Μπείτε στον κόσμο των προνομίων της Ναυτεμπορικής. Γίνετε συνδρομητής στην έντυπη έκδοση και αποκτήστε άμεση πρόσβαση σε όλα τα Premium Services.
«Σιωπηλά» παρέμειναν στην πλειοψηφία τους τα επίσημα μέσα ενημέρωσης της Κίνας αναφορικά με την 50η επέτειο της έναρξης της Πολιτιστικής Επανάστασης. Η δημόσια συζήτηση γι' αυτή την πολυτάραχη και αιματηρή δεκαετία της κινεζικής ιστορίας εξακολουθεί να λογοκρίνεται από τις αρχές.
Το 1981 η Πολιτιστική Επανάσταση χαρακτηρίσθηκε επισήμως «σοβαρό» λάθος του Μάο Τσετούνγκ που «έσπειρε το χάος στη χώρα και έφερε καταστροφή στο Κόμμα, το Κράτος και ολόκληρο τον λαό». Σε ερώτηση δημοσιογράφου, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σχολίασε για τη σιωπή του Πεκίνου: «Η κινεζική κυβέρνηση έχει ήδη από καιρό βγάλει την ορθή ετυμηγορία γι' αυτή την περίοδο».
«Δεν μιλάμε. Ας αφήσουμε τα κειμήλια να το κάνουν», αναφέρει ο Φαν Τζιαντσουάν, ιδρυτής μουσείου με αντικείμενα που παραπέμπουν στην «κόκκινη εποχή». Στους διαδρόμους του μουσείου συναντά κανείς μαθητές που ανακαλύπτουν μια πτυχή της ιστορίας της χώρας τους, την οποία τα σχολικά εγχειρίδια δεν καλύπτουν ενδελεχώς.
Την ίδια ώρα, η γενέτειρα του Μάο, Σαοσάν, αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων ανθρώπων, που στο πλαίσιο του «κόκκινου τουρισμού» επισκέπτονται περιοχές με μεγάλη ιστορική σημασία. Οι επισκέπτες και οι κάτοικοι της περιοχής παραμερίζουν τις κριτικές για τα βασανιστήρια, τις εξορίες, τις εκτελέσεις και τις δολοφονίες που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης κρίνοντας ότι τα επιτεύγματα του Μάο είναι περισσότερα από τα λάθη του. «Απελευθέρωσε την Κίνα και έκανε τη ζωή μας καλύτερη», αναφέρει χαρακτηριστικά πρώην στρατιώτης του κινεζικού Κόκκινου Στρατού και νυν δάσκαλος.
Ένα κορίτσι βγάζει σέλφι μπροστά από τα αγάλμα του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Μάο Τσετούνγκ (αριστερά) και του στρατάρχη Ζου Ντε.
Κονκάρδες με τη μορφή του Μάο στο μουσείο Τζιαντσουάν.
Εκθέματα της περιόδου 1960-70 στο μουσείο Τζιαντσουάν.
Μαθητές παίζουν με τα τάμπλετ τους σε εστιατόριο της γενέτειρας του Μάο Τσετούνγκ, Σαοσάν, το οποίο είναι διακοσμημένο με αγάλματα του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Ένας άντρας κοιτά πορτρέτα του ιδρυτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, σε κατάστημα με σουβενίρ, στη γενέτειρα του Μάο Τσετούνγκ, Σαοσάν. Η πόλη αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων ανθρώπων, που στο πλαίσιο του «κόκκινου τουρισμού» επισκέπτονται περιοχές με μεγάλη ιστορική σημασία για την κινεζική επανάσταση.
Επισκέπτες του Μουσείου Τζιαντσουάν, στην επαρχία Σιτσουάν, περπατούν σε δάπεδο στο οποίο αναγράφονται τα έτη της Πολιτιστικής Επανάστασης. Το μουσείο στηρίζεται σε ιδιωτικές συλλογές οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κειμήλια από την δεκαετία 1966 - 1976.
Μια παρέα κοριτσιών κοιτά τη φωτογραφία που τράβηξε σε αφίσα που παραπέμπει στην εποχή του 1960-70, στο μουσείο Τζιαντσουάν.
Υπάλληλος του μουσείου Τζιαντσουάν ψάχνει για εφημερίδα του 1966.
Η μορφή του Μάο κυριαρχεί στο πωλητήριο του Μουσείου Τζιαντσουάν.
Αποτυπώματα των χεριών των αγωνιστών του πολέμου με την Ιαπωνία, στο μουσείο Τζιαντσουάν.
Υπάλληλος του μουσείου Τζιαντσουάν καθαρίζει τα εκθέματα.
Στιγμιότυπο από το μουσείο Τζιαντσουάν.
Μαθητής τυλίγει ένα κόκκινο μαντήλι στο άγαλμα του Μάο, σε πλατεία της πόλης Ανρέν, όπου έχουν τοποθετηθεί αγάλματα των ηρώων του πολέμου με την Ιαπωνία.
Στρατιώτες καθαρίζουν τα παράθυρα ενός δωματίου στο Σαοσάν, στο οποίο εικάζεται ότι εμπνεύστηκε την Πολιτιστική Επανάσταση ο Μάο, κατά της διάρκεια 11ήμερης διαμονής του εκεί το 1966.
Υπάλληλοι καταστήματος με σουβενίρ στη γενέτειρα του Μάο Τσετούνγκ, Σαοσάν.
Μουσείο αφιερωμένο στον Μάο, στο Σαοσάν.
Κινέζοι στρατιώτες τακτοποιούν τα λουλούδια που έχουν τοποθετηθεί στη βάση αγάλματος του Μάο, στο Σαοσάν.
Επισκέπτες της γενέτειρας του Μάο υποκλίνονται μπροστά στο άγαλμα του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Στιγμιότυπο από το φινάλε παράστασης με θέμα τη ζωή του Μάο Τσετούνγκ, στο Σαοσάν.
Αγροτικές εργασίες υπό το βλέμμα του Μάο.
Σωσίας του Μάο.
Στιγμιότυπο παράσταση με θέμα τη ζωή του Μάο Τσετούνγκ, στο Σαοσάν.
Στιγμιότυπο από το Σαοσάν.
Ο γλύπτης Τιαν Γοντζούν επιμελείται άγαλμα του Μάο, στο εργαστήριό του στο Σαοσάν.
Εργοστάσιο που παράγει αγαλματίδια του Μάο, στο Σαοσάν.
Πλανόδια πωλήτρια σουβενίρ στη γενέτειρα του Μάο.
Κάτοικοι του Σαοσάν παίζουν χαρτιά σε εστιατόριο της περιοχής.