Μπείτε στον κόσμο των προνομίων της Ναυτεμπορικής. Γίνετε συνδρομητής στην έντυπη έκδοση και αποκτήστε άμεση πρόσβαση σε όλα τα Premium Services.
Ο φωτογράφος του Reuters, Βόλφγκανγκ Ρατάι ταξίδεψε στο βόρειο Πακιστάν για να κάνει πεζοπορία στο μονοπάτι της κατασκήνωσης βάσης του Κ2. Γνωστό και ως «Άγριο Βουνό», λόγω της δυσκολίας ανάβασής του και του μεγάλου ποσοστού θνησιμότητας όσων επιχειρούν το «κατακτήσουν», το Κ2 είναι το δεύτερο ψηλότερο όρος στον κόσμο και μία από τις 14 κορυφές που ξεπερνούν τα 8.000 μέτρα. Βρίσκεται στην οροσειρά Καρακορούμ στο Πακιστάν, το γεωγραφικό ανάγλυφο του οποίου το καθιστά παράδεισο για τους ορειβάτες.
Το όνομα Κ2 προέκυψε από τη σημειογραφία που χρησιμοποιήθηκε στη Μεγάλη Τοπογραφική Επιθεώρηση. Ο Τόμας Μοντγκόμερι έκανε μια πρώτη έρευνα της οροσειράς Καρακορούμ και σχεδίασε τις δύο ψηλότερες κορυφές σημειώνοντάς τις ως Κ1 και Κ2. Η πολιτική της Μεγάλης Τοπογραφικής Επιθεώρησης προέβλεπε τη χρήση τοπικών ονομάτων όπου αυτό ήταν δυνατό. Το Κ1 βρέθηκε ότι είναι το όρος που οι ντόπιοι αποκαλούσαν Μασερμπρούμ. Όμως το Κ2, κυρίως λόγω της απομακρυσμένης θέσης του, δεν είχε τοπικό όνομα. Το βουνό δεν είναι ορατό από το Ασκόλε, το τελευταίο χωριό νότια και διακρίνεται αμυδρά μόνο στο τέλος του παγετώνα Μπαλτόρο, πέρα από τον οποίο πολύ λίγοι ντόπιοι διακινδύνεψαν να εξερευνήσουν.
Σε πιο ειρηνικές περιόδους, η παρθένα ομορφιά του βόρειου τμήματος του Πακιστάν αποτελούσε πόλο έλξης για τους τουρίστες, ωστόσο η ανάπτυξη μιας δυνητικά επικερδούς βιομηχανίας υπονομεύεται από τα συχνά ξεσπάσματα βίας. Ο αριθμός των ορειβατικών και πεζοπορικών αποστολών έχει πια συρρικνωθεί, στερώντας πολύτιμα έσοδα από τις κοινότητες των ντόπιων που εξαρτώνται οικονομικά από τις ορειβατικές δραστηριότητες.
Το φεγγάρι φωτίζει το σημείο Κονκόρντια, κοντά στο K2, το δεύτερο ψηλότερο βουνό του κόσμου, όπου έχουν κατασκηνώσει τα μέλη της αποστολής.
Αχθοφόροι καθοδηγούν τα μουλάρια τους έξω από το χωριό Ασκόλι στο Πακιστάν. Οι ντόπιοι που εργάζονται ως αχθοφόροι των ορειβατικών και πεζοπορικών αποστολών αμείβονται με 700 πακιστανικές ρουπίες (5,4 ευρώ) ανά ημέρα για μεταφορά φορτίου βάρους 25 κιλών. Οι ιδιοκτήτες μουλαριών κερδίζουν τα τριπλάσια χρήματα, καθώς τα ζώα μεταφέρουν βάρος 75 κιλών.
Το δεύτερο ψηλότερο βουνό στον κόσμο, Κ2 (στο βάθος) και το ύψους 8.051 μ. Μπρόουντ Πικ (δεξιά) όπως διακρίνονται υπό το φως του φεγγαριού, από το σημείο Κονκόρντια, όπου συναντώνται οι παγετώνες Μπαλτόρο και Γκόντουιν-Όστεν. Την ώρα που άλλα σημεία του Πακιστάν πλήττονταν από πλημμύρες, το Κονκόρντια καλυπτόταν από ασυνήθιστα μεγάλη για την εποχή ποσότητα χιονιού.
Αχθοφόρος προσπαθεί να προστατεύσει τα άκρα του από το κρύο, καθώς περπατά στο σημείο Κονκόρντια, όπου συναντώνται οι παγετώνες Μπαλτόρο και Γκόντουιν-Όστεν.
Αχθοφόρος περπατά δίπλα σε ποτάμι, κοντά σε σημείο ανάπαυσης στο Πατζού.
Η ομάδα των πεζοπόρων περνά πάνω από γέφυρα στον ποταμό Μπραλντού.
