Multimedia

Αναζητώντας τον Δον Κιχώτη

Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016 11:12

Η άγονη περιφέρεια της Λα Μάντσα στην Ισπανία αποτελεί το σκηνικό στο οποίο διαδραματίζεται το κλασικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας, Δον Κιχώτης, στο οποίο περιγράφονται οι περιπέτειες ενός απλού αγρότη, ο οποίος μετά τη συνεχή ανάγνωση ιπποτικών μυθιστορημάτων, πιστεύει πως είναι ταγμένος να πολεμήσει το κακό και ξεκινά κάτω από τους ιερούς όρκους της ιπποσύνης ένα ταξίδι του νου.

Τέσσερις αιώνες μετά τον θάνατο του συγγραφέα του Δον Κιχώτη, Μιγκέλ ντε Θερβάντες, μπορεί κανείς ακόμη να εντοπίσει «ίχνη» του πρωταγωνιστή του μυθιστορήματος, του πιστού του ιπποκόμου Σάντσο Πάντσα και της αγαπημένης του Δουλτσινέας στα χωριά της περιοχής:

Στην περιοχή Κάμπο ντε Κριπτάνα, όταν πέφτει το σούρουπο, οι λευκοί ανεμόμυλοι μοιάζουν σαν γίγαντες που αιωρούνται, με πολλούς να ισχυρίζονται ότι από εκεί εμπνεύστηκε ο συγγραφέας τη σκηνή της μάχης με τους ανεμόμυλους.

Το χωριό Αρκαμασίγια ντε Άλμπα είναι, σύμφωνα με τους ντόπιους, ο τόπος καταγωγής του Δον Κιχώτη, παρά το γεγονός ότι ο Θερβάντες δεν αποκαλύπτει στο βιβλίο τον τόπο γέννησης του ήρωά του. 

Στο χωριό Ελ Τομπόσο, τον τόπο καταγωγής της Δουλτσινέας, μοναχές παράγουν σοκολατάκια με το όνομά της. 

Τέλος, στη σπηλιά του Μοντεσίνου, όπου κατέρχεται στο δεύτερο μέρος του μυθιστορήματος ο Δον Κιχώτης, διακρίνονται σήμερα οι στάχτες του «Άγγλου Κιχώτη», ενός Βρετανού που ζούσε στη Μάντσα με την Ισπανίδα σύζυγό του και συνήθιζε να παριστάνει τον ήρωα του Θερβάντες.

Αναζητώντας τον Δον Κιχώτη . Γλυπτά με τις μορφές του Δον Κιχώτη και της Δουλτσινέας διακρίνονται ανάμεσα σε ανεμόμυλους στην περιοχή Μότα ντελ Κουέρβο.
REUTERS / SUSANA VERA

Γλυπτά με τις μορφές του Δον Κιχώτη και της Δουλτσινέας διακρίνονται ανάμεσα σε ανεμόμυλους στην περιοχή Μότα ντελ Κουέρβο.

Αναζητώντας τον Δον Κιχώτη . Ανεμόμυλοι στο Κάμπο ντε Κριπτάνα. Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι ο Θερβάντες εμπνεύστηκε από την συγκεκριμένη περιοχή για να γράψει τη μάχη με τους ανεμόμυλους, τους οποίους ο Δον Κιχώτης είχε περάσει για γίγαντες.
REUTERS / SUSANA VERA

Ανεμόμυλοι στο Κάμπο ντε Κριπτάνα. Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι ο Θερβάντες εμπνεύστηκε από την συγκεκριμένη περιοχή για να γράψει τη μάχη με τους ανεμόμυλους, τους οποίους ο Δον Κιχώτης είχε περάσει για γίγαντες.

Αναζητώντας τον Δον Κιχώτη . Οι απέραντες πεδιάδες της Λα Μάντσα, όπως φαίνονται από τον λόφο του Αγίου Αντωνίου, λίγο έξω από το Αλκαθάρ ντε σαν Χουάν.
REUTERS / SUSANA VERA

Οι απέραντες πεδιάδες της Λα Μάντσα, όπως φαίνονται από τον λόφο του Αγίου Αντωνίου, λίγο έξω από το Αλκαθάρ ντε σαν Χουάν.

