Multimedia

Η εποχή των «selfies»

Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2015 12:21

Το 2013 η λέξη «selfie», η φωτογραφία, δηλαδή, που βγάζει κανείς μόνος του, συνήθως με το κινητό του τηλέφωνο, επιλέχθηκε ως λέξη της χρονιάς από το Μεγάλο Λεξικό της Οξφόρδης και όχι άδικα. Οι πανταχού παρούσες φωτογραφικές μηχανές άλλαξαν τον τρόπο που επιλέγουμε να απαθανατίσουμε τις στιγμές της καθημερινότητάς μας, από τις πιο σπουδαίες έως τις πιο απλές και ασήμαντες. Ακολουθούν μερικές χαρακτηριστικές φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι ζούμε στην εποχή των «selfies».

Η εποχή των «selfies». Ένα ζευγάρι φωτογραφίζεται φορώντας ψεύτικα μουστάκια, καθώς περιμένει την έναρξη της προβολής της ταινίας «Κύριος Μόρντεκαϊ» σε κινηματογράφο του Τόκιο.
REUTERS / YUYA SHINO

Ένα ζευγάρι φωτογραφίζεται φορώντας ψεύτικα μουστάκια, καθώς περιμένει την έναρξη της προβολής της ταινίας «Κύριος Μόρντεκαϊ» σε κινηματογράφο του Τόκιο.

Η εποχή των «selfies». Τα κύματα που σκάνε με ορμή σε παραλιακό πεζόδρομο της Βυρηττού δεν αποθαρρύνουν τον άντρα της φωτογραφίας από το να τραβήξει μια «selfie».
REUTERS / MOHAMED AZAKIR

Τα κύματα που σκάνε με ορμή σε παραλιακό πεζόδρομο της Βυρηττού δεν αποθαρρύνουν τον άντρα της φωτογραφίας από το να τραβήξει μια «selfie».

Η εποχή των «selfies». «Selfie» και στα Όσκαρ. Μια διαφορετική οπτική της, περιβόητης πια, φωτογραφίας που ανέβασε στο Twitter κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των κινηματογραφικών βραβείων, η οικοδέσποινα Έλεν Ντε Τζένερις και στην οποία διακρίνονταν η Μέριλ Στριπ, η Τζούλια Ρόμπερτς, ο Μπραντ Πιτ, η Αντζελίνα Τζολί, ο Κέβιν Σπέισι, η Λουπίτα  Νιόνγκο η Τζάρεντ Λέτο, ο Τσάνινγκ Τέιτουμ, ο Μπράντλεϊ Κούπερ και η Τζένιφερ Λόρενς.
REUTERS / LUCY NICHOLSON

«Selfie» και στα Όσκαρ. Μια διαφορετική οπτική της, περιβόητης πια, φωτογραφίας που ανέβασε στο Twitter κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των κινηματογραφικών βραβείων, η οικοδέσποινα Έλεν Ντε Τζένερις και στην οποία διακρίνονταν η Μέριλ Στριπ, η Τζούλια Ρόμπερτς, ο Μπραντ Πιτ, η Αντζελίνα Τζολί, ο Κέβιν Σπέισι, η Λουπίτα  Νιόνγκο η Τζάρεντ Λέτο, ο Τσάνινγκ Τέιτουμ, ο Μπράντλεϊ Κούπερ και η Τζένιφερ Λόρενς.

Η εποχή των «selfies». Ένας άντρας φωτογραφίζεται πάνω στα προστατευτικά κάγκελα πεζοδρόμου, δίπλα στην παγωμένη λίμνη Μίσιγκαν στο Σικάγο.
REUTERS / JIM YOUNG

Ένας άντρας φωτογραφίζεται πάνω στα προστατευτικά κάγκελα πεζοδρόμου, δίπλα στην παγωμένη λίμνη Μίσιγκαν στο Σικάγο.

Η εποχή των «selfies». Ένα ζευγάρι βγάζει «selfie» καθώς ο ήλιος δύει στη Λίμα του Περού.
REUTERS / MARIANA BAZO

Ένα ζευγάρι βγάζει «selfie» καθώς ο ήλιος δύει στη Λίμα του Περού.

Η εποχή των «selfies». Ένα ζευγάρι βγάζει «selfie» με φόντο τους διαδηλωτές του κινήματος «Occupy Central», έξω από κυβερνητικά κτήρια του Χονγκ Κόνγκ, τον Οκτώβριο του 2014.
REUTERS / CARLOS BARRIA

Ένα ζευγάρι βγάζει «selfie» με φόντο τους διαδηλωτές του κινήματος «Occupy Central», έξω από κυβερνητικά κτήρια του Χονγκ Κόνγκ, τον Οκτώβριο του 2014.

Η εποχή των «selfies». Μια γυναίκα φωτογραφίζεται με φόντο το φεγγάρι και τη γέφυρα του Λονδίνου.
REUTERS / PAUL HACKETT

Μια γυναίκα φωτογραφίζεται με φόντο το φεγγάρι και τη γέφυρα του Λονδίνου.

