Μπείτε στον κόσμο των προνομίων της Ναυτεμπορικής. Γίνετε συνδρομητής στην έντυπη έκδοση και αποκτήστε άμεση πρόσβαση σε όλα τα Premium Services.
Οι φωτογραφίες της ημέρας, Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017.
Μοντέλα ετοιμάζονται στα παρασκήνιο της πασαρέλας, πριν την παρουσίαση της κολεξιόν Jusere, της σχεδιάστριας Yu Aiping, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας στο Πεκίνο.
Ένα μικρό αγόρι, ντυμένο με παραδοσιακή φορεσιά, ετοιμάζεται να αφήσει ένα καλάθι με λουλούδια και κεριά στα νερά της λίμνης ενός πάρκου, κατά τη διάρκεια των εορτασμών για το φεστιβάλ Loy Krathong, στη Μπανγκόκ, στην Ταϊλάνδη. Η γιορτή αυτή λέγεται ότι έχει τις ρίζες της σε ένα αρχαίο τελετουργικό προς τιμήν των πνευμάτων του νερού, κατά τη διάρκεια της οποίας κόσμος αφήνει επιπλέοντα μικρά καλάθια με προσφορές στα νερά των ποταμών.
Φωτογραφία ουρακοτάγκου, του είδους Pongo tapanuliensis, που ανακαλύφθηκε στη Σουμάτρα, στο δάσος Batag Toru. Ένα νέο είδος ουρακοτάγκου που ζει σε απομονωμένο τμήμα στη Βόρεια Σουμάτρα της Ινδονησίας, ανακάλυψε διεθνής ομάδα επιστημόνων. Το συγκεκριμένο είδος ανακαλύφθηκε πριν από 20 χρόνια. Ωστοσο μόνο μετά από εκτεταμένες μελέτες σχετικά με τα γονιδιώματα των ζώων και τη μορφολογία του κρανίου τους, οι επιστήμονες κατάφεραν να επιβεβαιώσουν πως ανήκει στην συγκεκριμένη κατηγορία. Οι ουρακοτάγκοι αποτελούν ένα από τα πλέον ευφυή ζώα αφού μεταξύ άλλων έχουν τηνν ικανότητα να χρησιμοποιούν περίπλοκα εργαλεία.
Το συνοριακό πέρασμα της Αλ Καΐμ, τελευταία μεγάλη δίοδο η οποία συνδέει το Ιράκ με τη Συρία και βρισκόταν στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, κατέλαβαν οι ιρακινές δυνάμεις. Οι σιιτικές πολιτοφυλακές Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης (PMU), που με ιρανική ενίσχυση πολεμούν δίπλα στον τακτικό ιρακινό στρατό, κατέλαβαν την Παρασκευή το πρωί το συνοριακό πέρασμα, αποκλείοντας τις διόδους διαφυγής από την πόλη Αλ Καΐμ, τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών στο Ιράκ.
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την «γενικευμένη κατάσταση βίας και ανομίας» στη χώρα εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της «Ώρας του Πρωθυπουργού» στη Βουλή. Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. για υιοθέτηση μιας «ακροδεξιάς ρητορικής φόβου», απαντώντας του στην ερώτηση για την εγκληματικότητα. Έκανε λόγο για «απόλυτη υιοθέτηση μιας ακροδεξιάς ρητορικής του φόβου, την οποία έχουν υιοθετήσει άλλα κόμματα στην Ευρώπη, αλλά κόμματα ακροδεξιά, που τα πάνε καλά για τα κυβικά της».
O πρώτος πελάτης που απέκτησε το νέο iPhone X, ποζάρει στους φωτογράφους, σε ένα κατάστημα Apple στο Πεκίνο. Εκατοντάδες λάτρεις της hi-tech τεχνολογίας ξενύχτησαν έξω από τα καταστήματα της Apple σε όλο τον κόσμο, από το Λονδίνο ως την Μόσχα και από την Αυστραλία ως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προκειμένου να είναι από τους πρώτους που θα πάρουν στα χέρια τους, το νέο iPhone X. Άλλοι σε καρέκλες, άλλοι σε σλίπινγκ μπάγκ κάποιοι ακόμη και σε σκηνές, περίμεναν υπομονετικά για να αποκτήσουν πρώτοι το επετειακό μοντέλο της Apple, του οποίου οι αρετές δεν περιορίζονται στο πρωτοποριακό design, αλλά και στα νέα χαρακτηριστικά.
