Multimedia

Κίνα: Σιωπηρή επέτειος της Πολιτιστικής Επανάστασης

Τρίτη, 17 Μαΐου 2016 15:34

«Σιωπηλά» παρέμειναν στην πλειοψηφία τους τα επίσημα μέσα ενημέρωσης της Κίνας αναφορικά με την 50η επέτειο της έναρξης της Πολιτιστικής Επανάστασης. Η δημόσια συζήτηση γι' αυτή την πολυτάραχη και αιματηρή δεκαετία της κινεζικής ιστορίας εξακολουθεί να λογοκρίνεται από τις αρχές.

Το 1981 η Πολιτιστική Επανάσταση χαρακτηρίσθηκε επισήμως «σοβαρό» λάθος του Μάο Τσετούνγκ που «έσπειρε το χάος στη χώρα και έφερε καταστροφή στο Κόμμα, το Κράτος και ολόκληρο τον λαό». Σε ερώτηση δημοσιογράφου, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σχολίασε για τη σιωπή του Πεκίνου: «Η κινεζική κυβέρνηση έχει ήδη από καιρό βγάλει την ορθή ετυμηγορία γι' αυτή την περίοδο».

«Δεν μιλάμε. Ας αφήσουμε τα κειμήλια να το κάνουν», αναφέρει ο Φαν Τζιαντσουάν, ιδρυτής μουσείου με αντικείμενα που παραπέμπουν στην «κόκκινη εποχή». Στους διαδρόμους του μουσείου συναντά κανείς μαθητές που ανακαλύπτουν μια πτυχή της ιστορίας της χώρας τους, την οποία τα σχολικά εγχειρίδια δεν καλύπτουν ενδελεχώς.  

Την ίδια ώρα, η γενέτειρα του Μάο, Σαοσάν, αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων ανθρώπων, που στο πλαίσιο του «κόκκινου τουρισμού» επισκέπτονται περιοχές με μεγάλη ιστορική σημασία. Οι επισκέπτες και οι κάτοικοι της περιοχής παραμερίζουν τις κριτικές για τα βασανιστήρια, τις εξορίες, τις εκτελέσεις και τις δολοφονίες που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης κρίνοντας ότι τα επιτεύγματα του Μάο είναι περισσότερα από τα λάθη του. «Απελευθέρωσε την Κίνα και έκανε τη ζωή μας καλύτερη», αναφέρει χαρακτηριστικά πρώην στρατιώτης του κινεζικού Κόκκινου Στρατού και νυν δάσκαλος.

Κίνα: 50η επέτειος της Πολιτιστικής Επανάστασης. Ένα κορίτσι βγάζει σέλφι μπροστά από τα αγάλμα του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Μάο Τσετούνγκ (αριστερά) και του στρατάρχη Ζου Ντε.
REUTERS / KIM KYUNG-HOON

Ένα κορίτσι βγάζει σέλφι μπροστά από τα αγάλμα του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Μάο Τσετούνγκ (αριστερά) και του στρατάρχη Ζου Ντε.

Κίνα: 50η επέτειος της Πολιτιστικής Επανάστασης. Κονκάρδες με τη μορφή του Μάο στο μουσείο Τζιαντσουάν.
REUTERS / KIM KYUNG-HOON

Κονκάρδες με τη μορφή του Μάο στο μουσείο Τζιαντσουάν.

Κίνα: 50η επέτειος της Πολιτιστικής Επανάστασης. Εκθέματα της περιόδου 1960-70 στο μουσείο Τζιαντσουάν.
REUTERS / KIM KYUNG-HOON

Εκθέματα της περιόδου 1960-70 στο μουσείο Τζιαντσουάν.

Κίνα: 50η επέτειος της Πολιτιστικής Επανάστασης. Μαθητές παίζουν με τα τάμπλετ τους σε εστιατόριο της γενέτειρας του Μάο Τσετούνγκ, Σαοσάν, το οποίο είναι διακοσμημένο με αγάλματα του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. 
EPA / HOW HWEE YOUNG

Μαθητές παίζουν με τα τάμπλετ τους σε εστιατόριο της γενέτειρας του Μάο Τσετούνγκ, Σαοσάν, το οποίο είναι διακοσμημένο με αγάλματα του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. 

Κίνα: 50η επέτειος της Πολιτιστικής Επανάστασης. Ένας άντρας κοιτά πορτρέτα του ιδρυτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, σε κατάστημα με σουβενίρ, στη γενέτειρα του Μάο Τσετούνγκ, Σαοσάν. Η πόλη αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων ανθρώπων, που στο πλαίσιο του «κόκκινου τουρισμού» επισκέπτονται περιοχές με μεγάλη ιστορική σημασία για την κινεζική επανάσταση.
EPA / HOW HWEE YOUNG

Ένας άντρας κοιτά πορτρέτα του ιδρυτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, σε κατάστημα με σουβενίρ, στη γενέτειρα του Μάο Τσετούνγκ, Σαοσάν. Η πόλη αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων ανθρώπων, που στο πλαίσιο του «κόκκινου τουρισμού» επισκέπτονται περιοχές με μεγάλη ιστορική σημασία για την κινεζική επανάσταση.

