Multimedia

Βερολίνο: Η νύχτα που έπεσε το Τείχος

Κυριακή, 09 Νοεμβρίου 2014 21:51

Στις 12 Ιουνίου 1987, ο αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρήγκαν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του μπροστά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, απευθύνθηκε στο Σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και, ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων κόσμου τον κάλεσε ευθέως να γκρεμίσει το Τείχος και ουσιαστικά να τελειώσει τον Ψυχρό Πόλεμο.

Το Τείχος του Βερολίνου έπεσε δύο χρόνια αργότερα, τη νύχτα της 9ης Νοεμβρίου 1989 μετά από 28 χρόνια. Το τείχος του Βερολίνου δεν χώρισε μόνο μια πόλη αλλά μια ολόκληρη εποχή σε δύο κομμάτια με αγεφύρωτες αντιθέσεις που σφράγισαν το τελευταίο μισό του 20ου αιώνα. Το Τείχος έγινε το σύμβολο του χωρισμού, του χωρισμού της Γερμανίας, του χωρισμού της Ευρώπης, του χωρισμού των κομμουνιστών ανατολικών από τους δημοκράτες δυτικούς.

 Η κατασκευή του Τείχους ξεκίνησε στις 13 Αυγούστου 1961. Μονάδες του Εθνικού Λαϊκού Στρατού άρχισαν να κλείνουν τους δρόμους και τις τροχιές των μέσων μεταφοράς προς το Δυτικό Βερολίνο. Όλες οι συγκοινωνίες μεταξύ των δύο τομέων της πόλης διακόπηκαν.

Στις 9 Νοεμβρίου 1989, ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Γκίντερ Σαμπόβσκι δίνει συνέντευξη Τύπου στους ξένους ανταποκριτές, ανακοινώνοντας το άνοιγμα των εσωτερικών γερμανικών συνόρων. Το Τείχος πέφτει με χιλιάδες πολίτες να βρίσκονται και στις δύο πλευρές, να κλαίνε και να αγκαλιάζονται πανηγυρίζοντας, σφραγίζοντας με τρόπο εμβληματικό μία από τις πιο σημαντικές στιγμές στη σύγχρονη ευρωπαϊκή Ιστορία