Αναζητώντας τον Δον Κιχώτη . Το όνομα Θερβάντες διακρίνεται σε τάφο, στο νεκροταφείο του Αλκαθάρ ντε Σαν Χουάν. Η πόλη της περιφέρειας Λα Μάντσα διεκδικεί την αναγνώρισή της ως τόπο γέννησης του Μιγκέλ ντε Θερβάντες από την πόλη Αλκαλά ντε Ενάρες. Αρκετοί μελετητές αμφισβητούν τον εν λόγω ισχυρισμό, θεωρώντας ότι το όνομα «Μιγκέλ ντε Θερβάντες» που βρέθηκε στα αρχεία της εκκλησίας της πόλης δεν αναφέρεται στον συγγραφέα του Δον Κιχώτη.
REUTERS / SUSANA VERA

Το όνομα Θερβάντες διακρίνεται σε τάφο, στο νεκροταφείο του Αλκαθάρ ντε Σαν Χουάν. Η πόλη της περιφέρειας Λα Μάντσα διεκδικεί την αναγνώρισή της ως τόπο γέννησης του Μιγκέλ ντε Θερβάντες από την πόλη Αλκαλά ντε Ενάρες. Αρκετοί μελετητές αμφισβητούν τον εν λόγω ισχυρισμό, θεωρώντας ότι το όνομα «Μιγκέλ ντε Θερβάντες» που βρέθηκε στα αρχεία της εκκλησίας της πόλης δεν αναφέρεται στον συγγραφέα του Δον Κιχώτη.

Αναζητώντας τον Δον Κιχώτη . Οι στάχτες του Μπομπ, επονομαζόμενου και «Άγγλου Κιχώτη», διακρίνονται στο εσωτερικό της σπηλιάς του Μοντεσίνου. Στην εν λόγω σπηλιά κατεβαίνει στο δεύτερο μέρος του μυθιστορήματος ο Δον Κιχώτης. Ο Βρετανός ζούσε στη Μάντσα με την Ισπανίδα σύζυγό του και συνήθιζε να παριστάνει τον ήρωα του Θερβάντες. Ύστερα από τον θάνατό του, η οικογένειά του αποφάσισε να σκορπίσει τις στάχτες του στα σημεία που του άρεσε να πηγαίνει ως Δον Κιχώτης.
REUTERS / SUSANA VERA

Οι στάχτες του Μπομπ, επονομαζόμενου και «Άγγλου Κιχώτη», διακρίνονται στο εσωτερικό της σπηλιάς του Μοντεσίνου. Στην εν λόγω σπηλιά κατεβαίνει στο δεύτερο μέρος του μυθιστορήματος ο Δον Κιχώτης. Ο Βρετανός ζούσε στη Μάντσα με την Ισπανίδα σύζυγό του και συνήθιζε να παριστάνει τον ήρωα του Θερβάντες. Ύστερα από τον θάνατό του, η οικογένειά του αποφάσισε να σκορπίσει τις στάχτες του στα σημεία που του άρεσε να πηγαίνει ως Δον Κιχώτης.

Αναζητώντας τον Δον Κιχώτη . Άγαλμα του Δον Κιχώτη που τον απεικονίζει να φορά στο κεφάλι μια λεκάνη, την οποία θεωρούσε ότι ήταν το χρυσό κράνος του Μαμπρίνου.
REUTERS / SUSANA VERA

Άγαλμα του Δον Κιχώτη που τον απεικονίζει να φορά στο κεφάλι μια λεκάνη, την οποία θεωρούσε ότι ήταν το χρυσό κράνος του Μαμπρίνου.

Αναζητώντας τον Δον Κιχώτη . Η σπηλιά, όπου, σύμφωνα με τους τοπικούς θρύλους, φυλακίστηκε ο Θερβάντες και έγραψε το έργο «ο ευφάνταστος ευπατρίδης Δον Κιχώτης της Μάντσας». Η σπηλιά βρίσκεται στην περιοχή Αργαμασίγια Ντε Άλμπα.
REUTERS / SUSANA VERA

Η σπηλιά, όπου, σύμφωνα με τους τοπικούς θρύλους, φυλακίστηκε ο Θερβάντες και έγραψε το έργο «ο ευφάνταστος ευπατρίδης Δον Κιχώτης της Μάντσας». Η σπηλιά βρίσκεται στην περιοχή Αργαμασίγια Ντε Άλμπα.

