Multimedia

Καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Μάθιου από την Αϊτή και την Κούβα

Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2016 17:00

Καταστροφικό ήταν το πέρασμα του τυφώνα Μάθιου, από την Αϊτή και την Κούβα. Την Τρίτη και την Τετάρτη σάρωσε τις δύο χώρες, με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 225 χλμ/ώρα και καταρρακτώδεις βροχές, πλήττοντας πόλεις και καταστρέφοντας ζωικό κεφάλαιο, σοδειές και σπίτια.

Ο Μάθιου είναι ο ισχυρότερος κυκλώνας στην Καραϊβική μετά τον Φέλιξ που έπληξε την περιοχή το 2007

Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Αϊτής ανέφερε ότι ο απολογισμός από το πέρασμα του κυκλώνα από τη φτωχή χώρα της Καραϊβικής είναι 339 νεκροί, πολλοί από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους από πτώσεις δέντρων, αντικείμενα που είχαν παρασυρθεί από τους ανέμους και υπερχείλιση ποταμών. Το υπουργείο Εσωτερικών και ένας δήμαρχος επιβεβαίωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι έχουν καταγραφεί άλλοι 12 θάνατοι σε όλη την Αϊτή. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να προφυλαχθούν. Ολόκληρα χωριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και τηλεπικοινωνίες. Η γέφυρα που συνδέει την πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς με τα νότια της χώρας κατέρρευσε. 

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι περίπου 300.000 άνθρωποι στη χώρα χρειάζονται άμεσα βοήθεια.

Ο τυφώνας Μάθιου, που κατατάσσεται στη βαθμίδα 3 της πεντάβαθμης κλίμακας των τυφώνων (από την βαθμίδα 4, που ήταν αρχικά), συνοδεύεται από ανέμους περίπου 195 χιλιομέτρων την ώρα, κατά το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC).

Εξαιτίας του κυκλώνα οι αρχές στην Αϊτή ανέβαλαν τις προεδρικές εκλογές που επρόκειτο να διεξαχθούν την Κυριακή.