Multimedia

Ούγκο Τσάβες 1954- 2013

Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2013 12:58

Ο Ούγκο Τσάβες πρωταγωνίστησε στην πολιτική σκηνή της Βενεζουέλας για περισσότερα από 14 χρόνια. Κυβερνούσε τη χώρα από το 1999, ενώ μόλις πριν από λίγους μήνες, στις 7 Οκτωβρίου του 2012, επανεκλέγη για τρίτη φορά στην ηγεσία της Βενεζουέλας με 56%.

Η πολιτική του καριέρα, παρέμεινε μέχρι το τέλος ανέγγιχτη από την εκλογική ήττα, ενώ το 2012 κατάφερε να ματαιώσει το πολιτικό πραξικόπημα, το οποίο τον είχε ανατρέψει για λίγες ώρες.

Ο Τσάβες είχε μια «ερωτική» σχέση με το πλήθος των οπαδών του, κατά τις ατελείωτες ομιλίες του, που μονοπωλούσαν και στα μέσα ενημέρωσης της Βενεζουέλας.

Φορούσε συνήθως στρατιωτική στολή με τον χαρακτηριστικό κόκκινο μπερέ, ενώ προς το τέλος της ζωής του, εμφανιζόταν με κόκκινα πουκάμισα ή με φόρμες με τα εθνικά χρώματα της Βενεζουέλας.

Από τον Ιούνιο του 2011 όταν διαγνώστηκε ο καρκίνος, υποβλήθηκε σε τέσσερις χειρουργικές επεμβάσεις στην Κούβα. Μετά από την τελευταία χειρουργική επέμβαση στην Αβάνα στις 11 Δεκεμβρίου, είχε σχεδόν εξαφανιστεί από το δημόσιο λόγο μέχρι και την ανακοίνωση του θανάτου του την Τρίτη.

Ούγκο Τσάβες - Βενεζουέλα #8. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες χαιρετά τους υποστηρικτές του σε μία προεκλογική συγκέντρωση στο Καράκας (23 Φεβρουαρίου 2012). 
REUTERS / JORGE SILVA

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες χαιρετά τους υποστηρικτές του σε μία προεκλογική συγκέντρωση στο Καράκας (23 Φεβρουαρίου 2012). 

Ούγκο Τσάβες - Βενεζουέλα #1. Φωτογραφία αρχείου του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες (αριστερά), ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή έπειτα από απόπειρα πραξικοπήματος, το Φεβρουάριο του 1992. 
REUTERS / STRINGER

Φωτογραφία αρχείου του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες (αριστερά), ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή έπειτα από απόπειρα πραξικοπήματος, το Φεβρουάριο του 1992. 

Ούγκο Τσάβες 1954- 2013. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες μιλά με χωρικούς και υποστηρικτές του στη Λα Γκουάιρα  (φωτογραφία αρχείου 30/12/1999). Ακούραστος ρήτορας, ο Ούγκο Τσάβες, είχε μια ερωτική σχέση με το πλήθος των οπαδών του, κατά τις ατελείωτες ομιλίες του, που μονοπωλούσαν και στα μέσα ενημέρωσης της Βενεζουέλας. Φορούσε συνήθως στρατιωτική στολή με τον χαρακτηριστικό κόκκινο μπερέ, ενώ προς το τέλος της χωής του, εμφανιζόταν με κόκκινα πουκάμισα ή με φόρμες με τα εθνικά χρώματα της Βενεζουέλας.
REUTERS / EMILIO GUZMAN

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες μιλά με χωρικούς και υποστηρικτές του στη Λα Γκουάιρα  (φωτογραφία αρχείου 30/12/1999). Ακούραστος ρήτορας, ο Ούγκο Τσάβες, είχε μια ερωτική σχέση με το πλήθος των οπαδών του, κατά τις ατελείωτες ομιλίες του, που μονοπωλούσαν και στα μέσα ενημέρωσης της Βενεζουέλας. Φορούσε συνήθως στρατιωτική στολή με τον χαρακτηριστικό κόκκινο μπερέ, ενώ προς το τέλος της χωής του, εμφανιζόταν με κόκκινα πουκάμισα ή με φόρμες με τα εθνικά χρώματα της Βενεζουέλας.

Ούγκο Τσάβες - Βενεζουέλα #2. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες κρατάει ένα ρωσικό Καλάσνικοφ AK-103, δίπλα στον υπουργό Αμυνας Ορλάντο Μανίλια (δεξιά), κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής στην έκθεση Expo Ejercito (Expo Army) 2006, στο Καράκας (14 Ιουνίου 2006). 
REUTERS / HANDOUT

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες κρατάει ένα ρωσικό Καλάσνικοφ AK-103, δίπλα στον υπουργό Αμυνας Ορλάντο Μανίλια (δεξιά), κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής στην έκθεση Expo Ejercito (Expo Army) 2006, στο Καράκας (14 Ιουνίου 2006). 