Κίνα: 50η επέτειος της Πολιτιστικής Επανάστασης. Επισκέπτες του Μουσείου Τζιαντσουάν, στην επαρχία Σιτσουάν, περπατούν σε δάπεδο στο οποίο αναγράφονται τα έτη της Πολιτιστικής Επανάστασης. Το μουσείο στηρίζεται σε ιδιωτικές συλλογές οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κειμήλια από την δεκαετία 1966 - 1976.
REUTERS / KIM KYUNG-HOON

Επισκέπτες του Μουσείου Τζιαντσουάν, στην επαρχία Σιτσουάν, περπατούν σε δάπεδο στο οποίο αναγράφονται τα έτη της Πολιτιστικής Επανάστασης. Το μουσείο στηρίζεται σε ιδιωτικές συλλογές οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κειμήλια από την δεκαετία 1966 - 1976.

Κίνα: 50η επέτειος της Πολιτιστικής Επανάστασης. Μια παρέα κοριτσιών κοιτά τη φωτογραφία που τράβηξε σε αφίσα που παραπέμπει στην εποχή του 1960-70, στο μουσείο Τζιαντσουάν.
REUTERS / KIM KYUNG-HOON

Μια παρέα κοριτσιών κοιτά τη φωτογραφία που τράβηξε σε αφίσα που παραπέμπει στην εποχή του 1960-70, στο μουσείο Τζιαντσουάν.

Κίνα: 50η επέτειος της Πολιτιστικής Επανάστασης. Υπάλληλος του μουσείου Τζιαντσουάν ψάχνει για εφημερίδα του 1966.
REUTERS / KIM KYUNG-HOON

Υπάλληλος του μουσείου Τζιαντσουάν ψάχνει για εφημερίδα του 1966.

Κίνα: 50η επέτειος της Πολιτιστικής Επανάστασης. Η μορφή του Μάο κυριαρχεί στο πωλητήριο του Μουσείου Τζιαντσουάν.
REUTERS / KIM KYUNG-HOON

Η μορφή του Μάο κυριαρχεί στο πωλητήριο του Μουσείου Τζιαντσουάν.

Κίνα: 50η επέτειος της Πολιτιστικής Επανάστασης. Αποτυπώματα των χεριών των αγωνιστών του πολέμου με την Ιαπωνία, στο μουσείο Τζιαντσουάν.
REUTERS / KIM KYUNG-HOON

Αποτυπώματα των χεριών των αγωνιστών του πολέμου με την Ιαπωνία, στο μουσείο Τζιαντσουάν.

Κίνα: 50η επέτειος της Πολιτιστικής Επανάστασης. Υπάλληλος του μουσείου Τζιαντσουάν καθαρίζει τα εκθέματα.
REUTERS / KIM KYUNG-HOON

Υπάλληλος του μουσείου Τζιαντσουάν καθαρίζει τα εκθέματα.

Κίνα: 50η επέτειος της Πολιτιστικής Επανάστασης. Στιγμιότυπο από το μουσείο Τζιαντσουάν.
REUTERS / KIM KYUNG-HOON

Στιγμιότυπο από το μουσείο Τζιαντσουάν.

Κίνα: 50η επέτειος της Πολιτιστικής Επανάστασης. Μαθητής τυλίγει ένα κόκκινο μαντήλι στο άγαλμα του Μάο, σε πλατεία της πόλης Ανρέν, όπου έχουν τοποθετηθεί αγάλματα των ηρώων του πολέμου με την Ιαπωνία.
REUTERS / KIM KYUNG-HOON

Μαθητής τυλίγει ένα κόκκινο μαντήλι στο άγαλμα του Μάο, σε πλατεία της πόλης Ανρέν, όπου έχουν τοποθετηθεί αγάλματα των ηρώων του πολέμου με την Ιαπωνία.

Κίνα: 50η επέτειος της Πολιτιστικής Επανάστασης. Στρατιώτες καθαρίζουν τα παράθυρα ενός δωματίου στο Σαοσάν, στο οποίο εικάζεται ότι εμπνεύστηκε την Πολιτιστική Επανάσταση ο Μάο, κατά της διάρκεια 11ήμερης διαμονής του εκεί το 1966.
EPA / HOW HWEE YOUNG

Στρατιώτες καθαρίζουν τα παράθυρα ενός δωματίου στο Σαοσάν, στο οποίο εικάζεται ότι εμπνεύστηκε την Πολιτιστική Επανάσταση ο Μάο, κατά της διάρκεια 11ήμερης διαμονής του εκεί το 1966.