Αναζητώντας τον Δον Κιχώτη . Η 39χρονη μοναχή Ισαμπέλ φωτογραφίζεται κρατώντας ένα κουτί γλυκά, με το όνομα «Η λαχτάρα της Δουλτσινέας», τα οποία έχουν παρασκευαστεί στο μοναστήρι της, στον τόπο καταγωγής της αγαπημένης του Δον Κιχώτη, Ελ Τομπόσο.
REUTERS / SUSANA VERA

Η 39χρονη μοναχή Ισαμπέλ φωτογραφίζεται κρατώντας ένα κουτί γλυκά, με το όνομα «Η λαχτάρα της Δουλτσινέας», τα οποία έχουν παρασκευαστεί στο μοναστήρι της, στον τόπο καταγωγής της αγαπημένης του Δον Κιχώτη, Ελ Τομπόσο.

Αναζητώντας τον Δον Κιχώτη . Ο 75χρονος Μανόλο Καράσκο κουρεύει τον Χουάν Φρανσίσκο Ορτέγκα στο χωριό της Δουλτσινέας, Ελ Τομπόσο. «Ο πατέρας μου είχε κρεμάσει έξω από το κουρείο μια λεκάνη, όπως αυτή που χρησιμοποιούσε για περικεφαλαία ο Δον Κιχώτης, αλλά τα παιδιά συνήθιζαν να πετούν πέτρες και αναγκάστηκε να τη βγάλει», λέει ο Καράσκο. Τώρα που ο πατέρας του έχει πεθάνει φυλάει τη λεκάνη στο σπίτι του.
REUTERS / SUSANA VERA

Ο 75χρονος Μανόλο Καράσκο κουρεύει τον Χουάν Φρανσίσκο Ορτέγκα στο χωριό της Δουλτσινέας, Ελ Τομπόσο. «Ο πατέρας μου είχε κρεμάσει έξω από το κουρείο μια λεκάνη, όπως αυτή που χρησιμοποιούσε για περικεφαλαία ο Δον Κιχώτης, αλλά τα παιδιά συνήθιζαν να πετούν πέτρες και αναγκάστηκε να τη βγάλει», λέει ο Καράσκο. Τώρα που ο πατέρας του έχει πεθάνει φυλάει τη λεκάνη στο σπίτι του.

Αναζητώντας τον Δον Κιχώτη . Ο Άνχελ Γκουτιέρεθ Καράσκο χαϊδεύει τον σκύλο του, καθώς προσέχει το κοπάδι του, στην περιοχή Αργαμασίγια ντε Άλμπα. Κάθε χρόνο ο Γκουτιέρεθ δανείζει τα ζώα του σε θιάσους που ανεβάζουν σκηνές από το μυθιστόρημα του Θερβάντες στους δρόμους της περιοχής. «Η περιοχή μας φημίζεται για δύο πράγματα: τον Δον Κιχώτη και το τυρί», αναφέρει χαρακτηριστικά. 
REUTERS / SUSANA VERA

Ο Άνχελ Γκουτιέρεθ Καράσκο χαϊδεύει τον σκύλο του, καθώς προσέχει το κοπάδι του, στην περιοχή Αργαμασίγια ντε Άλμπα. Κάθε χρόνο ο Γκουτιέρεθ δανείζει τα ζώα του σε θιάσους που ανεβάζουν σκηνές από το μυθιστόρημα του Θερβάντες στους δρόμους της περιοχής. «Η περιοχή μας φημίζεται για δύο πράγματα: τον Δον Κιχώτη και το τυρί», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Αναζητώντας τον Δον Κιχώτη . Το πρώτο φως του ήλιου πέφτει πάνω σε ένα παλιό πανδοχείο, που έχει πάρει το όνομά του από το διασημότερο έργο του Θερβάντες, στο χωριό Ελ Τομπόσο.
REUTERS / SUSANA VERA

Το πρώτο φως του ήλιου πέφτει πάνω σε ένα παλιό πανδοχείο, που έχει πάρει το όνομά του από το διασημότερο έργο του Θερβάντες, στο χωριό Ελ Τομπόσο.