Ούγκο Τσάβες - Βενεζουέλα #6. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες χαιρετά στρατιώτες κατά την άφιξή του για την τελετή της όγδοης επετείου της επιστροφής του στην εξουσία έπειτα από πραξικόπημα, στο Καράκας (13 Απριλίου 2010).
REUTERS / Carlos Garcia Rawlins

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες χαιρετά στρατιώτες κατά την άφιξή του για την τελετή της όγδοης επετείου της επιστροφής του στην εξουσία έπειτα από πραξικόπημα, στο Καράκας (13 Απριλίου 2010).

Ούγκο Τσάβες 1954- 2013. Ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο παρακολουθεί στρατιωτική τελετή μαζί με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες (φωτογραφία αρχείου 29/10/2000).  Ο Τσάβες ήταν σφοδρός πολέμιος του -όπως τον αποκαλούσε- αμερικανικού ιμπεριαλισμού, αν και ποτέ δεν διέκοψε την παροχή πετρελαίου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
REUTERS / KIMBERLY WHITE

Ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο παρακολουθεί στρατιωτική τελετή μαζί με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες (φωτογραφία αρχείου 29/10/2000).  Ο Τσάβες ήταν σφοδρός πολέμιος του -όπως τον αποκαλούσε- αμερικανικού ιμπεριαλισμού, αν και ποτέ δεν διέκοψε την παροχή πετρελαίου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ούγκο Τσάβες - Βενεζουέλα #13. Ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Γκαντάφι και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες χαιρετούν τον κόσμο κατά την άφιξή τους στο παλιό λιμάνι του Πορλαμάρ, στο νησί Μαργαρίτα στη Βενεζουέλα (28 Σεπτεμβρίου 2009). 
EPA / MIGUEL ANGULO

Ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Γκαντάφι και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες χαιρετούν τον κόσμο κατά την άφιξή τους στο παλιό λιμάνι του Πορλαμάρ, στο νησί Μαργαρίτα στη Βενεζουέλα (28 Σεπτεμβρίου 2009). 

Ούγκο Τσάβες - Βενεζουέλα #17. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες οδηγεί τη λιμουζίνα του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Γκαντάφι (28 Σεπτεμβρίου 2009). 
REUTERS / HANDOUT

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες οδηγεί τη λιμουζίνα του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Γκαντάφι (28 Σεπτεμβρίου 2009). 

Ούγκο Τσάβες - Βενεζουέλα #7. Ο πρώην ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο ακούει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες καθώς διαβάζει ένα έγγραφο, στην Αβάνα (3 Ιουλίου 2011). 
REUTERS / HANDOUT

Ο πρώην ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο ακούει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες καθώς διαβάζει ένα έγγραφο, στην Αβάνα (3 Ιουλίου 2011). 

Ούγκο Τσάβες - Βενεζουέλα #3. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες επισκέπτεται τον κουβανό ομόλογό του Φιντέλ Κάστρο στην Αβάνα (13 Αυγούστου 2006). 
REUTERS / HANDOUT

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες επισκέπτεται τον κουβανό ομόλογό του Φιντέλ Κάστρο στην Αβάνα (13 Αυγούστου 2006). 

Ούγκο Τσάβες - Βενεζουέλα #16. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαιρετά τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, πριν την έναρξη της 5ης Παναμερικανικής Συνόδου στο Πορτ οφ Σπέιν  (17 Απριλίου 2009). 
REUTERS / HANDOUT

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαιρετά τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, πριν την έναρξη της 5ης Παναμερικανικής Συνόδου στο Πορτ οφ Σπέιν  (17 Απριλίου 2009). 

Ούγκο Τσάβες 1954- 2013. Φωτογραφία από συνάντηση του ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ με τον πιστό λατινοαμερικανό σύμμαχό του Ούγκο Τσάβες στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Καράκας. Ο Τσάβες «παρουσιάστηκε» στην ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής ως ο «κληρονόμος» του Φιντέλ Κάστρο και καλλιέργησε μια επαναστατική αλλά αμφιλεγόμενη εικόνα έχοντας πολιτική φιλία με προσωπικότητες όπως ο Μουαμάρ Καντάφι της Λιβύης, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ του Ιράν και ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ.
REUTERS / CARLOS GARCIA RAWLINS

Φωτογραφία από συνάντηση του ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ με τον πιστό λατινοαμερικανό σύμμαχό του Ούγκο Τσάβες στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Καράκας. Ο Τσάβες «παρουσιάστηκε» στην ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής ως ο «κληρονόμος» του Φιντέλ Κάστρο και καλλιέργησε μια επαναστατική αλλά αμφιλεγόμενη εικόνα έχοντας πολιτική φιλία με προσωπικότητες όπως ο Μουαμάρ Καντάφι της Λιβύης, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ του Ιράν και ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Ούγκο Τσάβες - Βενεζουέλα #4. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες φεύγει με ένα «σκαθάρι» της Volkswagen, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις προεδρικές εκλογές στο Καράκας (3 Δεκεμβρίου 2006). 
REUTERS / HANDOUT

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες φεύγει με ένα «σκαθάρι» της Volkswagen, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις προεδρικές εκλογές στο Καράκας (3 Δεκεμβρίου 2006). 

