Multimedia

Ούγκο Τσάβες 1954- 2013

Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2013 12:58

Ο Ούγκο Τσάβες πρωταγωνίστησε στην πολιτική σκηνή της Βενεζουέλας για περισσότερα από 14 χρόνια. Κυβερνούσε τη χώρα από το 1999, ενώ μόλις πριν από λίγους μήνες, στις 7 Οκτωβρίου του 2012, επανεκλέγη για τρίτη φορά στην ηγεσία της Βενεζουέλας με 56%.

Η πολιτική του καριέρα, παρέμεινε μέχρι το τέλος ανέγγιχτη από την εκλογική ήττα, ενώ το 2012 κατάφερε να ματαιώσει το πολιτικό πραξικόπημα, το οποίο τον είχε ανατρέψει για λίγες ώρες.

Ο Τσάβες είχε μια «ερωτική» σχέση με το πλήθος των οπαδών του, κατά τις ατελείωτες ομιλίες του, που μονοπωλούσαν και στα μέσα ενημέρωσης της Βενεζουέλας.

Φορούσε συνήθως στρατιωτική στολή με τον χαρακτηριστικό κόκκινο μπερέ, ενώ προς το τέλος της ζωής του, εμφανιζόταν με κόκκινα πουκάμισα ή με φόρμες με τα εθνικά χρώματα της Βενεζουέλας.

Από τον Ιούνιο του 2011 όταν διαγνώστηκε ο καρκίνος, υποβλήθηκε σε τέσσερις χειρουργικές επεμβάσεις στην Κούβα. Μετά από την τελευταία χειρουργική επέμβαση στην Αβάνα στις 11 Δεκεμβρίου, είχε σχεδόν εξαφανιστεί από το δημόσιο λόγο μέχρι και την ανακοίνωση του θανάτου του την Τρίτη.