Αναζητώντας τον Δον Κιχώτη . Πόρτα στα παραδοσιακά χρώματα της Λα Μάντσα, στο χωριό της Δουλτσινέας, Ελ Τομπόσο.
REUTERS / SUSANA VERA

Πόρτα στα παραδοσιακά χρώματα της Λα Μάντσα, στο χωριό της Δουλτσινέας, Ελ Τομπόσο.

Αναζητώντας τον Δον Κιχώτη . Πώματα μπουκαλιών με τις μορφές του Δον Κιχώτη και του Σάντσο Πάντσα διατίθενται προς πώληση, σε πανδοχείο της περιοχής.
REUTERS / SUSANA VERA

Πώματα μπουκαλιών με τις μορφές του Δον Κιχώτη και του Σάντσο Πάντσα διατίθενται προς πώληση, σε πανδοχείο της περιοχής.

Αναζητώντας τον Δον Κιχώτη . Ανεμόμυλοι στο Κάμπο ντε Κριπτάνα.
REUTERS / SUSANA VERA

Ανεμόμυλοι στο Κάμπο ντε Κριπτάνα.

Αναζητώντας τον Δον Κιχώτη . Τουρίστες από την Ιταλία απολαμβάνουν το δείπνο τους, καθώς ο ήλιος δύει πίσω από τους ανεμόμυλους της Κονσουέγκρα.
REUTERS / SUSANA VERA

Τουρίστες από την Ιταλία απολαμβάνουν το δείπνο τους, καθώς ο ήλιος δύει πίσω από τους ανεμόμυλους της Κονσουέγκρα.

Αναζητώντας τον Δον Κιχώτη . Μια γυναίκα κουβαλά τα ψώνια της σε δρόμο του Αλκάθαρ ντε Σαν Χουάν.
REUTERS / SUSANA VERA

Μια γυναίκα κουβαλά τα ψώνια της σε δρόμο του Αλκάθαρ ντε Σαν Χουάν.

Αναζητώντας τον Δον Κιχώτη . Το φαγητό «Duelos y quebrantos», το οποίο ήταν το αγαπημένο σαββατιάκο γεύμα του Δον Κιχώτη. Το πιάτο περιέχει αυγά, λουκάνικο, ζαμπόν, μπέικον και ορισμένες φορές μυαλά αρνιού.
REUTERS / SUSANA VERA

Το φαγητό «Duelos y quebrantos», το οποίο ήταν το αγαπημένο σαββατιάκο γεύμα του Δον Κιχώτη. Το πιάτο περιέχει αυγά, λουκάνικο, ζαμπόν, μπέικον και ορισμένες φορές μυαλά αρνιού.

Αναζητώντας τον Δον Κιχώτη . Τουρίστες φωτογραφίζουν το πανδοχείο, στο οποίο, σύμφωνα με τους ντόπιους, ο Δον Κιχώτης χρίζεται ιππότης, στο Πουέρτο Λάπιθε.
REUTERS / SUSANA VERA

Τουρίστες φωτογραφίζουν το πανδοχείο, στο οποίο, σύμφωνα με τους ντόπιους, ο Δον Κιχώτης χρίζεται ιππότης, στο Πουέρτο Λάπιθε.

Αναζητώντας τον Δον Κιχώτη . Ανεμόμυλος στην περιοχή Κάμπο ντε Κριπτάνα.
REUTERS / SUSANA VERA

Ανεμόμυλος στην περιοχή Κάμπο ντε Κριπτάνα.

Αναζητώντας τον Δον Κιχώτη . Άγαλμα με τη μορφή της Δουλτσινέας, στο χωριό Ελ Τομπόσο.
REUTERS / SUSANA VERA

Άγαλμα με τη μορφή της Δουλτσινέας, στο χωριό Ελ Τομπόσο.