Κίνα: 50η επέτειος της Πολιτιστικής Επανάστασης. Υπάλληλοι καταστήματος με σουβενίρ στη γενέτειρα του Μάο Τσετούνγκ, Σαοσάν.
EPA / HOW HWEE YOUNG

Υπάλληλοι καταστήματος με σουβενίρ στη γενέτειρα του Μάο Τσετούνγκ, Σαοσάν.

Κίνα: 50η επέτειος της Πολιτιστικής Επανάστασης. Μουσείο αφιερωμένο στον Μάο, στο Σαοσάν. 
EPA / HOW HWEE YOUNG

Μουσείο αφιερωμένο στον Μάο, στο Σαοσάν. 

Κίνα: 50η επέτειος της Πολιτιστικής Επανάστασης. Κινέζοι στρατιώτες τακτοποιούν τα λουλούδια που έχουν τοποθετηθεί στη βάση αγάλματος του Μάο, στο Σαοσάν. 
EPA / HOW HWEE YOUNG

Κινέζοι στρατιώτες τακτοποιούν τα λουλούδια που έχουν τοποθετηθεί στη βάση αγάλματος του Μάο, στο Σαοσάν. 

Κίνα: 50η επέτειος της Πολιτιστικής Επανάστασης. Επισκέπτες της γενέτειρας του Μάο υποκλίνονται μπροστά στο άγαλμα του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. 
EPA / HOW HWEE YOUNG

Επισκέπτες της γενέτειρας του Μάο υποκλίνονται μπροστά στο άγαλμα του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. 

Κίνα: 50η επέτειος της Πολιτιστικής Επανάστασης. Στιγμιότυπο από το φινάλε παράστασης με θέμα τη ζωή του Μάο Τσετούνγκ, στο Σαοσάν.
EPA / HOW HWEE YOUNG

Στιγμιότυπο από το φινάλε παράστασης με θέμα τη ζωή του Μάο Τσετούνγκ, στο Σαοσάν.

Κίνα: 50η επέτειος της Πολιτιστικής Επανάστασης. Αγροτικές εργασίες υπό το βλέμμα του Μάο.
EPA / HOW HWEE YOUNG

Αγροτικές εργασίες υπό το βλέμμα του Μάο.

Κίνα: 50η επέτειος της Πολιτιστικής Επανάστασης. Σωσίας του Μάο. 
EPA / HOW HWEE YOUNG

Σωσίας του Μάο. 

Κίνα: 50η επέτειος της Πολιτιστικής Επανάστασης. Στιγμιότυπο παράσταση με θέμα τη ζωή του Μάο Τσετούνγκ, στο Σαοσάν.
EPA / HOW HWEE YOUNG

Στιγμιότυπο παράσταση με θέμα τη ζωή του Μάο Τσετούνγκ, στο Σαοσάν.

Κίνα: 50η επέτειος της Πολιτιστικής Επανάστασης. Στιγμιότυπο από το Σαοσάν.
EPA / HOW HWEE YOUNG

Στιγμιότυπο από το Σαοσάν.

Κίνα: 50η επέτειος της Πολιτιστικής Επανάστασης. Ο γλύπτης Τιαν Γοντζούν επιμελείται άγαλμα του Μάο, στο εργαστήριό του στο Σαοσάν.
EPA / HOW HWEE YOUNG

Ο γλύπτης Τιαν Γοντζούν επιμελείται άγαλμα του Μάο, στο εργαστήριό του στο Σαοσάν.

Κίνα: 50η επέτειος της Πολιτιστικής Επανάστασης. Εργοστάσιο που παράγει αγαλματίδια του Μάο, στο Σαοσάν. 
EPA / HOW HWEE YOUNG

Εργοστάσιο που παράγει αγαλματίδια του Μάο, στο Σαοσάν. 

Κίνα: 50η επέτειος της Πολιτιστικής Επανάστασης. Πλανόδια πωλήτρια σουβενίρ στη γενέτειρα του Μάο.
EPA / HOW HWEE YOUNG

Πλανόδια πωλήτρια σουβενίρ στη γενέτειρα του Μάο.

Κίνα: 50η επέτειος της Πολιτιστικής Επανάστασης. Κάτοικοι του Σαοσάν παίζουν χαρτιά σε εστιατόριο της περιοχής. 
EPA / HOW HWEE YOUNG

Κάτοικοι του Σαοσάν παίζουν χαρτιά σε εστιατόριο της περιοχής.