Multimedia

Η Ροζέτα εξερευνά το ηλιακό μας σύστημα

Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 18:51

Η «Ροζέτα», το πρώτο διαστημικό σκάφος που «συναντά από κοντά» έναν κομήτη, της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), σηματοδοτεί το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία της εξερεύνησης του Ηλιακού Συστήματος.

Ο στόχος της, ο κομήτης 67P/Churyumov–Gerasimenko  βρίσκεται σε μια ελλειπτική τροχιά 6,5 ετών που τον παρασύρει πέρα από τον Δία στο απώτατο σημείο του, σε ενδιάμεση απόσταση των τροχιών του Άρη και της Γης όταν βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο της ως προς τον Ήλιο. Η Ροζέτα θα τον συνοδεύει για πάνω από ένα χρόνο, καθώς θα κινούνται γύρω από τον Ήλιο και πάλι πίσω, έξω προς τον Δία.

Από την εκτόξευσή του το 2004, το διαστημόπλοιο Ροζέτα έπρεπε να κάνει τρία περάσματα από τη Γη για να βοηθηθεί από τη βαρύτητα και ένα από τον Άρη για να βοηθηθεί στην πορεία της για το ραντεβού της με τον κομήτη. Αυτή η πορεία επέτρεψε επίσης στη Ροζέτα να περάσει από τους αστεροειδείς Šteins και Lutetia, αποκτώντας άνευ προηγουμένου εικόνες και επιστημονικά δεδομένα για τα δύο αυτά αντικείμενα.