Ούγκο Τσάβες - Βενεζουέλα #15. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες αντιδρά κατά τη διάρκεια συνάντησης με μέλη του Σοσιαλιστικού κόμματος PSUV, ενόψει τον εκλογών στο Καράκας (18 Νοεμβρίου 2008).
REUTERS / JORGE SILVA

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες αντιδρά κατά τη διάρκεια συνάντησης με μέλη του Σοσιαλιστικού κόμματος PSUV, ενόψει τον εκλογών στο Καράκας (18 Νοεμβρίου 2008).

Ούγκο Τσάβες - Βενεζουέλα #18. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες τρέχει κατά τη διάρκεια φιλικού αγώνα σοφτμπολ, ανάμεσα σε παίκτες της Βενεζουέλας MLB, και κυβερνητικού προσωπικού, στο Καράκας (11 Φεβρουαρίου 2010). 
REUTERS / JORGE SILVA

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες τρέχει κατά τη διάρκεια φιλικού αγώνα σοφτμπολ, ανάμεσα σε παίκτες της Βενεζουέλας MLB, και κυβερνητικού προσωπικού, στο Καράκας (11 Φεβρουαρίου 2010). 

Ούγκο Τσάβες 1954- 2013. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες κάνει ποδήλατο για τις ανάγκες της εβδομαδιαίας εκπομπής του «Alo Presidente» (φωτογραφία αρχείου 8/6/2008). Πληθωρικός και χαρισματικός ηγέτης του «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα» ο Τσάβες κυβερνούσε τη χώρα, παραγωγό πετρελαίου, από το 1999, ενώ μόλις πριν από λίγους μήνες στις 7 Οκτωβρίου του 2012, κέρδισε την τρίτη εκλογική του νίκη και την επανεκλογή του στην ηγεσία της Βενεζουέλας με 56 %.
REUTERS / MIRAFLORES PALACE

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες κάνει ποδήλατο για τις ανάγκες της εβδομαδιαίας εκπομπής του «Alo Presidente» (φωτογραφία αρχείου 8/6/2008). Πληθωρικός και χαρισματικός ηγέτης του «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα» ο Τσάβες κυβερνούσε τη χώρα, παραγωγό πετρελαίου, από το 1999, ενώ μόλις πριν από λίγους μήνες στις 7 Οκτωβρίου του 2012, κέρδισε την τρίτη εκλογική του νίκη και την επανεκλογή του στην ηγεσία της Βενεζουέλας με 56 %.

Ούγκο Τσάβες 1954- 2013. Ο Ούγκο Τσάβες, κεντρικό πρόσωπο στη πολιτική σκηνή της Βενεζουέλας για περισσότερα από 14 χρόνια, τελικά ηττήθηκε από τον καρκίνο σε ηλικία 58 ετών. Επί δυο χρόνια έδινε μάχη με τη μυστηριώδη μορφή της ασθένειας που τον κατέβαλε. Από τον Ιούνιο του 2011 όταν διαγνώστηκε ο καρκίνος, υποβλήθηκε σε τέσσερις χειρουργικές επεμβάσεις στην Κούβα για να αντιμετωπισθεί η ασθένεια. Μετά από την τελική όπως αποδείχτηκε χειρουργική επέμβαση στην Αβάνα στις 11 Δεκεμβρίου, είχε σχεδόν εξαφανιστεί από το δημόσιο λόγο μέχρι και την ανακοίνωση του θανάτου του την Τρίτη.
REUTERS / JORGE SILVA

Ο Ούγκο Τσάβες, κεντρικό πρόσωπο στη πολιτική σκηνή της Βενεζουέλας για περισσότερα από 14 χρόνια, τελικά ηττήθηκε από τον καρκίνο σε ηλικία 58 ετών. Επί δυο χρόνια έδινε μάχη με τη μυστηριώδη μορφή της ασθένειας που τον κατέβαλε. Από τον Ιούνιο του 2011 όταν διαγνώστηκε ο καρκίνος, υποβλήθηκε σε τέσσερις χειρουργικές επεμβάσεις στην Κούβα για να αντιμετωπισθεί η ασθένεια. Μετά από την τελική όπως αποδείχτηκε χειρουργική επέμβαση στην Αβάνα στις 11 Δεκεμβρίου, είχε σχεδόν εξαφανιστεί από το δημόσιο λόγο μέχρι και την ανακοίνωση του θανάτου του την Τρίτη.