Η εποχή των «selfies». Θεατές φωτογραφίζονται με μαζορέτα, κατά τη διάρκεια διαγωνισμού φαγητού στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.
REUTERS / MARK MAKELA

Θεατές φωτογραφίζονται με μαζορέτα, κατά τη διάρκεια διαγωνισμού φαγητού στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

Η εποχή των «selfies». Δύο γυναίκες σταματούν τον περίπατό τους στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης για να βγάλουν μια «selfie».
REUTERS / MURAD SEZER

Δύο γυναίκες σταματούν τον περίπατό τους στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης για να βγάλουν μια «selfie».

Η εποχή των «selfies». Μια παρέα μουσουλμάνων φωτογραφίζεται μπροστά σε στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο σε χριστιανική συνοικία του Ισλαμαμπάντ, τον Δεκέμβρη του 2014. 
REUTERS / ZOHRA BENSEMRA

Μια παρέα μουσουλμάνων φωτογραφίζεται μπροστά σε στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο σε χριστιανική συνοικία του Ισλαμαμπάντ, τον Δεκέμβρη του 2014. 

Η εποχή των «selfies». Γυναίκες στρατιωτικοί φωτογραφίζονται στη διάρκεια τελετής για τον εορτασμό των γενεθλίων του βασιλιά της Ταϊλάνδης Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι στις 5 Δεκεμβρίου 2014.
REUTERS / DAMIR SAGOLJ

Γυναίκες στρατιωτικοί φωτογραφίζονται στη διάρκεια τελετής για τον εορτασμό των γενεθλίων του βασιλιά της Ταϊλάνδης Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι στις 5 Δεκεμβρίου 2014.

Η εποχή των «selfies». Δύο άντρες βγάζουν «selfie» παρέα με ένα άλογο, στη Σεβίλη. 
REUTERS / JON NAZCA

Δύο άντρες βγάζουν «selfie» παρέα με ένα άλογο, στη Σεβίλη. 

Η εποχή των «selfies». Μια παρέα γυναικών φωτογραφίζεται με τα μέλη του συγκροτήματος «Mazaher Zar», ύστερα από παραδοσιακό δρώμενο θεραπείας μέσω της μουσικής στο Κάιρο. 
REUTERS / AMR ABDALLAH DALSH

Μια παρέα γυναικών φωτογραφίζεται με τα μέλη του συγκροτήματος «Mazaher Zar», ύστερα από παραδοσιακό δρώμενο θεραπείας μέσω της μουσικής στο Κάιρο. 

Η εποχή των «selfies». Πορτογάλοι φίλαθλοι βγάζουν «selfies», καθώς παρακολουθούν την αναμέτρηση της εθνικής ομάδας της χώρας τους με αυτή της Γκάνας, στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
REUTERS / UESLEI MARCELINO

Πορτογάλοι φίλαθλοι βγάζουν «selfies», καθώς παρακολουθούν την αναμέτρηση της εθνικής ομάδας της χώρας τους με αυτή της Γκάνας, στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η εποχή των «selfies». Τουρίστες βγάζουν «selfie» μπροστά από την Πυραμίδα του Λούβρου, στο Παρίσι.
REUTERS / CHARLES PLATIAU

Τουρίστες βγάζουν «selfie» μπροστά από την Πυραμίδα του Λούβρου, στο Παρίσι.

Η εποχή των «selfies». Μια γυναίκα φωτογραφίζεται σε ένα λιβάδι με ηλιοτρόπια, στην επαρχία Λοπ Μπουρί της Ταϊλάνδης.
REUTERS / CHAIWAT SUBPRASOM

Μια γυναίκα φωτογραφίζεται σε ένα λιβάδι με ηλιοτρόπια, στην επαρχία Λοπ Μπουρί της Ταϊλάνδης.

Η εποχή των «selfies». Τουρίστας από τη Νότια Κορέα χρησιμοποιεί ένα μπαστούνι για «selfies» έξω από το Καπιτώλιο την περίοδο της διακοπής λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης το 2013.
REUTERS / LARRY DOWNING

Τουρίστας από τη Νότια Κορέα χρησιμοποιεί ένα μπαστούνι για «selfies» έξω από το Καπιτώλιο την περίοδο της διακοπής λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης το 2013.

Η εποχή των «selfies». Ο άντρας της φωτογραφίας κάνει ένα διάλειμμα για μια ανάσα και μια φωτογραφία, κατά τη διάρκεια αγώνα δρόμου στο Σίδνεϊ.
REUTERS / DANIEL MUNOZ

Ο άντρας της φωτογραφίας κάνει ένα διάλειμμα για μια ανάσα και μια φωτογραφία, κατά τη διάρκεια αγώνα δρόμου στο Σίδνεϊ.

Η εποχή των «selfies». Τουρίστες που επισκέπτονται τη Βραζιλία με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο του Ιουνίου 2014, φωτογραφίζονται με φόντο το διάσημο άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή στο Ρίο ντε Τζανέιρο. 
REUTERS / TONY GENTILE

Τουρίστες που επισκέπτονται τη Βραζιλία με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο του Ιουνίου 2014, φωτογραφίζονται με φόντο το διάσημο άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή στο Ρίο ντε Τζανέιρο.