Multimedia

«Shutdown» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ

Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2013 14:28

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μερική διακοπή της λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης, μετά από εντολή της Υπηρεσίας Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, λόγω του αδιεξόδου στο Κογκρέσο για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ.

Για πρώτη φορά εδώ και 17 χρόνια, από το Πεντάγωνο μέχρι την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος όλες οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες οφείλουν να περιορίσουν αμέσως στο μίνιμουμ το προσωπικό τους. Οι υπηρεσίες εθνικής ασφαλείας και οι απαραίτητες υπηρεσίες εξαιρούνται.

Πάνω από 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι τέθηκαν από το πρωί της Τρίτης σε υποχρεωτική αργία, επί συνόλου δύο εκατομμυρίων. Το δυναμικό των ομοσπονδιακών υπηρεσιών μειώνεται στο μίνιμουμ, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει στο 5% του συνολικού δυναμικού. Οι υπάλληλοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αντιμετωπίζουν το φάσμα της αναγκαστικής αργίας και άδειας άνευ αποδοχών, χωρίς εγγύηση ότι θα λάβουν αναδρομικά το εισόδημα το οποίο θα χάσουν.

Στο πεδίο του τουρισμού, το σύνολο των εθνικών πάρκων της χώρας, που ανήκουν στον τομέα διαχείρισης της Υπηρεσίας Εθνικών Πάρκων, όπως το Γιοσέμιτι και το Γκραν Κάνιον, τα μουσεία Σμιθσόνιαν της Ουάσινγκτον, δεν άνοιξαν τις πόρτες τους.