Μπείτε στον κόσμο των προνομίων της Ναυτεμπορικής. Γίνετε συνδρομητής στην έντυπη έκδοση και αποκτήστε άμεση πρόσβαση σε όλα τα Premium Services.
Ο φωτογράφος του Reuters, Βόλφγκανγκ Ρατάι ταξίδεψε στο βόρειο Πακιστάν για να κάνει πεζοπορία στο μονοπάτι της κατασκήνωσης βάσης του Κ2. Γνωστό και ως «Άγριο Βουνό», λόγω της δυσκολίας ανάβασής του και του μεγάλου ποσοστού θνησιμότητας όσων επιχειρούν το «κατακτήσουν», το Κ2 είναι το δεύτερο ψηλότερο όρος στον κόσμο και μία από τις 14 κορυφές που ξεπερνούν τα 8.000 μέτρα. Βρίσκεται στην οροσειρά Καρακορούμ στο Πακιστάν, το γεωγραφικό ανάγλυφο του οποίου το καθιστά παράδεισο για τους ορειβάτες.
Το όνομα Κ2 προέκυψε από τη σημειογραφία που χρησιμοποιήθηκε στη Μεγάλη Τοπογραφική Επιθεώρηση. Ο Τόμας Μοντγκόμερι έκανε μια πρώτη έρευνα της οροσειράς Καρακορούμ και σχεδίασε τις δύο ψηλότερες κορυφές σημειώνοντάς τις ως Κ1 και Κ2. Η πολιτική της Μεγάλης Τοπογραφικής Επιθεώρησης προέβλεπε τη χρήση τοπικών ονομάτων όπου αυτό ήταν δυνατό. Το Κ1 βρέθηκε ότι είναι το όρος που οι ντόπιοι αποκαλούσαν Μασερμπρούμ. Όμως το Κ2, κυρίως λόγω της απομακρυσμένης θέσης του, δεν είχε τοπικό όνομα. Το βουνό δεν είναι ορατό από το Ασκόλε, το τελευταίο χωριό νότια και διακρίνεται αμυδρά μόνο στο τέλος του παγετώνα Μπαλτόρο, πέρα από τον οποίο πολύ λίγοι ντόπιοι διακινδύνεψαν να εξερευνήσουν.
Σε πιο ειρηνικές περιόδους, η παρθένα ομορφιά του βόρειου τμήματος του Πακιστάν αποτελούσε πόλο έλξης για τους τουρίστες, ωστόσο η ανάπτυξη μιας δυνητικά επικερδούς βιομηχανίας υπονομεύεται από τα συχνά ξεσπάσματα βίας. Ο αριθμός των ορειβατικών και πεζοπορικών αποστολών έχει πια συρρικνωθεί, στερώντας πολύτιμα έσοδα από τις κοινότητες των ντόπιων που εξαρτώνται οικονομικά από τις ορειβατικές δραστηριότητες.