Αναζητώντας τον Δον Κιχώτη . Ξύλινη πόρτα με σκαλίσματα εμπνευσμένα από τον Δον Κιχώτη, σε είσοδο κατοικίας στο Αλκαθάρ ντε Σαν Χουάν.
REUTERS / SUSANA VERA

Ξύλινη πόρτα με σκαλίσματα εμπνευσμένα από τον Δον Κιχώτη, σε είσοδο κατοικίας στο Αλκαθάρ ντε Σαν Χουάν.

Αναζητώντας τον Δον Κιχώτη . Ανεμόμυλος στην πόλη Κονσουέγκρα.
REUTERS / SUSANA VERA

Ανεμόμυλος στην πόλη Κονσουέγκρα.

Αναζητώντας τον Δον Κιχώτη . Μια ηλικιωμένη γυναίκα περπατά υπό βροχή, σε δρόμο της πόλης Κονσουέγκρα.
REUTERS / SUSANA VERA

Μια ηλικιωμένη γυναίκα περπατά υπό βροχή, σε δρόμο της πόλης Κονσουέγκρα.

Αναζητώντας τον Δον Κιχώτη . Ένας σταυρός αντικατοπτρίζεται σε νερά, σε δρόμο του Αλκαθάρ ντε Σαν Χουάν, στην Ισπανία.
REUTERS / SUSANA VERA

Ένας σταυρός αντικατοπτρίζεται σε νερά, σε δρόμο του Αλκαθάρ ντε Σαν Χουάν, στην Ισπανία.

Αναζητώντας τον Δον Κιχώτη . Μονοπάτι που οδηγεί στο πανδοχείο, όπου πιστεύεται ότι χρίστηκε ιππότης ο Δον Κιχώτης.
REUTERS / SUSANA VERA

Μονοπάτι που οδηγεί στο πανδοχείο, όπου πιστεύεται ότι χρίστηκε ιππότης ο Δον Κιχώτης.

Αναζητώντας τον Δον Κιχώτη . Ενας άντρας τρέχει μπροστά από ανεμόμυλους στην πόλη Αλκαθάρ ντε Σαν Χουάν.
REUTERS / SUSANA VERA

Ενας άντρας τρέχει μπροστά από ανεμόμυλους στην πόλη Αλκαθάρ ντε Σαν Χουάν.

Αναζητώντας τον Δον Κιχώτη . Σπίτι βαμμένο στα παραδοσιακά χρώματα της περιφέρειας Λα Μάντσα.
REUTERS / SUSANA VERA

Σπίτι βαμμένο στα παραδοσιακά χρώματα της περιφέρειας Λα Μάντσα.

Αναζητώντας τον Δον Κιχώτη . Ένα ζευγάρι περπατά σε δρόμο του Αλκαθάρ ντε Σαν Χουάν.
REUTERS / SUSANA VERA

Ένα ζευγάρι περπατά σε δρόμο του Αλκαθάρ ντε Σαν Χουάν.

Αναζητώντας τον Δον Κιχώτη . Ταμπέλα ξενοδοχείου στα προάστια του Ντοσμπάριος.
REUTERS / SUSANA VERA

Ταμπέλα ξενοδοχείου στα προάστια του Ντοσμπάριος.

Αναζητώντας τον Δον Κιχώτη . Παραδοσιακό χριστόψωμο, στο Πουέρτο Λάπιθε.
REUTERS / SUSANA VERA

Παραδοσιακό χριστόψωμο, στο Πουέρτο Λάπιθε.

Αναζητώντας τον Δον Κιχώτη . Λευκός σταυρός που αποτελεί σταθμό της «Οδού των Μαρτυρίων», τελετής των καθολικών που είναι αφιερωμένη στα Πάθη του Χριστού, στο Αλκαθάρ ντε Σαν Χουάν.
REUTERS / SUSANA VERA

Λευκός σταυρός που αποτελεί σταθμό της «Οδού των Μαρτυρίων», τελετής των καθολικών που είναι αφιερωμένη στα Πάθη του Χριστού, στο Αλκαθάρ ντε Σαν Χουάν.