Βενεζουέλα -  Ούγκο Τσάβες -  Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας - Σον Πεν. Ο αμερικανός ηθοποιός Σον Πεν συνάντησε τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, στο Προεδρικό Μέγαρο στο Καράκας, 5 Μαρτίου 2011.
EPA / DAVID FERNANDEZ

Ο αμερικανός ηθοποιός Σον Πεν συνάντησε τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, στο Προεδρικό Μέγαρο στο Καράκας, 5 Μαρτίου 2011.

Ούγκο Τσάβες - Βενεζουέλα #12. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες μιλάει στους δημοσιογράφους αστειευόμενος για το κούρεμά του, λόγω της θεραπείας του για τον καρκίνο, μετά τη συνάντησή του με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες στο Καράκας (24 Αυγούστου 2011). 
REUTERS / JORGE SILVA

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες μιλάει στους δημοσιογράφους αστειευόμενος για το κούρεμά του, λόγω της θεραπείας του για τον καρκίνο, μετά τη συνάντησή του με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες στο Καράκας (24 Αυγούστου 2011). 

Ούγκο Τσάβες - Βενεζουέλα #11. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες αποχαιρετά τον ρωσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντησή τους στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες στο Καράκας (24 Αυγούστου 2011). 
REUTERS / JORGE SILVA

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες αποχαιρετά τον ρωσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντησή τους στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες στο Καράκας (24 Αυγούστου 2011). 

Ούγκο Τσάβες - Βενεζουέλα #10. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες στο αεροδρόμιο Μπολιβάρ, έξω από το Καρακας, κατά την επιστροφή του από την Κούβα (14 Αυγούστου 2011). 
REUTERS / HANDOUT

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες στο αεροδρόμιο Μπολιβάρ, έξω από το Καρακας, κατά την επιστροφή του από την Κούβα (14 Αυγούστου 2011). 

Ούγκο Τσάβες - Βενεζουέλα #9. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες χαιρετά τους υποστηρικτές του καθώς εμφανίζεται με τις κόρες του Ρόζα και Μαρία στο μπαλκόνι του προεδρικού μεγάρου Μιραφλόρες, μετά την επιστροφή του από την Κούβα όπου υπεβλήθη σε εγχείριση (4 Ιουλίου 2011).
REUTERS / Carlos Garcia Rawlins

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες χαιρετά τους υποστηρικτές του καθώς εμφανίζεται με τις κόρες του Ρόζα και Μαρία στο μπαλκόνι του προεδρικού μεγάρου Μιραφλόρες, μετά την επιστροφή του από την Κούβα όπου υπεβλήθη σε εγχείριση (4 Ιουλίου 2011).

Ούγκο Τσάβες - Βενεζουέλα #19. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας και υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές απευθύνεται στους υποστηρικτές του μέσα στη βροχή, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Καράκας (4 Οκτωβρίου 2012). 
REUTERS / JORGE SILVA

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας και υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές απευθύνεται στους υποστηρικτές του μέσα στη βροχή, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Καράκας (4 Οκτωβρίου 2012). 

Ούγκο Τσάβες - Βενεζουέλα #14. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες χαμογελά αναμεσα στις κόρες του Ρόζα (δεξιά) και Μαρία, στο νοσοκομείο που αναρρώνει μετά την επέμβαση που υπεβλήθη για τον καρκίνο, στην Αβάνα (15 Φεβρουαρίου 2013). 
REUTERS / HANDOUT

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες χαμογελά αναμεσα στις κόρες του Ρόζα (δεξιά) και Μαρία, στο νοσοκομείο που αναρρώνει μετά την επέμβαση που υπεβλήθη για τον καρκίνο, στην Αβάνα (15 Φεβρουαρίου 2013). 

Ούγκο Τσάβες #3. Ο πρόεδρος της Βενεζεούλας Ούγκο Τσάβες πέθανε έπειτα από διετή μάχη με τον καρκίνο.
EPA / DAVID FERNANDEZ

Ο πρόεδρος της Βενεζεούλας Ούγκο Τσάβες πέθανε έπειτα από διετή μάχη με τον καρκίνο.

Ούγκο Τσάβες - Βενεζουέλα #5. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, φθάνει στο διεθνές αεροδρόμιο του Κανκούν (21 Φεβρουαρίου 2010). 
REUTERS / STRINGER/MEXICO

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, φθάνει στο διεθνές αεροδρόμιο του Κανκούν (21 Φεβρουαρίου 2010).