Multimedia

Αριέλ Σαρόν 1928 - 2014

Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2014 21:02

Έχασε τη μάχη για τη ζωή στις 11 Ιανουαρίου 2014, σε ηλικία 85 ετών, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν.

Ο Σαρόν είχε υποστεί βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο και εγκεφαλική αιμορραγία στις 4 Ιανουαρίου 2006, εν μέσω της εκστρατείας του για να επανεκλεγεί πρωθυπουργός, και από τότε βρισκόταν σε κώμα.

Ο πρώην στρατιωτικός Σαρόν, πρωθυπουργός από το 2001 ως το 2006, πιστώνεται την πρωτοβουλία για την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005. Γεννήθηκε στα υπο βρετανική διοίκηση παλαιστινιακά εδάφη το 1928. Μπήκε στο στρατό ενώ ήταν 14 ετών. Το 1973 αποστρατεύθηκε με το βαθμό του υποστρατήγου εν μέσω θύελλας για την τακτική που ακολούθησε στο Σινά κατά τη διάρκεια του πολέμου του Γιομ Κιπούρ εναντίον των Αράβων.

Εισήλθε στην πολιτική μέσω του ακροδεξιού Λικούντ κι εξελέγη βουλευτής. Το 1981 διορίστηκε υπουργός Άμυνας και ως αρχιτέκτονας της ισραηλινής εισβολής στο Λίβανο, το 1982 ξεκινά την επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Ειρήνη για τη Γαλιλαία» για να φτάσει στη Βηρυτό. Τα μέλη της PLO και ο Γιασέρ Αραφάτ εκδιώχθηκαν από το Λίβανο και ο Σαρόν γίνεται κόκκινο πανί για όλον τον αραβικό κόσμο. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι σφαγιάζονται από λιβανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις στους υπό ισραηλινό έλεγχο προσφυγικούς καταυλισμούς Σάμπρα και Σατίλα. Ο Σαρόν υποβάλει την παραίτησή του, ενώ η Δικαιοσύνη τον έκρινε ένοχο για έμμεση συμμετοχή στις δολοφονίες κι αποτυχία αποτροπής τους.

Έπειτα από ένα μεγάλο διάλειμμα, επέστρεψε σε υπουργική θέση υπό τον δεξιό συνασπισμό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου το 1996 και αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών και την διαπραγμάτευση με την Παλαιστινιακή Αρχή.