Πακιστανοί στρατιώτες περπατούν κρατώντας τα όπλα τους στο μονοπάτι προς την κατασκήνωση βάσης του Κ2.
Πεζοπόρος στέκεται στην κοιλάδα του ποταμού Μπαλντρού στο Μπαρντουμάλ.
Νεαρός αχθοφόρος παίζει με αυτοσχέδιο ελικοπτεράκι από πλαστικά μπουκάλια, το οποίο κινείται χάρη σε νερό που προέρχεται από τον παγετώνα.
Ένα μοσχαράκι τρέχει, έχοντας μόλις διασχίσει τη γέφυρα που διακρίνεται στο φόντο και η οποία περνά πάνω από τον ποταμό Μπραλντού.
Αγρότης καθοδηγεί τα μουλάρια του σε βραχώδες μονοπάτι στον παγετώνα Μπαλτόρο.
Κάτοικος του χωριού Ασκόλε μεταφέρει καυσόξυλα.
Σκηνές πεζοπόρων βρίσκονται τοποθετημένες στην κοιλάδα του ποταμού Μπραλντού κοντά στον παγετώνα Μπαλτόρο.
Ο οικοδόμος και πρώην μάγειρας σε πολυτελή ξενοδοχεία, Σουκρουλάχ Μπάιγκ ετοιμάζει γεύμα με λαχανικά στο χωριό Ασκόλε.
Ο μάγειρας Σουκρουλάχ Μπάιγκ κουρεύει τον οδηγό της αποστολής Μουτζίμπ Ουρ-Ραχμάν κοντά στον ποταμό Μπαρντουμάλ.
Τρία αγόρια κουβαλούν σανό, στο χωριό Ασκόλε, στην οροσειρά Καρακορούμ του Πακιστάν.
Τα ονόματα των αχθοφόρων και των μελών πρόσφατης πεζοπορικής αποστολής διακρίνονται πάνω σε βράχο κοντά στο σημείο Κοροφόνγκ.
Στάση για ξεκούραση και νερό. Ένα μουλάρι κοστίζει 120.000 - 150.000 πακιστανικές ρουπίες (870 - 1.100 ευρώ) και μπορεί να αποφέρει έσοδα έως και 16 ευρώ την ημέρα στον ιδιοκτήτη του.
Ιαπωνική πεζοπορική αποστολή ανεβαίνει σε βραχώδη πλαγιά στον παγετώνα Μπαλτόρο, στην οροσειρά Καρακορούμ του Πακιστάν.
Τα πόδια του 33χρονου αχθοφόρου Ιμπραήμ Σίνο ύστερα από 16 ημέρες πεζοπορίας.
Αχθοφόροι περνούν με δυσκολία από έκταση που καλύπτεται από παχύ στρώμα χιονιού, στον παγετώνα Μπαλτόρο.
Κουφάρι ζώου που κουβαλούσε φορτίο για παλαιότερη αποστολή.
Αχθοφόροι μεταφέρουν ζωντανά κοτόπουλα, τα οποία αποτελούν την προμήθεια φρέσκου κρέατος στη διάρκεια της πεζοπορικής διαδρομής.
Ο μάγειρας της αποστολής ετοιμάζει τσαπάτι (είδος ψωμιού).
Ο 35χρονος Χασάν Τράμπα σηκώνει το φορτίο του.
Αχθοφόροι συζητούν με τον οδηγό της αποστολής, Μουτζίμπ Ουρ-Ραχμάν στο χωριό Ασκόλε στην οροσειρά Καρακορούμ.
Μέλος της αποστολής από τη Γερμανία αφαιρεί το χιόνι από την είσοδο σκηνής που έχει στηθεί στο σημείο Κονκόρντια και χρησιμοποιείται ως κουζίνα.
Αχθοφόρος καθοδηγεί την 26χρονη πεζοπόρο από το Χονγκ Κονγκ, Ιβόν Γιπ σε μονοπάτι στον παγετώνα Μπαλτόρο.
Εντυπωσιακή η θέα που ξεδιπλώνεται μπροστά τα μάτια των πεζοπόρων που περνούν από τμήμα του παγετώνα Μπαλτόρο, το οποίο είναι καλυμμένο από πυκνό στρώμα χιονιού.
Αχθοφόροι ζυγίζουν το φορτίο τους, κατά τη διάρκεια στάσης για ανάπαυση στην περιοχή Πατζού στην οροσειρά Καρακορούμ.
Ο αχθοφόρος Χασάν Γκαμπ Κορ μεταφέρει ένα ζωντανό κοτόπουλο, πριν την έναρξη της πεζοπορικής διαδρομής προς την κατασκήνωση βάσης του K2.
Μια παρέα παιδιών του απόμακρου ορεινού χωριού Ασκόλε ποζάρει στο φωτογραφικό φακό.