιμονό. Το Μοντοριμπάσι βρίσκεται κοντά στο αυτοκρατορικό παλάτι της πόλης, σε μία από τις κεντρικές περιοχές των θρύλων του Κιότο.