Τον Τζερόμ Πάουελ επέλεξε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Federal Reserve. Ο κ. Τραμπ εξέφρασε την ελπίδα η Γερουσία των ΗΠΑ να επικυρώσει σύντομα την επιλογή του. Ο 64χρονος Πάουελ θα αντικαταστήσει την Τζάνετ Γέλεν, η θητεία της οποίας στη διοίκηση της Federal Reserve εκπνέει επισήμως στις 3 Φεβρουαρίου 2018. Ο κ. Πάουελ εμφανιζόταν ως το μεγάλο φαβορί για το «τιμόνι» της Fed από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, λόγω της εμπειρίας του, αλλά και της ευρείας στήριξης που απολαμβάνει στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Για τρίτη ημέρα συνεχίζουν οι πρόσφυγες την απεργία πείνας, με αίτημα την επανένωση με τις οικογένειές τους. Οι πρόσφυγες έχουν κατασκηνώσει στο Σύνταγμα και διαμηνύουν ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.
Μία γυναίκα μεταμφιεσμένη σε ζόμπι, περιμένει το μετρό, για να παρεβρεθεί στην παρέλαση «Zombie Walk», στο Σάο Πάολο.
Γάλλοι και Ιάπωνες επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν μια κοιλότητα στο εσωτερικό της πυραμίδας του Χέοπα. Υπολογίζουν ότι έχει μήκος τουλάχιστον 30 μέτρων και βρίσκεται πάνω από την Μεγάλη Γαλαρία, η οποία είναι ανοιχτή στους επισκέπτες, όμως οι δύο χώροι δεν συνδέονται. Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν τεχνικές απεικόνισης με κοσμικές ακτίνες, που καταγράφουν τη συμπεριφορά των μιονίων. Πρόκειται για υποατομικά σωματίδια με διείσδυση παρόμοια με αυτή των ακτίνων Χ, αλλά μεγαλύτερη.
Η φωτογράφος του Reuters, Hannah McKay, βρισκόταν στην πρώτη διεθνή της αποστολή, φωτογραφίζοντας μουσουλμάνους Ροχίνγκια, σε προσφυγικούς καταυλισμούς στο Μπανγκλαντές. Αυτή και άλλοι φωτογράφοι πληροφορήθηκαν ότι περίπου 5.000 επιπλέον άτομα κατευθύνονταν στην περιοχή, προσπαθώντας να διασχίσουν τα σύνορα από τη γειτονική Μιανμάρ. Αυτή είναι η μαρτυρία της για το τι συνέβη στη συνέχεια:
«Στεκόμασταν κοιτάζοντας προς τους ορυζώνες και τα λιβάδια.. πολύ νερό και ένα στενό μονοπάτι που οδηγούσε στα σύνορα με τη Μιανμάρ. Σε απόσταση, μπορούσαμε να διακρίνουμε ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων. Όμως δεν κινούνταν. Ήταν τέσσερις το απόγευμα, με μόλις δύο ώρες να απομένουν πριν σκοτεινιάσει. Έτσι αποφασίσαμε να κινηθούμε προς το μέρος τους. Μας πήρε περίπου μία ώρα να διασχίσουμε το λασπωμένο μονοπάτι, συναντώντας συνοριακούς φρουρούς και πείθοντάς τους να μας αφήσουν να περάσουμε. Τότε είδαμε χιλιάδες πρόσφυγες απλά να στέκονται εκεί, με περισσότερους συνοριοφύλακες να μας λένε να γυρίσουμε πίσω.
Μπορούσαμε να διακρίνουμε ότι κάτι συνέβαινε πίσω από το πλήθος. Έτσι περιμέναμε για μία ευκαιρία να πλησιάσουμε και τότε ήταν που τους είδαμε. Το πλήθος καθόταν στις όχθες του ποταμού και πίσω τους, περίπου τρία μέτρα πιο κάτω, μέσα στο ποτάμι, υπήρχαν εκατοντάδες πρόσφυγες που προσπαθούσαν να το διασχίσουν κάθε λεπτό. Δεν υπήρχε τέλος στο πλήθος. Και εμείς απλά φωτογραφίζαμε όσους έρχονταν προς το μέρος μας. Τότε, εμφανίστηκε αυτή η γυναίκα. Έφτασε στο σημείο όπου έπρεπε να ανέβει στο μονοπάτι που βρισκόμασταν. Όμως ήταν τρομερά εξαντλημένη. Δύο πρόσφυγες που βρίσκονταν στο ίδιο σημείο με αυτήν προσπάθησαν να τη σπρώξουν προς τα πάνω. Ένας άλλος φωτογράφος του Reuters, ο Adnan Abidi, έπιασε το χέρι της και ένας άλλος το άλλο. Εγώ έπιασα το πόδι της όταν κατάφερα να τη φτάσω και στην ουσία την σύραμε επάνω. Έμεινε ξαπλωμένη εκεί για κάποια λεπτά και έπειτα, δεν έχω ιδέα τι απέγινε. Βρίσκονταν τόσοι πολλοί άνθρωποι τριγύρω… ήταν ένα χάος».