Multimedia

Βερολίνο: Η νύχτα που έπεσε το Τείχος

Κυριακή, 09 Νοεμβρίου 2014 21:51

Στις 12 Ιουνίου 1987, ο αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρήγκαν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του μπροστά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, απευθύνθηκε στο Σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και, ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων κόσμου τον κάλεσε ευθέως να γκρεμίσει το Τείχος και ουσιαστικά να τελειώσει τον Ψυχρό Πόλεμο.

Το Τείχος του Βερολίνου έπεσε δύο χρόνια αργότερα, τη νύχτα της 9ης Νοεμβρίου 1989 μετά από 28 χρόνια. Το τείχος του Βερολίνου δεν χώρισε μόνο μια πόλη αλλά μια ολόκληρη εποχή σε δύο κομμάτια με αγεφύρωτες αντιθέσεις που σφράγισαν το τελευταίο μισό του 20ου αιώνα. Το Τείχος έγινε το σύμβολο του χωρισμού, του χωρισμού της Γερμανίας, του χωρισμού της Ευρώπης, του χωρισμού των κομμουνιστών ανατολικών από τους δημοκράτες δυτικούς.

 Η κατασκευή του Τείχους ξεκίνησε στις 13 Αυγούστου 1961. Μονάδες του Εθνικού Λαϊκού Στρατού άρχισαν να κλείνουν τους δρόμους και τις τροχιές των μέσων μεταφοράς προς το Δυτικό Βερολίνο. Όλες οι συγκοινωνίες μεταξύ των δύο τομέων της πόλης διακόπηκαν.

Στις 9 Νοεμβρίου 1989, ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Γκίντερ Σαμπόβσκι δίνει συνέντευξη Τύπου στους ξένους ανταποκριτές, ανακοινώνοντας το άνοιγμα των εσωτερικών γερμανικών συνόρων. Το Τείχος πέφτει με χιλιάδες πολίτες να βρίσκονται και στις δύο πλευρές, να κλαίνε και να αγκαλιάζονται πανηγυρίζοντας, σφραγίζοντας με τρόπο εμβληματικό μία από τις πιο σημαντικές στιγμές στη σύγχρονη ευρωπαϊκή Ιστορία

Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Εργάτες υψώνουν το τείχος στο Bernauer Strasse, στο Βερολίνο (Φωτογραφία αρχείου, Αύγουστος 1961).
EPA / STR

Εργάτες υψώνουν το τείχος στο Bernauer Strasse, στο Βερολίνο (Φωτογραφία αρχείου, Αύγουστος 1961).

Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Ο δήμαρχος του Βερολίνου Ρίτσαρντ φον Βάιζσεκερ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρήγκαν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ στο σημείο ελέγχου Τσάρλι στο Βερολίνο (φωτογραφία αρχείου, 11 Ιουνίου 1982).
EPA / DIETER HESPE

Ο δήμαρχος του Βερολίνου Ρίτσαρντ φον Βάιζσεκερ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρήγκαν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ στο σημείο ελέγχου Τσάρλι στο Βερολίνο (φωτογραφία αρχείου, 11 Ιουνίου 1982).

Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Ο αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρήγκαν, κατά τη διάρκεια της ιστορικής ομιλίας του μπροστά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, όπου καλεί τον Σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ να γκρεμίσει το Τείχος (φωτογραφία αρχείου, 12 Ιουνίου 1987).
EPA / STR

Ο αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρήγκαν, κατά τη διάρκεια της ιστορικής ομιλίας του μπροστά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, όπου καλεί τον Σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ να γκρεμίσει το Τείχος (φωτογραφία αρχείου, 12 Ιουνίου 1987).

Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Γκίντερ Σαμπόβσκι δίνει συνέντευξη Τύπου στους ξένους ανταποκριτές (φωτογραφία αρχείου, 9 Νοεμβρίου 1989).
EPA / STR

Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Γκίντερ Σαμπόβσκι δίνει συνέντευξη Τύπου στους ξένους ανταποκριτές (φωτογραφία αρχείου, 9 Νοεμβρίου 1989).

Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Κόσμος πανηγυρίζει πάνω στο Τείχος του Βερολίνου μπροστά από την Πύλη του Βραδεμβούργου, μετά την ανακοίνωση για το άνοιγμα των συνόρων της Ανατολικής Γερμανίας στο Βερολίνο (φωτογραφία αρχείου, 10 Νοεμβρίου 1989).
REUTERS / STAFF

Κόσμος πανηγυρίζει πάνω στο Τείχος του Βερολίνου μπροστά από την Πύλη του Βραδεμβούργου, μετά την ανακοίνωση για το άνοιγμα των συνόρων της Ανατολικής Γερμανίας στο Βερολίνο (φωτογραφία αρχείου, 10 Νοεμβρίου 1989).

Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Πολίτες από την Ανατολική Γερμανία σκαρφαλώνουν στο Τείχος του Βερολίνου στην Πύλη του Βραδεμβούργου, μετά την ανακοίνωση για το άνοιγμα των συνόρων της Ανατολικής Γερμανίας στο Βερολίνο (φωτογραφία αρχείου, 9 Νοεμβρίου 1989).
REUTERS / STAFF

Πολίτες από την Ανατολική Γερμανία σκαρφαλώνουν στο Τείχος του Βερολίνου στην Πύλη του Βραδεμβούργου, μετά την ανακοίνωση για το άνοιγμα των συνόρων της Ανατολικής Γερμανίας στο Βερολίνο (φωτογραφία αρχείου, 9 Νοεμβρίου 1989).

Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Πολίτες της Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας πανηγυρίζουν καθώς σκαρφαλώνουν το Τείχος του Βερολίνου, στην Πύλη του Βραδεμβούργου, μετά την ανακοίνωση του ανοίγματος των ανατολικογερμανικών συνόρων στο Βερολίνο (φωτογραφία αρχείου, 9 Νοεμβρίου 1989).
REUTERS / FABRIZIO BENSCH

Πολίτες της Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας πανηγυρίζουν καθώς σκαρφαλώνουν το Τείχος του Βερολίνου, στην Πύλη του Βραδεμβούργου, μετά την ανακοίνωση του ανοίγματος των ανατολικογερμανικών συνόρων στο Βερολίνο (φωτογραφία αρχείου, 9 Νοεμβρίου 1989).

Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Ένας άνδρας χτυπά με σφυρί ένα τμήμα του Τείχους του Βερολίνου, κοντά στην Πύλη του Βραδεμβούργου, μετά την ανακοίνωση για το άνοιγμα των συνόρων της Ανατολικής Γερμανίας στο Βερολίνο (φωτογραφία αρχείου, 9 Νοεμβρίου 1989).
REUTERS / FABRIZIO BENSCH

Ένας άνδρας χτυπά με σφυρί ένα τμήμα του Τείχους του Βερολίνου, κοντά στην Πύλη του Βραδεμβούργου, μετά την ανακοίνωση για το άνοιγμα των συνόρων της Ανατολικής Γερμανίας στο Βερολίνο (φωτογραφία αρχείου, 9 Νοεμβρίου 1989).

Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Πολίτες της Δυτικής Γερμανίας κάθονται πάνω στο Τείχος του Βερολίνου κοντά στο σημείο ελέγχου Τσάρλι, μετά την ανακοίνωση για το άνοιγμα των συνόρων της Ανατολικής Γερμανίας στο Βερολίνο (φωτογραφία αρχείου, 9 Νοεμβρίου 1989).
REUTERS / FABRIZIO BENSCH

Πολίτες της Δυτικής Γερμανίας κάθονται πάνω στο Τείχος του Βερολίνου κοντά στο σημείο ελέγχου Τσάρλι, μετά την ανακοίνωση για το άνοιγμα των συνόρων της Ανατολικής Γερμανίας στο Βερολίνο (φωτογραφία αρχείου, 9 Νοεμβρίου 1989).

Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Βερολινέζοι καταστρέφουν τμήμα του Τείχους του Βερολίνου μπροστά από την Πύλη του Βραδεμβούργου, μετά την ανακοίνωση για το άνοιγμα των συνόρων της Ανατολικής Γερμανίας στο Βερολίνο (φωτογραφία αρχείου, 9 Νοεμβρίου 1989).
REUTERS / FABRIZIO BENSCH

Βερολινέζοι καταστρέφουν τμήμα του Τείχους του Βερολίνου μπροστά από την Πύλη του Βραδεμβούργου, μετά την ανακοίνωση για το άνοιγμα των συνόρων της Ανατολικής Γερμανίας στο Βερολίνο (φωτογραφία αρχείου, 9 Νοεμβρίου 1989).

Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Πολίτες από την Ανατολική Γερμανία σκαρφαλώνουν στο Τείχος του Βερολίνου στην Πύλη του Βραδεμβούργου, μετά την ανακοίνωση για το άνοιγμα των συνόρων της Ανατολικής Γερμανίας στο Βερολίνο (φωτογραφία αρχείου, 9 Νοεμβρίου 1989).
REUTERS / STAFF

Πολίτες από την Ανατολική Γερμανία σκαρφαλώνουν στο Τείχος του Βερολίνου στην Πύλη του Βραδεμβούργου, μετά την ανακοίνωση για το άνοιγμα των συνόρων της Ανατολικής Γερμανίας στο Βερολίνο (φωτογραφία αρχείου, 9 Νοεμβρίου 1989).

Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Μία γυναίκα από το Δυτικό Βερολίνο αγκαλιάζει ένα πολίτη από την Ανατολική πλευρά, στο σημείο ελέγχου Invalidenstrasse, μετά την ανακοίνωση για το άνοιγμα των συνόρων της Ανατολικής Γερμανίας στο Βερολίνο (φωτογραφία αρχείου, 10 Νοεμβρίου 1989).
REUTERS / FABRIZIO BENSCH

Μία γυναίκα από το Δυτικό Βερολίνο αγκαλιάζει ένα πολίτη από την Ανατολική πλευρά, στο σημείο ελέγχου Invalidenstrasse, μετά την ανακοίνωση για το άνοιγμα των συνόρων της Ανατολικής Γερμανίας στο Βερολίνο (φωτογραφία αρχείου, 10 Νοεμβρίου 1989).

Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Πολίτες του Δυτικού Βερολίνου υποδέχονται τον κόσμο που περνά το σημείο ελέγχου Invalidenstrasse, μετά την ανακοίνωση για το άνοιγμα των συνόρων της Ανατολικής Γερμανίας στο Βερολίνο (φωτογραφία αρχείου, 10 Νοεμβρίου 1989).
REUTERS / FABRIZIO BENSCH

Πολίτες του Δυτικού Βερολίνου υποδέχονται τον κόσμο που περνά το σημείο ελέγχου Invalidenstrasse, μετά την ανακοίνωση για το άνοιγμα των συνόρων της Ανατολικής Γερμανίας στο Βερολίνο (φωτογραφία αρχείου, 10 Νοεμβρίου 1989).

Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Κόσμος προσπαθεί να σκαρφαλώσει στο Τείχος του Βερολίνου, κοντά στην Πύλη του Βραδεμβούργου, μετά την ανακοίνωση για το άνοιγμα των συνόρων της Ανατολικής Γερμανίας στο Βερολίνο (φωτογραφία αρχείου, 10 Νοεμβρίου 1989).
REUTERS / STAFF

Κόσμος προσπαθεί να σκαρφαλώσει στο Τείχος του Βερολίνου, κοντά στην Πύλη του Βραδεμβούργου, μετά την ανακοίνωση για το άνοιγμα των συνόρων της Ανατολικής Γερμανίας στο Βερολίνο (φωτογραφία αρχείου, 10 Νοεμβρίου 1989).

Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Κάτοικοι του Ανατολικού Βερολίνου περνούν στο Δυτικό Βερολίνο, από το συνοριακό πέρασμα στο Bernauer Strasse, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου (φωτογραφία αρχείου, 11 Νοεμβρίου 1989).
EPA / STR

Κάτοικοι του Ανατολικού Βερολίνου περνούν στο Δυτικό Βερολίνο, από το συνοριακό πέρασμα στο Bernauer Strasse, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου (φωτογραφία αρχείου, 11 Νοεμβρίου 1989).

Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Κόσμος πανηγυρίζει πάνω στο Τείχος του Βερολίνου, μετά την ανακοίνωση για το άνοιγμα των συνόρων της Ανατολικής Γερμανίας στο Βερολίνο (φωτογραφία αρχείου, 11 Νοεμβρίου 1989).
EPA / STR

Κόσμος πανηγυρίζει πάνω στο Τείχος του Βερολίνου, μετά την ανακοίνωση για το άνοιγμα των συνόρων της Ανατολικής Γερμανίας στο Βερολίνο (φωτογραφία αρχείου, 11 Νοεμβρίου 1989).

Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Συνοριοφύλακες του Ανατολικού Βερολίνου στέκονται επάνω στο Τείχος του Βερολίνου, μπροστά στην Πύλη του Βραδεμβούργου (φωτογραφία αρχείου, 11 Νοεμβρίου 1989).
REUTERS / STAFF

Συνοριοφύλακες του Ανατολικού Βερολίνου στέκονται επάνω στο Τείχος του Βερολίνου, μπροστά στην Πύλη του Βραδεμβούργου (φωτογραφία αρχείου, 11 Νοεμβρίου 1989).

Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Εκατοντάδες συνοριοφύλακες του Ανατολικού Βερολίνου στέκονται επάνω στο Τείχος του Βερολίνου στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, καθώς χιλιάδες πολίτες του Δυτικού Βερολίνου έχουν συγκεντρωθεί μπροστά στο Τείχος (φωτογραφία αρχείου, 11 Νοεμβρίου 1989).
REUTERS / STAFF

Εκατοντάδες συνοριοφύλακες του Ανατολικού Βερολίνου στέκονται επάνω στο Τείχος του Βερολίνου στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, καθώς χιλιάδες πολίτες του Δυτικού Βερολίνου έχουν συγκεντρωθεί μπροστά στο Τείχος (φωτογραφία αρχείου, 11 Νοεμβρίου 1989).

Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Αυτοκίνητα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας περνούν στη Δυτική Γερμανία, στο συνοριακό πέρασμα Herleshausen (φψτογραφία αρχείου, 11 Νοεμβρίου 1989).
EPA / KAI-UWE WAERNER

Αυτοκίνητα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας περνούν στη Δυτική Γερμανία, στο συνοριακό πέρασμα Herleshausen (φψτογραφία αρχείου, 11 Νοεμβρίου 1989).

Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Κόσμος προσπαθεί να καταστρέψει τμήμα του Τείχους του Βερολίνου, καθώς συνοριοφύλακες του Ανατολικού Βερολίνου παρακολουθούν από ψηλά (φωτογραφία αρχείου, 11 Νοεμβρίου 1989).
REUTERS / STAFF

Κόσμος προσπαθεί να καταστρέψει τμήμα του Τείχους του Βερολίνου, καθώς συνοριοφύλακες του Ανατολικού Βερολίνου παρακολουθούν από ψηλά (φωτογραφία αρχείου, 11 Νοεμβρίου 1989).

Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Ένα κορίτσι από τη Δυτική Γερμανία χτυπά με πέτρα τμήμα του Τείχους του Βερολίνου (φωτογραφία αρχείου, 19 Νοεμβρίου 1989).
REUTERS / MICHAEL URBAN

Ένα κορίτσι από τη Δυτική Γερμανία χτυπά με πέτρα τμήμα του Τείχους του Βερολίνου (φωτογραφία αρχείου, 19 Νοεμβρίου 1989).

Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Πολίτες του Βερολίνου στέκονται πάνω στο Τείχος του Βερολίνου κρατώντας μία Γερμανική σημαία και ένα πανό που λέει «Πατρίδα Ενωμένη Γερμανία» (
EPA / STR

Πολίτες του Βερολίνου στέκονται πάνω στο Τείχος του Βερολίνου κρατώντας μία Γερμανική σημαία και ένα πανό που λέει «Πατρίδα Ενωμένη Γερμανία» ('Deutschland Einig Vaterland'). (φωτογραφία αρχείου, 22 Δεκεμβρίου 1989).

Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Μεγάλο τμήμα του Τείχους του Βερολίνου ανυψώνεται με γερανό, κοντά στην Πύλη του Βραδεμβούργου στο Ανατολικό Βερολίνο (φωτογραφία αρχείου, 20 Φεβρουαρίου 1990).
REUTERS / STAFF

Μεγάλο τμήμα του Τείχους του Βερολίνου ανυψώνεται με γερανό, κοντά στην Πύλη του Βραδεμβούργου στο Ανατολικό Βερολίνο (φωτογραφία αρχείου, 20 Φεβρουαρίου 1990).

Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρήγκαν, φωτογραφίζεται στο τείχος του Βερολίνου με ένα σφυρί, κοντά στην Πύλη του Βραδεμβούργου, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Γερμανία (φωτογραφία αρχείου, 12 Σεπτεμβρίου 1990).
EPA / WOLFGANG KUMM

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρήγκαν, φωτογραφίζεται στο τείχος του Βερολίνου με ένα σφυρί, κοντά στην Πύλη του Βραδεμβούργου, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Γερμανία (φωτογραφία αρχείου, 12 Σεπτεμβρίου 1990).

Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Εγκαταλελειμμένη συνοριακή περιοχή στο Ανατολικό Βερολίνο (φωτογραφία αρχείου, Ιούνιος 1990).
EPA / MAURITZ ANTIN

Εγκαταλελειμμένη συνοριακή περιοχή στο Ανατολικό Βερολίνο (φωτογραφία αρχείου, Ιούνιος 1990).

Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Αξιωματικός της στρατιωτικής αστυνομίας των Συμμαχικών Δυνάμεων επιβλέπει καθώς συνοριακά στρατεύματα της Ανατολικής Γερμανίας διαλύουν με βαριά μηχανήματα τμήματα του τείχους του Βερολίνου και καθαρίζουν τα μπάζα από την ανατολική γερμανική πλευρά του Τείχους, κοντά στην Πύλη του Βραδεμβούργου (Φωτογραφία αρχείου, Ιανουάριος 1990).
EPA / MAURITZ ANTIN

Αξιωματικός της στρατιωτικής αστυνομίας των Συμμαχικών Δυνάμεων επιβλέπει καθώς συνοριακά στρατεύματα της Ανατολικής Γερμανίας διαλύουν με βαριά μηχανήματα τμήματα του τείχους του Βερολίνου και καθαρίζουν τα μπάζα από την ανατολική γερμανική πλευρά του Τείχους, κοντά στην Πύλη του Βραδεμβούργου (Φωτογραφία αρχείου, Ιανουάριος 1990).

Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Δύο άνδρες στέκονται στην κορυφή ενός εγκαταλελειμμένου παρατηρητηρίου των συνοριακών στρατευμάτων της Ανατολικής Γερμανίας, στην ανατολική πλευρά του Τείχους του Βερολίνου, στη γωνία των οδών Scheringstrasse και Gartenstrasse, στο Βερολίνο. Ο δρόμος που περνά από κάτω, χρησιμοποιούνταν από τα συνοριακά στρατεύματα για τις περιπολίες τους (φωτογραφία αρχείου, Ιούνιος 1990).
EPA / MAURITZ ANTIN

Δύο άνδρες στέκονται στην κορυφή ενός εγκαταλελειμμένου παρατηρητηρίου των συνοριακών στρατευμάτων της Ανατολικής Γερμανίας, στην ανατολική πλευρά του Τείχους του Βερολίνου, στη γωνία των οδών Scheringstrasse και Gartenstrasse, στο Βερολίνο. Ο δρόμος που περνά από κάτω, χρησιμοποιούνταν από τα συνοριακά στρατεύματα για τις περιπολίες τους (φωτογραφία αρχείου, Ιούνιος 1990).

Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Προμηθευτής από τη Δυτική Γερμανία πωλεί προϊόντα από το φορτηγό του, στο Ανατολικό Βερολίνο (φωτογραφία αρχείου, Ιούνιος 1990).
EPA / MAURITZ ANTIN

Προμηθευτής από τη Δυτική Γερμανία πωλεί προϊόντα από το φορτηγό του, στο Ανατολικό Βερολίνο (φωτογραφία αρχείου, Ιούνιος 1990).

Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Ένα νεαρό αγόρι παρακολουθεί μία μπουλντόζα να διαλύει τμήμα του Τείχους στην ανατολική πλευρά, το οποίο χώριζε κατοικημένες περιοχές του Ανατολικού (αριστερά) και του Δυτικού Βερολίνου (δεξιά). (φωτογραφία αρχείου, Ιούνιος 1990)
EPA / MAURITZ ANTIN

Ένα νεαρό αγόρι παρακολουθεί μία μπουλντόζα να διαλύει τμήμα του Τείχους στην ανατολική πλευρά, το οποίο χώριζε κατοικημένες περιοχές του Ανατολικού (αριστερά) και του Δυτικού Βερολίνου (δεξιά). (φωτογραφία αρχείου, Ιούνιος 1990)

Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Ένα ζευγάρι περνά μπροστά μία τοιχογραφία στο Τείχος του Βερολίνου, του Ρώσου καλλιτέχνη Dmitrij Vrubel (φωτογραφία αρχείου, Ιούνιος 1990). Η τοιχογραφία απεικονίζει ένα φιλί μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ Λεονίντ Μπρέζνιεφ και του ομολόγου του Έριχ Χόνεκερ (δεξιά) από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας.
EPA / MAURITZ ANTIN

Ένα ζευγάρι περνά μπροστά μία τοιχογραφία στο Τείχος του Βερολίνου, του Ρώσου καλλιτέχνη Dmitrij Vrubel (φωτογραφία αρχείου, Ιούνιος 1990). Η τοιχογραφία απεικονίζει ένα φιλί μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ Λεονίντ Μπρέζνιεφ και του ομολόγου του Έριχ Χόνεκερ (δεξιά) από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Προμηθευτές από τη Δυτική Γερμανία, πωλούν φρέσκα λαχανικά με ένα νοικιασμένο φορτηγό, σε κόσμο στο Ανατολικό Βερολίνο (φωτογραφία αρχείου, Ιούνιος 1990).
EPA / MAURITZ ANTIN

Προμηθευτές από τη Δυτική Γερμανία, πωλούν φρέσκα λαχανικά με ένα νοικιασμένο φορτηγό, σε κόσμο στο Ανατολικό Βερολίνο (φωτογραφία αρχείου, Ιούνιος 1990).