Μπείτε στον κόσμο των προνομίων της Ναυτεμπορικής. Γίνετε συνδρομητής στην έντυπη έκδοση και αποκτήστε άμεση πρόσβαση σε όλα τα Premium Services.
Στιγμιότυπα από την παραγωγή σπιτικής μπύρας σε αυτοσχέδια εργαστήρια μέσα από το φωτογραφικό φακό του Ορέστη Παναγιώτου.
Η ερασιτεχνική παραγωγή οικιακής μπύρας έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Ο αριθμός των κατ' οίκον ζυθοποιών ολοένα και αυξάνεται με αποτέλεσμα ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Ζυθοποιών Ελλάδας να απαριθμεί διακόσια οργανωμένα μέλη. Στόχος του Συλλόγου αποτελεί η προβολή της ποιοτικής μπύρας ως ποτό για όλες τις εποχές και όχι μόνο σαν καλοκαιρινή συνήθεια.
Παραγωγός μπύρας σφραγίζει τα μπουκάλια στα οποία έχει εμφιαλώσει τη μπύρα που έχει παρασκευάσει.
Έλέγχος της θερμοκρασίας της συσκευής βρασίματος του νερού που θα χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή της μπύρας.
Ο παραγωγός ελέγχει την πυκνότητα του μίγματος που έχει παρασκευάσει, του γλεύκους, το υγρό διάλυμμα δηλαδή που προκύπτει από τη σακχαροποίηση της βύνης. Ο κάθε παραγωγός ακολουθεί μία συνταγή, καμιά φορά αυτοσχεδιάζει κιόλας, και δίνει στην μπύρα που παρασκευάζει, ανάλογα με το λυκίσκο και τη βύνη που έχει επιλέξει, το προφίλ που επιθυμεί.
Ο παραγωγός αδειάζει τσουβαλάκι με βύνη για να θρυμματιστεί σε αυτοσχέδιο μύλο. Η θρυμματισμένη βύνη θα προστεθεί στο βραστό νερό, καθορισμένης θερμοκρασίας, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της σακχαροποίησης. Οι ερασιτέχνες παραγωγοί κατασκευάζουν συνήθως μόνοι τους τις συσκευές που χρειάζονται για την παρασκευή της μπύρας, συχνά βοηθώντας ο ένας τον άλλο με την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και ιδεών.
Ο παραγωγός προετοιμάζει τη μαγιά που θα προσθέσει στο μίγμα που έχει παρασκευάσει, αφού αυτό έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Μετά από τη πρόσθεση της μαγιάς αρχίζει η μακρά διαδικασία της ζύμωσης της μπύρας, διαδικασία που διαρκεί αρκετές ημέρες, ανάλογα με τη συνταγή που ακολουθείται. Η θερμοκρασία της ζύμωσης ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο της μαγιάς και φτάνει, συνήθως, μέχρι τους 22° C.
Οι ερασιτέχνες παραγωγοί θρυμματίζουν με τα χέρια τους λυκίσκο για να προστεθεί στο γλεύκος. Υπάρχει και διατίθεται στο εμπόριο μεγάλη ποικιλία λυκίσκου και ο παραγωγός διαλέγει αυτόν που θα δώσει τον αρωματικό και γευστικό χαρακτήρα που προτιμά στη μπύρα που παρασκευάζει.
Έλεγχος του ph του υγρού διαλύματος που προκύπτει από τη σακχαροποίηση της βύνης. Το γλεύκος, ή αλλιώς το διάλυμα στο οποίο βρίσκεται η βύνη και υφίσταται τη διαδικασία της σακχαροποίησης της, χρειάζεται συνεχές και προσεχτικό ανακάτεμα.
Έλεγχος της θερμοκρασίας της βύνης κατά τη διαδικασία της σακχαροποίησης.
Ο παραγωγός ζεσταίνει βύνη σε καθορισμένη θερμοκρασία, ανάλογα με τη συνταγή που ακολουθεί. Η βύνη στο στάδιο που βρίσκεται στο καυτό νερό και υφίσταται τη διαδικασία της σακχαροποίησης της, χρειάζεται συνεχές και προσεχτικό ανακάτεμα.
Η σπιτική μπύρα ζεσταίνεται σε βύνη σε καθορισμένη θερμοκρασία.
Θρυμματίσμός λυκίσκου, ο οποίος προστίθεται στο γλεύκος.
Μπουκάλια με μπύρα που έχει παρασκευάσει παραγωγός στο αυτοσχέδιο εργαστήριό του. Η μπύρα βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ζύμωσης και τα σφραγισμένα μπουκάλια φυλάσσονται σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες θερμοκρασίες για ένα μήνα το λιγότερο ωσότου ωριμάσει η μπύρα.